Vizita PS Claudiu și Prima Sfântă Împărtășanie solemnă în parohia „Sf. Profet Ilie Tesviteanul”, cart. Zorilor, Cluj-Napoca
În sărbătoarea „Sfântului Profet Ilie Tesviteanul, sâmbătă 20 iulie 2024, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei greco-catolice Cluj – Zorilor II, cu ocazia serbării de hram, și, totodată, pentru că în această zi doi copilași, Mihai și Sofia Alia, au făcut Prima Sfântă Împărtășanie. Ierarhul a fost întâmpinat în fața bisericii parohiale de pr. Călin Sechelea, parohul acestei parohii, de preoți și credincioși. În ziua „cinei lor de taină” și de întâlnire nouă și înnoitoare cu Domnul, cei doi copii au oferit Preasfinției Sale Claudiu un buchet de flori.
A urmat Sfânta Liturghie, cu răspunsurile liturgice date de corul parohiei. La masa altarului, alături de Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla a concelebrat pr. Călin Sechelea – care, pe lângă misiunea de administrator al Parohiei Cluj – Zorilor II, este și director al Biroului pentru Pastorația Familiei din cadrul Episcopiei, precum și protopop de Cluj II, Buciumi, Iara, Huedin și Munții Apuseni. Preoți concelebranți au mai fost: pr. Mircea Marțian, păstor al parohiei „Sf. Iosif” din cart. Andrei Mureșanu, Cluj-Napoca, și protopop de Cluj I, pr. Ioan Pop, capelan al Mănăstirii OSBM „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca și fost paroh al acestei parohii, pr. Alin Cîndea, preot misionar pentru românii greco-catolici din Paris, Franța, și pr. Serafim-Vescan Iulian, care în prezent activează pe teritoriul Diecezei de Roma, Italia. Au diaconat: dc. Ovidiu-Lucian Marișca, cancelar eparhial, și dc. Romulus Iușan, notar. De asemenea, au ajutat la celebrare studenți ai Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca.
Cuvântul de învățătură a cuprins evocarea figurii Sfântului Ilie (sec. IX î.C.), marele profet al Vechiului Testament, în lumina citatului evanghelic al zilei (Lc 4,22-30), și care, a spus Preasfinția Sa Claudiu, de fapt, „vorbește despre noi”. În citatul evanghelic, „Mântuitorul evocă un pasaj care pune sub semnul întrebării vocația și felul în care poporul ales își trăiește vocația, și, implicit, pune vocația noastră sub semnul întrebării”. Este momentul de început al predicării, în care, după ce învinge ispitele din deșert, Isus ajunge la Nazaret și, a arătat Preasfinția Sa Claudiu, „citește pasajul din Sfânta Scriptură, iar apoi spune: «astăzi s-a împlinit acest cuvânt». Și cuvântul este despre faptul că orbii văd, șchiopii umblă, surzii aud și tuturor li se vestește Vestea cea bună.” Și, „într-un prim moment poporul este plin de entuziasm, toți se minunează de acest cuvânt. Dar Isus cunoaște inima omului și merge dincolo de un entuziasm de fațadă”. De aceea, „imediat după uimirea, după minunarea celor prezenți, le spune că nici un proroc nu este bine primit la el acasă”.
Le vorbește despre Profetul Ilie, care, în anii de secetă și foamete, nu a fost trimis la o văduvă din Israel, ci la o văduvă din Sarepta Sidonului. Apoi, „le aduce aminte de momentul vindecării lui Neeman Sirianul, care era tot un păgân. Și”, a continuat, „ne-am întreba dacă din punctul nostru de vedere este o bună pastorală, o bună acțiune de deschidere a misiunii, a predicării lui Isus”. A explicat: „De fapt, Isus pune degetul exact pe rană. Și le arată că oamenii vor ceea ce vor ei de la Dumnezeu, nu caută voia lui Dumnezeu. Imediat această uimire, care aparent este bună, se schimbă și se schimbă atât de mult încât poporul este dispus să îl omoare pe Isus. Îl duc pe marginea prăpastiei să îl arunce, să îl omoare. Și atunci vedem cât de inconsistentă este de fapt căutarea lor, cât de inconsistentă este mirarea lor.” Isus „niciodată nu folosește cuvinte «corect politice», nu încearcă să își mângâie auditoriul, ci încearcă să îl mântuiască. Și în Evanghelia de astăzi, Isus pune degetul pe rană pentru ca oamenii să-și dea seama în ce situație sunt și să se convertească.”
„Este atât de importantă figura lui Ilie”, a adăugat, „fiindcă în viața lui Ilie, care îl urmează pe Dumnezeu, există un moment în care aproape că îl cuprinde disperarea. Spune: «Doamne, am rămas singur în tot acest popor care s-a îndepărtat de la Tine». Dar Dumnezeu îi spune: «Am pus deoparte șapte mii de oameni pentru Mine». De ce este un gând, o imagine, un model pentru viața noastră? Fiindcă și astăzi, dacă ne uităm în jurul nostru, riscăm să ne înfricoșăm”, fiindcă există războaie și totul pare sub semnul unei crize majore. A subliniat: „tocmai într-un astfel de moment Sfântul Ilie ne aduce aminte că Dumnezeu are tot timpul un plan pentru această lume. Dincolo de dezolarea pe care o putem vedea, există un plan al lui Dumnezeu care pregătește fiecare timp. Ilie nu știe despre cei șapte mii de oameni credincioși lui Dumnezeu. Nici noi nu știm. Dar, cu siguranță Dumnezeu are oamenii lui peste tot: în țara noastră, în Europa, în lumea întreagă, în Biserică, pe care îi pregătește și care vor apărea la momentul potrivit.
Cineva îl întreba pe fratele Mihai din Prilog: «Frate Mihai, oare mai sunt și alți oameni ca dumneavoastră?» A zis: «sunt, dar încă nu le-a venit timpul să se arate».” La fel și azi, într-o lume ce pare a răului, a păcatului, a încredințat Ierarhul, „sunt oameni credincioși lui Dumnezeu”. A insistat în continuare asupra credinței, a încrederii că „Dumnezeu nu ne părăsește niciodată” și, totodată, a nevoii continue de a ne reaminti acest adevăr, pe care îl „celebrăm la fiecare Sfântă Liturghie”. Evocând și alți sfinți și oameni cu har, care și-au trăit exemplar credința, Preasfinția Sa Claudiu a spus: „Și atunci, exemplul Sfântului Ilie să fie o întărire pentru noi toți. Ilie ascultă cuvântul lui Dumnezeu indiferent de ceea ce vede în jurul lui și este gata să ia măsuri inclusiv împotriva poporului ales.” A încheiat spunând: „Ne spune Sfânta Scriptură în mai multe rânduri că, «nu putea face minuni din cauza necredinței lor». Și aceasta ne responsabilizează, iubiți credincioși, fiindcă ne dăm seama că suntem noi cei care închidem sau deschidem porțile îndurării lui Dumnezeu. Ce mare responsabilitate. Dar dacă ne înspăimântăm, este suficient să privim la Maica Sfântă. Maica Sfântă ascultă cuvântul lui Dumnezeu și spune: «Fie mie după Cuvântul Tău». Acesta este răspunsul pe care fiecare dintre noi trebuie să îl dăm. În momentul în care acesta este răspunsul nostru în fața încercărilor, răspunsul lui Dumnezeu va fi: «Fie ție după credința ta». Să facem din acest: «Fie mie după Cuvântul Tău» și «Fie ție după credința ta» refrenul care să ritmeze viața noastră de zi cu zi.”
După Sfânta Liturghie, pr. Călin Sechelea a rostit cuvântul său de mulțumire adresat Preasfinției Sale Claudiu, preoților, comunității parohiale, curatorilor, catehetei Dana Morar – care s-a ocupat de pregătirea celor doi copii -, corului, tuturor celor prezenți. O mulțumire specială a adresat postului Radio Maria care a transmis în direct celebrarea. A urat, apoi, „La mulți ani!” prietenilor și membrilor comunității pe care o păstorește, tuturor celor care și-au serbat de Sfântul Ilie ziua onomastică, sau celor care au în această perioadă ziua nașterii; a oferit și cadouri în amintirea momentelor de comuniune. L-a felicitat și pe Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla, care în 22 iulie va avea ziua de naștere iar în 23 iulie își va sărbători ziua hirotonirii preoțești.
Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit, și-a exprimat bucuria pentru această sărbătoare care a cuprins „și sărbătorile noastre ale tuturor ca familie a lui Dumnezeu”. În continuare celor doi copii care, după ce au făcut legămintele de credință l-au primit în sufletul lor pe Cristos, Preasfinția Sa Claudiu le-a oferit diplome de amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie și, de asemenea, au primit mici cadouri din partea parohiei. În curtea înverzită a bisericii a urmat o agapă fraternă pentru toți, au fost momente pline de bucurie și de soare fiindcă Sfântul Profet Ilie a adus ploaie doar la orele după-amiezii.