de Christopher Wells şi Tiziana Campisi
Euharistia este un dar imens pentru unitatea Bisericii şi este izvorul acestei unităţi: a spus asta cardinalul Christophe Pierre, nunţiu apostolic în Statele Unite ale Americii la deschiderea celui de-al zecelea Congres Euharistic Naţional început miercuri, 17 iulie 2024, la Indianapolis, şi care se va încheia duminică. "Sunt aici ca reprezentant personal al Sfântului Părinte în Statele Unite. Ca atare, prezenţa mea este un mod pentru a exprima apropierea spirituală a papei de voi şi unitatea sa cu voi şi cu această ţară", a afirmat cardinalul care a cerut să se roage, în timpul congresului, pentru ca Biserica nord-americană să poată creşte în unitate, pentru a fi mai rodnici în misiunea eclezială.
Renaşterea euharistică
Pentru a realiza unitatea, a explicat cardinalul Pierre, este util să ne întrebăm: "Ce este renaşterea euharistică?". Şi, probabil, în mod mai specific: "Cum putem şti dacă se experimentează o trezire euharistică?". Adevărata trezire euharistică, deşi "însoţită mereu de devoţiunea sacramentală" - adoraţie, binecuvântări, cateheze, procesiuni -, a clarificat nunţiul, "trebuie să se extindă dincolo de practicile devoţionale"; adevărată trezire euharistică înseamnă a-l vedea pe Cristos în ceilalţi, nu numai în propria familie, în proprii prieteni şi în propriile comunităţi, dar şi în cei pe care-i simţim distanţi, pentru că sunt dintr-o rasă sau dintr-o condiţie socială diferită, sau în cei care provoacă modurile noastre de a gândi, sau care au opinii diferite de ale noastre. "Când întâlnim aceste persoane - a evidenţiat cardinalul -, Cristos este prezent pentru a fi o punte", unind toate popoarele, care sunt fii ai aceluiaşi Tată ceresc şi chemaţi la acelaşi destin veşnic.
Stimulent spre unitate
A ne strădui mai mult pentru a construi punţi de unitate este semn al unei adevărate reînnoiri euharistice, a continuat nunţiul, specificând că atunci când celebrăm Euharistia, avem experienţă cu Isus, care a construit prima punte făcându-se om chiar şi atunci când omenirea era separată de el. Pentru aceasta, a crede în prezenţa sa reală nu înseamnă numai a crede că Isus este prezent în sacrament sub speciile pâinii şi ale vinului, "ci şi în adunarea poporului credincios" şi în cei "care luptă pentru a se conecta cu el din cauza rănilor, a fricii sau a păcatului". În afară de asta, cardinalul Pierre a remarcat că adoraţia este esenţială pentru propriul raport cu Cristos şi este important s-o înţelegem tocmai ca o relaţie: să nu vedem preasfântul sacrament pur şi simplu ca "un obiect de admirat", ci să ne relaţionăm cu Isus prezent în Euharistie şi astfel să învăţăm "să ne relaţionăm cu ceilalţi într-un mod care salută cu respect prezenţa lui Dumnezeu în ei". Asta "înseamnă a trăi o adevărată «viaţă euharistică»", a insistat cardinalul, "adoraţia se revarsă în viaţa noastră zilnică: în viaţa noastră de relaţie cu ceilalţi, în modul nostru de a-i vedea pe ceilalţi. Atunci când suntem reînsufleţiţi realmente de Euharistie - să spunem transformaţi de Euharistie - nu rămânem cei care eram".
Chemarea la convertirea pastorală
În sfârşit, cardinalul Pierre a avertizat că problemele "misiunii de evanghelizare" - inclusiv problemele modernităţii, a învăţa să-i iubim pe cei care gândesc diferit, a depăşi diviziunile, a răspunde la suferinţă - nu pot să fie rezolvate cu eforturile noastre, ci numai prin puterea lui Dumnezeu". Şi a concluzionat discursul său îndemnându-i pe toţi "să se roage pentru o adevărată reînnoire euharistică", aşa încât ochii noştri să se deschidă şi să învăţăm să gândim în mod diferit. Pentru că trezirea euharistică trebuie să ducă la "convertirea pastorală", pentru aceasta trebuie să-i cerem Domnului să ne reveleze locurile de rezistenţă, pentru a ne lăsa conduşi de el, cu scopul de "a deveni adevăraţi apostoli ai Împărăţiei sale".
(După Vatican News, 18 iulie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu