Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să fim asemenea lui Isus, liberi de mitul plăcerii, avuției și faimei

 
Să fim asemenea lui Isus, liberi de mitul plăcerii, avuției și faimei
  • 10 Iun 2024
  • 484

”Dacă ne lăsăm condiționați de căutarea plăcerii, a puterii, a banilor sau a aprobării, devenim sclavi ai acestor lucruri; în schimb, dacă-i permitem iubirii libere a lui Dumnezeu să ne copleșească inimile, vom crește în libertate și o vom răspândi în jurul nostru”: a spus papa Francisc în alocuțiunea rugăciunii ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 9 iunie a.c., de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic, cu participarea a zeci de mii de romani și pelerini de pe toate continentele. După meditația despre Evanghelia duminicii (după ritul roman sau latin), papa a menționat apropiata Conferință din Iordania privind criza umanitară din Fâșia Gaza și a îndemnat la rugăciune pentru pace în Ucraina și Myanmar.

”Evanghelia liturghiei de astăzi (cf. Mc 3,20-35)”, a remarcat papa în alocuțiunea sa, ”ne spune că Isus, după ce și-a început slujirea publică, s-a confruntat cu o dublă reacție: a rudelor sale, care erau îngrijorate și se temeau că a înnebunit, și a autorităților religioase, care îl acuzau că acționează lăsându-se condus de un duh rău. În realitate, Isus a predicat și a vindecat bolnavii prin puterea Spiritului Sfânt. Și tocmai Spiritul Sfânt l-a făcut pe Isus liber în mod divin, capabil să iubească și să slujească fără măsură și fără condiționări”.

Papa a continuat meditația vorbind apoi despre libertatea lui Isus care, mai întâi de toate, ”era liber în fața bogățiilor. De aceea, El a părăsit liniștea satului său, Nazaret, pentru a îmbrățișa o viață de sărăcie și de nesiguranță (cf. Mt 6,25-34), îngrijindu-i gratuit pe cei bolnavi și pe toți cei care veneau la El ca să-i ceară ajutor, fără ca El să ceară vreodată ceva în schimb (cf. Mt 10,8)”.

De asemenea, Isus ”era liber în fața puterii. Într-adevăr, deși i-a chemat pe mulți să îl urmeze, El nu a obligat niciodată pe nimeni să o facă și nici nu a căutat vreodată sprijinul celor puternici, dar a luat întotdeauna partea celor mai mici, învățându-i pe discipolii săi să facă la fel (cf. Lc 22,25-27)”.

În fine, Isus ”era liber de căutarea faimei și a aprobării și, de aceea, nu a renunțat niciodată la a spune adevărul, chiar cu prețul de a nu fi înțeles (cf. Mt 3,21), de a deveni nepopular, chiar până la a muri pe cruce, fără a se lăsa intimidat, nici cumpărat, nici corupt de nimic și de nimeni (cf. Mt 10,28)”.

”Isus era un om liber”, a reluat papa, ”liber în fața bogățiilor, liber în fața puterii, liber în fața căutării faimei. Iar acest lucru este important și pentru noi. Pentru că dacă ne lăsăm condiționați de căutarea plăcerii, a puterii, a banilor sau a aprobării, devenim sclavi ai acestor lucruri. Dacă, în schimb, îi permitem iubirii libere a lui Dumnezeu să ne copleșească și să ne lărgească inimile și dacă îi permitem să se reverse în mod spontan, dăruindu-o apoi celorlalți, cu toată ființa noastră, fără teamă, calcule sau condiționări, atunci creștem în libertate și răspândim parfumul ei bun și în jurul nostru”.

Papa a îndemnat apoi pe fiecare să se întrebe: ”Sunt eu o persoană liberă? Sau mă las încarcerat de miturile banilor, puterii și succesului, sacrificând pentru acestea seninătatea și pacea mea și a celorlalți? Răspândesc eu, în mediul în care trăiesc și lucrez, un aer proaspăt de libertate, sinceritate și spontaneitate?”

”Fecioara Maria”, a fost invocația finală a papei, ”să ne ajute să trăim și să iubim așa cum ne-a învățat Isus, în libertatea fiilor lui Dumnezeu (cf. Rom 8,15.20-23)”.

***


După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a menționat Conferința internațională care va avea loc pe 11 iunie a.c. în Iordania cu privire la criza umanitară din Fâșia Gaza, inițiativa venind din partea regelui Iordaniei, a președintelui Egiptului și a Națiunilor Unite. ”În timp ce le mulțumesc pentru această inițiativă importantă, încurajez comunitatea internațională să acționeze urgent, prin toate mijloacele, pentru a veni în ajutorul populației din Gaza, epuizată de război. Ajutorul umanitar trebuie să ajungă la cei care au nevoie și nimeni nu îl poate împiedica”.

Vorbind apoi de aniversarea Invocației pentru pace în Țara Sfântă, care a avut loc acum zece ani în Grădinile Vaticanului cu participarea regretatului președinte israelian Shimon Peres și a președintelui palestinian Abu Mazen. ”Acea întâlnire”, a remarcat papa, ”a dovedit că a-și da mâna unii cu alții este posibil și că pentru a face pace este nevoie de curaj, de mult mai mult curaj decât pentru a face război. Prin urmare, încurajez negocierile în curs de desfășurare între părți, chiar dacă acestea nu sunt ușoare, și sper că propunerile de pace, pentru încetarea focului pe toate fronturile și pentru eliberarea ostaticilor, vor fi acceptate imediat pentru binele palestinienilor și israelienilor”.

Salutul papei a cuprins, de asemenea, ”chinuitul popor ucrainean”, spunând că încurajează ”toate eforturile care se fac pentru ca pacea să fie construită cât mai curând posibil, cu ajutor internațional”, precum și situația critică din Myanmar.

După ce a salutul grupurile de romani și pelerini din diferite țări, papa a reînnoit salutul adresat coriștilor care au venit în aceste zile la Roma pentru a IV-a Întâlnire Internațională a Corurilor, spunându-le: ”prin cântecele voastre, puteți întotdeauna să dați mărire lui Dumnezeu și să transmiteți bucuria Evangheliei”.

Primiți la final binecuvântarea apostolică a papei Francisc, invocată duminică la rugăciunea ”Angelus”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro