Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mesajul Preafericitului Părinte Cardinal Lucian la deschiderea sesiunii de primăvară a Conferinței Episcopilor Catolici din România

 
Mesajul Preafericitului Părinte Cardinal Lucian la deschiderea sesiunii de primăvară a Conferinței Episcopilor Catolici din România
  • 14 Mai 2024
  • 674

Redăm mesajul Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan la deschiderea sesiunii de primăvară a Conferinței Episcopilor Catolici din România, care se desfășoară la Oradea, în perioada 13-15 mai 2024, fiind găzduită de Episcopia Romano-Catolică de Oradea. Mesajul a fost transmis de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

 

Excelența Voastră Mons. Giampiero Gloder, Nunţiu Apostolic agreat în România și în Republica Moldova,

Înalt Preasfinția Voastră Aurel Percă, Arhiepiscop de București și Vicepreședinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România,

Înalt Preasfințiile și Preasfințiile Voastre,

 

Cu mare bucurie, Vă transmit salutul meu călduros cu ocazia prezentei sesiuni plenare a Conferinței Episcopale din România. Doresc să vă mulțumesc tuturor ierarhilor, de ambele rituri din România, pentru colaborarea exemplară de care dați dovadă și pentru fidelitatea față de Sfântul Scaun Apostolic al Romei. Unitatea în diversitate este cu adevărat un aspect definitoriu al Conferinței noastre Episcopale, în care se oglindește universalitatea Bisericii lui Cristos.

Faptul că „mergem împreună”, urmând îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc, este un semn limpede al trăirii concrete a sinodalității și al desăvârșirii lucrării Spiritului Sfânt. Cu adevărat, noi, catolicii din România,  credem cu tărie că unitatea nu doar este posibilă, ci a fost deja înfăptuită în unitatea familiei Bisericii Catolice, îmbrățișând diversitatea legitimă a tradițiilor și a riturilor în comuniunea cu Succesorul Principelui Apostolilor, cu Sfânta Biserică a Romei, Maica noastră în credință și în simțirea națională. Sfântul Părinte Papa Francisc, în predica  rostită în Catedrala Sfântul Iosif din București, pe 31 mai 2018, a ilustrat tocmai această realitate: “În Biserică, unde se întâlnesc rituri diferite, atunci când nu au întâietate afilierea personală, propriul grup sau etnia, ci Poporul care Îl laudă împreună pe Dumnezeu, se întâmplă lucruri măreţe. Să spunem cu tărie: fericit cel ce crede (cf. In 20,19) şi are curajul de a da naştere întâlnirii şi comuniunii între oameni”.

Salutăm cu bucurie prezența în mijlocul nostru a noului Nunțiu Apostolic agreat în România și în Republica Moldova, Excelența Sa Giampiero Gloder, prezent pentru prima dată la lucrările Conferinței noastre, unde vor fi analizate situația Bisericii Catolice, precum și necesităților specifice ale Bisericii din țara noastră.

Ne regăsim, iată, într-un context zguduit de conflicte și de violență. În acest sens, Papa Francisc a subliniat îngrijorarea comună și a propus căi de pace și de rugăciune: „Și să nu uităm de popoarele aflate în război. Războiul este o nebunie, războiul este întotdeauna o înfrângere! Să ne rugăm. Ne rugăm pentru oamenii din Palestina, din Israel, din Ucraina și din multe alte locuri unde este război”.

Concentrându-ne asupra aspectului intern al Bisericii, în anul 2024 va avea loc cea de-a doua sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor. Papa Francisc subliniază imperativul unor reforme menite să confere un nou impuls și să evidențieze natura misionară a întregii Biserici. Ne dorim ca din sintezele trimise să rezulte o fervoare autentică pentru Cristos și pentru Biserica Sa scumpă, precum o numea Fericitul Card. Iuliu Hossu.

Anul 2024 este marcat îndeosebi de aniversarea a 5 ani de la Vizita Apostolică a Sfântului Părinte în România și de la celebrarea, pe 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății din Blaj, a Sfintei Liturghii de beatificare a celor șapte Episcopi greco-catolici români, martiri pentru Cristos în timpul regimului comunist. Totodată, anul în curs este dedicat rugăciunii în vederea Marelui Jubileu, care va aduce Biserica Universală într-o mișcare globală de convertire și misiune. Jubileul va reprezenta astfel o oportunitate de evanghelizare pentru fiecare dintre noi, de a redescoperi iubirea nesfârșită a lui Dumnezeu, într-o lume sfâșiată de conflicte și de dezbinare, dar care aspiră la unitate și solidaritate.

Ne revine, iubiți confrați, responsabilitatea de a găsi soluții la problemele specifice cu care se confruntă Eparhiile și Diecezele pe care le păstorim. În ciuda provocărilor generate de incertitudinea viitorului, de creșterea constantă a prețurilor și de secularizarea societății, suntem chemați să le oferim credincioșilor noștri sprijin spiritual și însoțire în drumul spre Împărăția lui Dumnezeu. Priorități precum educația religioasă, implicarea mai profundă a preoților în viața comunităților, colaborarea adecvată cu autoritățile publice, sprijinul pentru instituțiile de caritate și de învățământ catolice, sunt aspecte care necesită o atenție deosebită și un reînnoit devotament din partea noastră.

Invocând darurile Spiritului Sfânt și lucrarea Preasfintei Treimi, și așteptând cu bucurie Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici din luna septembrie a acestui an, ne înălțăm inimile către Domnul și Mântuitorul nostru Isus Cristos, cerându-I să binecuvânteze lucrările Conferinței noastre cu roade bogate, spre binele Bisericilor noastre și spre consolidarea spiritului de comuniune frățească.

 

✠ Lucian Card. Mureșan

Președinte al Conferinței Episcopale din România

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică



Sursa:bisericaromanaunita.ro