Cumpătarea, cea de-a patra și ultima virtute cardinală, s-a aflat în centrul catehezei papei Francisc, din cadrul audienței generale de miercuri, 17 aprilie a.c., din Piața San Pietro. Pontiful a evidențiat că această virtute, definită ca fiind capacitatea de auto-dominare, este totodată "arta de a nu ne lăsa copleșiți de pasiunile rebele, de a pune ordine în ceea ce scriitorul Manzoni numește harababura inimii umane".
Pornind de la definiția dată cumpătării de Catehismul Bisericii Catolice, la numărul 1809, papa Francisc a amintit că această virtute morală "moderează atracțiile plăcerilor și dă echilibru în folosirea bunurilor create", asigurând "stăpânirea voinței asupra instinctelor și menținerea dorințelor în limitele bunei cuviințe".
Pontiful a observat că într-o lume în care numeroase persoane se laudă că spun ce gândesc, cel cumpătat preferă să gândească ceea ce spune, fără a face promisiuni deșarte sau a-și lua angajamente pe care nu le poate îndeplini.
Îndemnându-ne să căutăm dobândirea simțului măsurii, papa a atras atenția asupra erorii de a dori să se încerce totul cu voracitate, sfârșind prin a pierde gustul pentru orice, spunând că, și în privința plăcerilor, persoana cumpătată acționează cu discernământ.
De asemenea, Sfântul Părinte a explicat că persoana cumpătată știe să cântărească și să dozeze bine cuvintele, nelăsând ca un moment de furie să ruineze relații și prietenii care, succesiv, doar cu greu se mai pot reconstrui. Dar, a precizat că a fi cumpătat nu înseamnă să ai mereu o față liniștită și zâmbitoare, uneori fiind necesară indignarea, "însă întotdeauna în modul corect". "În anumite cazuri" – a spus – "cel cumpătat reușește să țină laolaltă extremele: el afirmă principii absolute, revendică valori nenegociabile, dar știe și să înțeleagă oamenii și să manifeste empatie față de ei".
În concluzie, papa Francisc a subliniat că echilibrul caracterizează persoana cumpătată. Într-o lume în care totul împinge la exces, cumpătarea se potrivește bine cu atitudini evanghelice precum smerenia, discreția, evitarea de a ieși cu orice preț în evidență, blândețea. Cel cumpătat – a mai spus – este sensibil, apreciază stima celorlalți, fără a face din aceasta criteriul fiecărei acțiuni și al fiecărui cuvânt; el nu caută aplauzele, dar știe că are nevoie de alții.
În cadrul saluturilor în diferite limbi, adresate pelerinilor veniți în Piața San Pietro, papa Francisc și-a îndreptat gândul către cei bolnavi, către vârstnici, dar și către tineri și către perechile de soți care s-au unit de curând în sacramentul căsătoriei. "Fiecăruia, urarea mea ca, odată plecați din Cetatea Eternă, și întorși la viața voastră de zi cu zi, să dați mărturia unui angajament reînnoit de credință lucrătoare, contribuind astfel la a face să strălucească în lume lumina lui Cristos cel Înviat" – s apus Sfântul Părinte.