Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Toți creștinii suntem chemați să-L vestim și să-L mărturisim pe Isus!

 
Toți creștinii suntem chemați să-L vestim și să-L mărturisim pe Isus!
  • 15 Dec 2023
  • 702

Miercuri, 13 decembrie 2023, papa Francisc a avut întâlnirea săptămânală cu romanii și pelerinii din cadrul audienței generale, desfășurată în Aula Paul al VI-lea din Cetatea Vaticanului. Papa a încheiat seria catehezelor dedicată zelului apostolic, iar la finalul audienței, a reînnoit apelul la rugăciune pentru pace în Țara Sfântă.

La audiența generală de miercuri, desfășurată în cursul dimineții în Aula Paul al VI-lea din Cetatea Vaticanului, papa Francisc a încheiat seria de cateheze dedicată zelului apostolic. Pe parcursul acestor cateheze, a remarcat papa, ”ne-am lăsat inspirați de Cuvântul lui Dumnezeu pentru a ajuta cultivarea pasiunii pentru vestirea Evangheliei. Aceasta îl privește pe fiecare creștin. Să ne gândim”, a îndemnat pontiful, ”la faptul că, la botez, celebrantul spune în timp ce atinge urechile și buzele celui botezat: Domnul Isus, care i-a făcut pe surzi să audă și pe muți să vorbească, să-ți dea harul să asculți în curând cuvântul său și să-ți mărturisești credința”.

Această rugăciunea din ritualul botezului face trimitere la vindecarea miraculoasă a unui surdomut pe care Isus o săvârșește în apropiere de Marea Galileei (cf. Marcu 7,31), ținuturi în care cei mai mulți locuitori erau păgâni. În Biblie, a reluat papa, fenomenul mutismului și al surzeniei prezintă nu doar o dramă trupească, dar are, de asemenea, o valoare metaforică, desemnând închiderea omului față de Dumnezeu.

În același timp, este semnificativ faptul că Evanghelia relatează ”cuvântul decisiv” al lui Isus în aramaică – Effatà! – care înseamnă ”Deschide-te!”, cu referire la urechile și la limba celui bolnav. Acest cuvânt ”este adresat nu atât surdomutului, care nu putea să-l audă, ci tocmai discipolilor de atunci și din orice timp. Suntem chemați să ne deschidem și noi, cei care am primit acest Effatà! al Spiritului Sfânt la botez.
Papa Francisc: ”Deschide-te! îi spune Isus fiecărui credincios și Bisericii sale: deschide-te, pentru că mesajul Evangheliei are nevoie de tine ca să fie mărturisit și vestit! Aceasta ne duce cu gândul la atitudinea unui creștin, care trebuie să fie deschis la Cuvântul lui Dumnezeu și la slujirea celorlalți. Creștinii închiși sfârșesc rău, întotdeauna, pentru că ei [de fapt] nu sunt creștini, sunt ideologi, ideologi ai închiderii. Un creștin trebuie să fie deschis la vestirea Cuvântului, la primirea fraților și surorilor. De aceea, acest Effatà! – ”Deschide-te!” – este un îndemn pentru noi toți ca să fim deschiși. Iar la finalul Evangheliilor, Isus ne înmânează dorința sa misionară: mergeți mai departe, mergeți să pașteți [sufletele], mergeți să predicați Evanghelia”.

”Să ne simțim cu toții chemați, în virtutea faptului că am fost botezați, să-L mărturisim și să-L vestim pe Isus”, a spus papa la finalul catehezei, cerând harul, ca Biserică, ”de a efectua o convertire pastorală și misionară”.

După saluturile adresate pelerinilor din diferite țări, papa a făcut un nou apel la pace în Țara Sfântă.
Papa Francisc: ”Continui să urmăresc cu multă îngrijorare conflictul în Israel și în Palestina. Reînnoiesc apelul meu pentru un acord umanitar imediat de încetare a focului. Se suferă mult acolo... Încurajez toate părțile implicate să reia negocierile și cer tuturor să-și asume angajamentul urgent de a face să ajungă ajutoarele umanitare la populația din Gaza, care este la epuizare și are cu adevărat nevoie de ele. Să fie eliberați imediat toți ostaticii, care au văzuseră o speranță în suspendarea [focului] de acum câteva zile. Să se pună capăt acestei mari suferințe pentru israelieni și pentru palestinieni. Vă rog: NU, armelor, DA, păcii!”.

Ultimul salut al papei a fost adresat, ca de obicei, tinerilor, bătrânilor, bolnavilor și soților recent căsătoriți, un salut inspirat din comemorarea liturgică a zilei, dedicată Sfintei Lucia, fecioară și martiră.
Papa Francisc: ”În unele regiuni din Italia și din Europa există obiceiul de a-și oferi unul altuia, cu această ocazie, darurile pentru Crăciunul care se apropie. Aș vrea să vă invit pe voi toți să vă oferiți între voi darul prieteniei și al mărturiei creștine, care este un cadou frumos. Și, repet, să nu uităm să cerem darul păcii pentru populațiile care suferă din cauza războiului, în mod special pentru chinuita Ucraină și pentru Israel și Palestina”.

La finalul audienței generale de miercuri, papa Francisc a invocat asupra romanilor și a pelerinilor Binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro