Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Spiritul Sfânt este protagonistul care face ca sămânța evanghelizării să germineze

 
Spiritul Sfânt este protagonistul care face ca sămânța evanghelizării să germineze
  • 07 Dec 2023
  • 646

Pentru a-l "comunica pe Dumnezeu" nu sunt suficiente credibilitatea plină de bucurie a mărturiei, universalitatea vestirii și actualitatea mesajului. Fără Spiritul Sfânt, orice zel ar fi zadarnic și pseudo-apostolic: ar fi doar al nostru și nu ar aduce niciun rod.

 

Astfel a evidențiat papa Francisc în cea de-a 29-a cateheză dedicată pasiunii pentru evanghelizare și zelului apostolic al celui credincios, "vestirea Evangheliei în Spiritul Sfânt" fiind o ultimă caracteristică a vestirii Evangheliei, care urmează bucuriei evanghelizării și destinației universale a acesteia.  

Audiența generală a avut loc în Aula Paul al VI-lea din Vatican. Textul a fost citit de mons. Filippo Ciampanelli, din cadrul Secretariatului de Stat, pontiful spunând că se simte mult mai bine dar că obosește încă dacă vorbește mult.

Făcând trimitere la exortația apostolică "Evangelii gaudium" în care se amintește că "Isus este primul și cel mai mare evanghelizator", în cateheză s-a evidențiat că "în orice formă de evanghelizare, primatul este întotdeauna al lui Dumnezeu", care "a vrut să ne cheme să colaborăm cu el și să ne stimuleze cu puterea Spiritului său" (nr. 12), acesta fiind primatul Spiritului Sfânt.  

De aceea - s-a explicat  - Domnul compară dinamismul Împărăției lui Dumnezeu cu "un om care seamănă sămânță în pământ și fie că doarme, fie că se trezește, noaptea sau ziua, sămânța germinează și crește; cum, el însuși nu știe" (Mc 4,26-27). În cateheză s-a subliniat faptul că Spiritul Sfânt este protagonistul, că îi precede întotdeauna pe misionari și face ca rodul să germineze.

De asemenea, pontiful a explicat că această conștientizare ne consolează foarte mult și ne ajută să precizăm un alt aspect, la fel de decisiv: faptul că, în zelul său apostolic, Biserica nu se vestește pe sine, ci un har, un dar, iar Spiritul Sfânt este tocmai Darul lui Dumnezeu, așa cum i-a spus Isus femeii samaritene (cf In 4,10).

Primatul Duhului nu trebuie, totuși, să ne conducă la indolență. Încrederea nu justifică dezangajarea. Vitalitatea seminței care crește de la sine nu îi autorizează pe agricultori să neglijeze câmpul. Isus, dând ultimele sale recomandări înainte de a se înălța la cer, a spus: "Veți primi puterea Spiritului Sfânt, care va veni peste voi, și voi veți fi martorii mei... până la marginile pământului" (Faptele Apostolilor 1:8). Domnul nu ne-a lăsat dispensații teologice sau un manual pastoral pe care să-l aplicăm, ci Spiritul Sfânt care stârnește misiunea. Iar inițiativa curajoasă pe care Spiritul o insuflă în noi ne determină să imităm stilul său, care are întotdeauna două caracteristici: creativitatea și simplitatea.



Sursa:vaticannews.va.ro