Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Reînnoirea eforturilor pentru o diplomaţie a păcii. Declaraţia COMECE la sfârşitul adunării plenare

 
Reînnoirea eforturilor pentru o diplomaţie a păcii. Declaraţia COMECE la sfârşitul adunării plenare
  • 14 Noi 2023
  • 418

de Giovanni Zavatta

"Lumea pare să regreseze într-o dinamică periculoasă care aminteşte unele dintre cele mai întunecate ore ale omenirii care ar fi trebuit să rămână în cărţile de istorie": este unul dintre pasajele cele mai semnificative ale declaraţiei difuzate vineri, 10 noiembrie 2023, de Comisia Episcopatelor din Uniunea Europeană (COMECE) la sfârşitul adunării plenare desfăşurate la Bruxelles. În document, intitulat Europe, offer a renewed vision for justice and peace to the continent and to the world! ("Europa, oferiţi continentului şi lumii o viziune reînnoită pentru dreptate şi pace!"), episcopii exprimă preocuparea profundă pentru deteriorarea gravă a siguranţei şi a păcii internaţionale. Cu atenţie deosebită faţă de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, faţă de durerea poporului armean în Caucaz şi faţă de suferinţa civililor din Israel şi din Palestina, teama este legată şi de instabilităţile regionale, când societăţile europene "alimentează frici, slăbesc dialogul şi ameninţă coeziunea socială". Pentru aceasta COMECE condamnă cu fermitate "orice formă şi exprimare de antisemitism, radicalizare şi xenofobie" care adesea ajung "în extremismul violent şi în terorism".

În vederea alegerilor europene din 2024, adunarea îi invită pe liderii din UE şi pe toţi cetăţenii să lucreze pentru o Europă care "să exploateze pe deplin potenţialul său pentru a rezolva conflictele şi a aprinde lumini de speranţă, acţionând ca o forţă unită, încrezătoare şi integratoare, care are la inimă principiile democratice şi statul de drept, în interiorul şi în exteriorul graniţelor sale". În text se încurajează reprezentanţii politici europeni şi naţionali să desfăşoare un rol activ în a plăsmui şi a oferi continentului şi lumii o viziune reînnoită de stabilitate, dreptate şi pace: "Deşi nu cedează în faţa unei logici de război, Uniunea Europeană - este subliniat - ar trebui să deschidă noi procese de dialog şi să dezvolte o coerentă diplomaţie de pace arătând leadership în reconstruirea unei arhitecturi globale de pace înrădăcinate într-un multilateralism eficace şi cu respectarea dreptului internaţional". În această privinţă se citează fraza iniţială a Declaraţiei Schuman din 9 mai 1950: "Pacea mondială nu va putea să fie salvgardată decât cu eforturi creative, proporţionale cu pericolele care o ameninţă".

Adunarea plenară a oferit episcopilor din UE oportunitatea fie de a discuta crizele aflate în desfăşurare, fie de a reflecta asupra provocărilor socio-economice şi democratice în vederea alegerilor din 2024. O contribuţie preţioasă a fost oferită de cardinalul patriarh de Ierusalim al latinilor, Pierbattista Pizzaballa, şi de arhiepiscopul major de Kyiv-Halyč, Sviatoslav Shevchuk, conducător al Bisericii greco-catolice ucrainene, care au oferit idei de reflecţie cu privire la actualul val de violenţă din Ţara Sfântă şi la consecinţele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Pizzaballa (în legătură video) a subliniat rolul crucial al comunităţii creştine "făcătoare de pace" în regiunea din Orientul Mijlociu, Shevchuk a amintit că Ucraina "este un stat tânăr, dar şi o veche naţiune europeană cu o identitate europeană".

În timpul lucrărilor, conduse de episcopul preşedinte Mariano Crociata, COMECE printre altele l-a confirmat pe părintele Manuel Enrique Prieto ca secretar general pentru un al doilea mandat de patru ani. Următoarea adunare plenară se va desfăşura în Polonia de la 17 la 19 aprilie 2024.

(După L'Osservatore Romano, 11 noiembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:ercis.ro