Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Zile de formare biblică pentru profesorii de religie din toată țara, la Cluj-Napoca

 
Zile de formare biblică pentru profesorii de religie din toată țara, la Cluj-Napoca
  • 03 Noi 2023
  • 832

„Dacă ai cunoaște darul lui Dumnezeu” In 4,10

Când zilele devin mai scurte, când verdele devine ruginiu și întunericul pare să ocupe tot mai mult loc în jurul nostru, suntem chemați să identificăm izvoare ale luminii. Când ne este foame și sete, suntem chemați să mâncăm și să bem din hrana și din băutura dătătoare de viață. Se întâmplă, însă, de multe ori, ca invitația pe care o primim de a merge la izvorul care ne satură și ne potolește setea să rămână fără răspuns. De data aceasta însă, oameni din cele mai îndepărtate zone ale țării au răspuns unei chemării și au pornit la drum ca să cunoască darul, pentru ca mai apoi să se facă dar pentru alții.

La inițiativa Conferinței Episcopilor din România, sub coordonarea IPS Aurel Percă, cu binecuvântarea și încurajarea PS Claudiu Lucian Pop, Episcop de Cluj-Gherla, cu sprijinul Renovabis și al Federației Biblice catolice, la Centrul Spiritual Manresa din Cluj a avut loc, în perioada 29-31 octombrie 2023, un stagiu de formare biblică adresat profesorilor de religie din România, cu scopul de a-i ajuta pe aceștia în ceea ce privește studiul, aprofundarea și predarea conținuturilor Bibliei.

În seara zilei de duminică, 29 octombrie, participanți au avut prilejul de a se întâlni în comuniune la masa euharistică, în capela primitoare a Centrului Manresa, care contrasta prin luminozitatea ei cu întunericul de afară și, prin liniștea ei, cu zgomotele din sufletele tuturor acelora care au poposit acolo osteniți de drum. Uniți într-un cuget, s-au așezat în spirit și au luat parte la sfânta liturghie în rit bizantin prezidată de PS Claudiu Lucian Pop, la care au concelebrat pr. Vasile Tofană (vicar general), apoi pr. Eduard Pătrașcu, pr. Albert Goșman OFMCap, pr. Călin Suciu.

Programul pregătit pentru cele trei zile de către părintele Eduard Pătrașcu a oferit celor veniți să își astâmpere setea de cunoaștere un meniu consistent, variat și bogat în ceea ce privește studiul Sfintei Scripturi.

Cum citim textul biblic? Când au fost scrise evangheliile? Am mulțumit vreodată pentru Evanghelii? Când a început să le ardă inima în piept ucenicilor ce se îndreptau spre Emaus? Cum primim un dar? Îl luăm cu recunoștință sau îl înșfăcăm? Ce mărturii din primele secole avem despre Isus față de care nu avem voie să închidem ochii doar ca să facem pe plac celor ce nu cred? Cum ascultăm? Cine ne îndrumă? De unde ne umplem ulcioarele? Dintr-o fântână cu apă stătută sau dintr-o fântână a cărei apă țâșnește, e durabilă și spre dobândirea vieții veșnice? Cum facem distincția între bibliștii credibili și cei care speculează pentru a decredibiliza evangheliile? Care este itinerariul de credință al samaritenei cu care Isus stă de vorbă la fântână, după cum relatează evanghelistul Ioan? Cum ajunge femeia să creadă dea mărturie și altora? Cu ce rămânem după o meditație  biblică?

Pentru a afla răspunsurile corecte la acestea și la multe alte întrebări, profesorii de religie au fost îndrumați de-a lungul acestor trei zile de către părintele Eduard Pătrașcu și invitații săi: Andrei Ianc – student la Ierusalim, pr. Marcelin Rotaru, Oana și Radu Capan, pr.  și Mihai Groza și pr. Marius Taloș SJ.

În introducerea acestui parcurs, pr. Eduard a vorbit despre darul neprețuit al Evangheliei și i-a invitat pe ascultători ca atunci când citesc Scriptura să citească înainte de toate rândurile  și nu printre ele, să citească cu atenție de mai multe ori textul, cuvintele,  pentru ca mai apoi să poată înțelege mesajul autentic, nu cel indus al textului. Părintele a prezentat câteva documente extra-biblice care fac referire la Isus atestând existența lui istorică și a subliniat importanța cunoașterii acestora. A insistat de asemenea și asupra sensului pe cuvintele îl au în limba în care în care a fot scrise și a arătat cum un mod în care sunt interpretate un termen sau o expresie descătușează o teologie cu răsfrângeri de nu mică importanță. Pentru a înțelege modul de lectură al unui text biblic dar și mesajul de dincolo de literă, părintele a propus spre studiu textul din Ioan 4,1-42: Isus și samariteana.

Andrei Ianc, a subliniat importanța înțelegerii evangheliilor în ambientul în care au fost scrise, în contextul lor istoric, deoarece doar cunoscând ambientul în care au apărut îl vom putea cunoaște pe Cel de dincolo de text, pe Isus ca mesager al  bucuriei.

Părintele Marcelin Rotaru, cunoscut pentru catehezele biblice, a vorbit despre necesitatea de a cunoaște bazele scripturistice ale articolelor din Catehism pentru ca oamenii să crească în credință și, astfel, să ajungă la mântuire. Părintele Marcelin a scos în evidență frumusețea evangheliei lui Ioan și i-a încurajat pe cei prezenți: „Încărcați-vă cu această forță pentru ca, mai apoi, să puteți da și altora!”.

Oana și Radu Capan, care muncesc neobosit la realizarea materialelor catehetice, și-au deschis vistieria, împărtășind cu generozitate și entuziasm din belșugul roadelor muncii lor. Ei au prezentat resurse video-catehetice traduse de ei în ultimii șapte ani și metode moderne digitale de cateheză biblică.

Părintele Mihai Groza a vorbit despre diferențele și asemănările dintre cateheză, ora de religie și omilie, a prezentat documente ale Magisteriului cu privire la activitatea tuturor celor implicați în educația religioasă în diversele ei forme și a subliniat importanța misiunii profesorilor de religie într-o epocă dominată de realitatea secularismului și relativismului etic.

Pornind de la cuvintele sfântului apostol Petru: „Fiți gata să dați socoteală de speranța care este în voi”, părintele Marius Taloș a propus o metodă pastorală de citire a Bibliei, un drum făcut împreună cu Cuvântul lui Dumnezeu. Părintele iezuit a prezentat pașii de urmat pentru meditația biblică: intrarea în rugăciune, apropierea de Cuvântul lui Dumnezeu, căutarea și găsirea locului în scenă, urmărirea atentă a desfășurării biblice, aruncarea năvodului pentru a pescui din „oceanul de necuprins, inepuizabil al textului biblic, hrană pentru suflet”. Dar meditația biblică nu se rezumă la a crea un confort personal. Ea este pregătirea pentru ospăț și trebuie să conducă la primirea Tainelor Cuvântului Întrupat, la împărtășania cu Cuvântul Întrupat. „Ceea ce faceți voi acum este zămislirea în credință a Cuvântului Întrupat”, le-a spus părintele dascălilor. Cine a primit vestea cea bună, nu o va putea ține pentru el, ci îi va invita și pe alții să ia parte la bucuria de a-l descoperi pe Dumnezeu.

În încheierea acestui stagiu de formare participanții au vizitat o biserică catolică de rit bizantin (a parohiei „Coborârea Spiritului Sfânt” din cart. Mănăștur) și una de rit latin (biserica piaristă sau a Universității, din centrul orașului) pentru înțelegerea iconografiei biblice și pentru a observa particularitățile de rit ale celor două lăcașe de cult.

Serile au fost destinate împărtășirii bucuriei trăite. Astfel că, cei 28 de participanți, atât profesori de religie laici, cât și persoane consacrate (surori și preoți), aparținând celor două rituri ale Bisericii Catolice (latin și bizantin) sosiți din Cluj, Bacău, Baia Mare, Arad, Timișoara, Oradea, Sighet, Reghin, Blaj, Onești, Iași, Blaj (mai exact, participanți din 10 Eparhii/Dieceze din România) au adus fiecare câte ceva de pus pe masă. În straie de sărbătoare s-a conturat o serată tradițională, gustând din bunătățile aduse și pregătite cu dăruire.

În timpul sfintelor liturghii Capela Centrului Spiritual Manresa a răsunat de cântece de laudă și mulțumire. După ce au ascultat și au înțeles Cuvântul, după ce l-au primit pe Cristos ca hrană spre viața veșnică, după ce l-au adorat pe Dumnezeu în duh și adevăr, profesorii s-au întors la casele lor cu misiunea de a da mărturie despre darul primit și cu gândul de a-i invita pe elevii lor la o „partidă de pescuire” a Cuvântului lui Dumnezeu.

Lucaci-Pecican Maria (Arad)



Sursa:eparhiaclujgherla.ro