Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Deschiderea anului universitar 2023-2024

 
FOTO/VIDEO: Deschiderea anului universitar 2023-2024
  • 06 Oct 2023
  • 525

Deschiderea noului an universitar pentru Facultatea de Teologie Greco-Catolică (UBB) și Seminarul Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca

  • Vă provoc ca în acest an să treceți dincolo de zonele de confort, să puneți întrebări, să vă implicați în discuții semnificative și să căutați oportunități de creștere. ( Vasile Tofană SJ)

Noul an universitar, 2023-2024, a primit binecuvântarea Cerului la Cluj-Napoca, marți 3 octombrie 2023, binecuvântare care a coborât peste studenții, profesorii și personalul didactic din Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universității Babeș-Bolyai și din Seminarul Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, prin Sfânta Liturghie de deschidere a porților instituțiilor de învățământ universitar.

Studenții teologi, profesorii și personalul didactic s-au unit în rugăciune în această zi în Catedrala „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea”. A celebrat Sf. Jertfă Liturgică pr. Vasile Tofană SJ, Vicarul general al Eparhiei de Cluj-Gherla, care i-a avut alături la masa altarului din capela „Sf. Iosif”, pe pr. Marius Furtună, rector al Seminarului Teologic eparhial, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj, preoți profesori și îndrumători spirituali: pr. Florin Bozântan, pr. Cristian Langa, pr. Marcelin Rotaru. A diaconat dc. Ovidiu Marișca, cancelar eparhial, alături de care au ajutat la celebrare studenții seminariști, care au dat și răspunsurile liturgice.

Pr. Vasile Tofană, a chemat, în cuvântul de învățătură, la trăirea credinței, la viața „în spirit și adevăr”, la „adevărata înțelepciune”, ca o cale spre fericirea dorită de Dumnezeu pentru fiecare. Pentru că, a spus, „Dumnezeu Atotputernicul ne-a creat și vrea să fim fericiți. Am venit pe această lume, nu pentru a suferi și a fi triști, ci pentru a ne câștiga mântuirea, ca să fim fericiți cu El pentru totdeauna”. Dar, a continuat, „este diferită iubirea pe care ne-o cere Cristos față de iubirea omenească, pentru că, atunci când noi iubim, de cele mai multe ori iubim în mod egoist. Însă iubirea dușmanilor depășește înțelegerea umană, este o iubire lipsită de orice motivație egocentrică”. Iubirea dușmanilor „permite ca iubirea lui Cristos să se manifeste liber în viața noastră”. Iubind așa cum iubește Isus – cu o iubire care „să facă bine celor ce ne urăsc”, „binecuvântând pe cei care ne blestemă”, „rugându-ne pentru cei care ne tratează cu dispreț”, „fără a întoarce răul cu rău”, doar așa este adusă în fața lumii adevărata mărturie de credință: „să arătăm lumii harul și iubirea dumnezeiască, pentru ca oamenii, văzând faptele noastre bune, să-L preamărească pe Dumnezeu”.

La finalul predicii Vicarul general a citat cuvintele unui cunoscut orator, care spunea: „Fericirea nu este absența problemelor, ci abilitatea de a le înfrunta.” Cum în această viață nimeni nu e lipsit de probleme, a îndemnat ca fiecare să găsească modalitatea de a le înfrunta practicând iubirea creștină. Un îndemn a adresat și profesorilor: „Vă rog, fiți călăuze și model pentru studenții voștri, însoțiți-i cu blândețe și cu grijă, pentru a-i face să înflorească și să se transforme în persoane responsabile care pot construi o lume pașnică, fraternă și fericită.” După Sfânta Liturghie, pr. Mircea Marțian a făcut o rugăciune de început de an universitar, ca Dumnezeu să reverse în inimile studenților „darul înțelepciunii și al științei”, să le dăruiască „statornicie și spirit de jertfă în pregătirea lor intelectuală și morală”, să îi întărească pe toți profesorii și să le binecuvânteze munca, să dăruiască tuturor puterea Spiritului Sfânt.

* * *

După o scurtă pauză a urmat partea a doua a întâlnirii, Festivitatea de deschidere a noului an universitar. A fost ocazia, pentru pr. Marius Furtună, rectorul Seminarului Teologic eparhial, de a ura bun venit studenților din anul I și a prezenta tuturor structura generală a noului an de învățământ.

În acest moment solemn, pr. Vasile Tofană, Vicarul general al Eparhiei de Cluj-Gherla, a adresat studenților un mesaj care să îi motiveze și inspire, să le deschidă perspective largi pe drumul de credință și formare pe care s-au angajat:

„Oportunitatea de a studia este un privilegiu. Dacă acest lucru este adevărat, atunci studiul teologic este un dublu privilegiu. Studiind disciplinele teologice sunteți invitați să reflectați asupra Scripturii și tradiției, istoriei și teologiei, slujirii și practicii într-un mod sistematic și astfel să creșteți în înțelegerea voastră despre Dumnezeu și Cuvântul Său, voința Lui, poporul și misiunea Sa. Sunteți invitați la conversații și reflecții despre aceste teme care au loc de milenii, deoarece fiecare generație caută din nou să înțeleagă realitatea existenței noastre. Astfel, sunteți implicați într-un proces de învățare destinat transformării personale. Studiul teologic într-un context universitar nu este doar un exercițiu academic ci și un exercițiu care implică toata persoana.

Teologia nu este un curs de pregătire profesională și nici o explorare pur istorică a originilor, tradițiilor și conținutului textelor biblice și a tradiției creștine. Dimpotrivă, teologia merge mai departe, pentru că este credință care caută înțelegere. Obiectul de studiu este Dumnezeu care s-a revelat în și prin Scriptură și căruia tradiția creștină caută să îi dea mărturie. La începutul acestui nou an universitar să ne amintim că educația nu se limitează doar la zidurile unei clase ci este un efort care se întinde pe tot parcursul vieții, o călătorie de explorare și o oportunitate de creștere personală, intelectuală și spirituala. De aceea vă invit să începeți fiecare zi cu mintea deschisă și cu sete de cunoaștere.

Procesul de educație are drept consecință transformarea modului de a gândi a ideilor și a comportamentului. Acest lucru este solicitant și de aceea puteți experimenta bucuria, frustrarea dar si  fericirea. Un profesor în vârstă îmi spunea ca în fiecare sală de curs cât și în bibliotecă poate să simtă sentimentele de bucurie și veselie dar și cele de întristare și nemulțumire prin care trec studenții. Îmi place foarte mult acest gând pentru că recunoaște că învățarea și creșterea nu sunt ușoare pentru nimeni. În mod inevitabil, nu vor fi doar realizări, ci și întristări, nu doar râs, ci și lacrimi, atunci când ne provocăm pe noi înșine, când ne dezvoltăm și ne schimbăm și când ne pasă de pregătirea noastră academica.

Să ne amintim că educația nu se referă doar la cursuri și examene. În primul rând este vorba despre încurajarea curiozității, a gândirii critice și a creativității. În al doilea rând, te pregătește să navighezi prin complexitatea lumii și să îți găsești locul în ea. Iar în cele din urmă contribuie la dezvoltarea empatiei, a înțelegerii și a sentimentului de responsabilitate față de ceilalți. Vă provoc ca în acest an să treceți dincolo de zonele de confort, să puneți întrebări, să vă implicați în discuții semnificative și să căutați oportunități de creștere. Chiar dacă vor fi eșecuri, considerați-le un pas către succes și nu subestimați niciodată impactul pe care îl puteți avea asupra lumii.

În spiritul unității și colaborării, vă încurajez să favorizați un sentiment de comunitate în cadrul Facultății noastre. Împreună putem crea un mediu în care toată lumea se simte apreciată, auzită si înțeleasă. Prin colaborare și dialog putem valorifica cu adevărat puterea educației care împreună cu trăirea creștinească produc schimbări pozitive în viața voastră și în lume. În cele din urmă, scopul final al studiului teologic nu constă în cunoștințe erudite ci mai degrabă scopul instruirii noastre «este dragostea din inimă curată, din cuget bun şi din credință nefățarnică» (1Timotei 1,5). Dacă studiile teologice nu ne conduc să îl iubim pe Dumnezeu și aproapele mai profund și mai adevărat, ceva nu funcționat așa cum trebuie. În concluzie, să pornim în această călătorie cu determinare, curiozitate și un angajament pentru excelență. Să aveți un an universitar binecuvântat!”

 


 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro