Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Păcătoși suntem cu toții dar, vă rog, să nu devenim corupți!

 
Papa Francisc: Păcătoși suntem cu toții dar, vă rog, să nu devenim corupți!
  • 02 Oct 2023
  • 729

Duminică, 1 octombrie 2023, papa Francisc a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului” de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic. Papa era însoțit la fereastră de cinci copii de pe tot atâtea continente, iar la rugăciune au luat parte zeci de mii de romani și pelerini. După meditația despre Evanghelia zilei (Matei 21,28-32), papa a anunțat o exortație apostolică despre Sfânta Tereza a Pruncului Isus și, pe 6 noiembrie a.c., o întâlnire cu copiii din lumea întreagă.

 

Cei fățarnici fac atât de mult rău... Frați și surori, suntem cu toții păcătoși, dar [să] nu [devenim] corupți! Păcătoși, da, corupți, nu!”: a spus papa Francisc în alocuțiunea rugăciunii ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 1 octombrie a.c., de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic, cu participare a mii de romani și pelerini, prezentând un comentariu la Evanghelia duminicii după ritul roman sau latin, cu parabola celor doi fii (Matei 21,28-32). Papa, care în ziua precedentă a prezidat un consistoriu pentru crearea de noi cardinali și o Veghe de rugăciune pre-sinodală, era însoțit la fereastră de cinci copii de pe tot atâtea continente pentru a anunța că pe 6 noiembrie a.c., în Cetatea Vaticanului, va avea loc o întâlnire mondială cu copiii.

În ziua comemorării liturgice a Sfintei Tereza a Pruncului Isus, papa a anunțat publicarea, pe 15 octombrie a.c., a unei exortații apostolice despre zelul misionar al acestei sfinte. Sfântul Părinte a amintit, de asemenea, că luna octombrie este dedicată rozariului și misiunilor și a menționat recenta beatificare în Italia a preotului Iosif Beotti, ”păstor de suflete după Inima lui Cristos”, care a fost ucis din ură față de credință în 1944. În fine, pontiful a făcut o referință la ”situația dramatică” a refugiaților din regiunea Nagorno-Karabah și a reînnoit apelul la dialog între Azerbaidjan și Armenia în vederea ”unui acord durabil care să pună capăt crizei umanitare”.

Vorbind pe larg în alocuțiunea sa despre parabola celor doi fii pe care un tată i-a trimis să lucreze în via sa, papa amintit că unul dintre ei spune DA, dar apoi nu merge, în timp ce celălalt spune NU, dar apoi îi pare rău și merge. ”A merge să lucrezi în vie”, a spus Sfântul Părinte, ”cere sacrificiu, iar a se sacrifica are un preț, nu este spontan, chiar în frumusețea a de se ști fii și moștenitori. Dar aici problema nu este legată de împotrivirea de a merge ca să lucreze în vie, ci de sinceritate sau lipsa ei în fața tatălui și în fața propriei persoane, din moment ce, într-adevăr, niciunul dintre cei doi fii nu se comportă impecabil: primul minte, în timp ce celălalt greșește, dar rămâne sincer”.

Privind la fiul care spune DA, dar apoi nu merge, papa a remarcat că acesta vrea să facă voința tatălui, dar nici nu vrea să o pună în discuție și să vorbească. Se ascunde, practic, în spatele unui DA, în spatele unei aprobări fictive, dar, în realitate, ascunde lenea sa și, pentru moment, își salvează obrazul. ”Este un ipocrit”, a subliniat Sfântul Părinte, din moment ce acesta ”se descurcă fără conflicte, dar îl evită și îl dezamăgește pe tatăl său, lipsind de respect față de el mai rău decât dacă ar fi făcut-o cu un NU spus pe față. Problema unui om care se comportă în acest fel este că el nu este doar un păcătos, ci un corupt, pentru că minte fără probleme pentru a-și acoperi și camufla neascultarea sa, fără a accepta un dialog sau o discuție onestă”.

Celălalt fiu, care spune NU, dar apoi merge, este sincer. Nu este desăvârșit, dar este sincer. Desigur, ne-ar fi plăcut să-l vedem spunând imediat DA, însă nu este așa și, cel puțin, își arată în mod fățiș și, într-un anumit fel, curajos ezitarea. Cu alte cuvinte, își asumă responsabilitatea comportamentului său și acționează la lumina soarelui. Apoi, cu această onestitate interioară, ajunge să se pună în discuție și înțelege că a greșit, pentru a se întoarce pe urmele sale. ”Am putea spune că este un păcătos, dar nu este un corupt”, a remarcat Sfântul Părinte.
Papa Francisc: ”Ascultați bine acest lucru: acesta este un păcătos, dar nu este un corupt. Iar pentru un păcătos există întotdeauna speranța unei răscumpărări, dar pentru un corupt este mult mai greu. Falsul său DA, aparențele lui elegante, dar ipocrite și prefacerile devenite obișnuințe sunt ca un zid gros de gumă îndărătul căruia se refugiază la rechemările conștiinței. Acești fățarnici fac atât de mult rău... Frați și surori, păcătoși, da, suntem cu toții, corupți, nu! Păcătoși da, corupți, nu!”.

Papa a încheiat alocuțiunea de la ”Îngerul Domnului” cu o serie de întrebări pentru o cercetare a cugetului la nivel personal. ”În fața efortului de a duce o viață onestă și generoasă”, a spus pontiful, ”sunt eu dispus să spun DA zi de zi, chiar dacă aceasta mă costă? Atunci când nu reușesc, sunt eu sincer în a vorbi cu Dumnezeu despre greutățile, căderile și slăbiciunile mele? Atunci când spun NU, mă întorc înapoi? Să vorbim despre acestea cu Domnul”. Papa a încheiat meditația cerând ajutorul Sfintei Fecioare Maria, ”oglinda sfințeniei”, ca să ne ajute să fim ”creștini sinceri”.

***


După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a menționat beatificarea, sâmbătă, în Italia, a preotului Iosif Beotti, ucis din ură față de credință în 1944, un ”păstor de suflete după Inima lui Cristos”, care ”nu a ezitat să-și jertfească viața pentru a-și ocroti turma ce i-a fost încredințată”. Sfântul Părinte a mărturisit că urmărește în aceste zile ”situația dramatică a refugiaților din [regiunea] Nagorno-Karabah. Îmi reînnoiesc apelul la dialog între Azerbaidjan și Armenia, astfel încât colocviile dintre părți, cu susținerea Comunității internaționale, să favorizeze un acord durabil care să pună capăt crizei umanitare”.

Papa Francisc și-a exprimat, apoi, apropierea în rugăciune față de victimele exploziei de la un depozit de carburanți din apropierea orașului Stepanakert.

Alte repere religioase au inspirat saluturile papei de duminică. Remarcând că începe luna octombrie, luna rozariului și a misiunilor, papa i-a îndemnat pe toți ”să simtă frumusețea rugăciunii rozariului, contemplând împreună cu Maria misterele lui Cristos și invocând mijlocirea ei pentru necesitățile Bisericii și ale omenirii. Să ne rugăm pentru pace, în chinuita Ucraină și în toate țările rănite de război. Să ne rugăm pentru evanghelizarea popoarelor. Să ne rugăm, de asemenea, pentru Sinodul episcopilor, care în această lună va avea prima adunare pe tema sinodalității Bisericii”.

Papa a amintit, totodată, că pe 1 octombrie Biserica celebrează comemorarea liturgică a Sfintei Tereza a Pruncului Isus, ”sfânta încrederii”, și a anunțat că pe 15 octombrie va publica o exortație apostolică despre mesajul ei, cerând ca Sfânta Tereza să ne ajute ”să avem încredere și să lucrăm pentru misiuni”.

După ce a salutat mai multe grupuri de romani și pelerini, papa a spus că alături de el se află cinci copii, care reprezintă cele cinci continente. ”Împreună cu ei”, a afirmat papa, ”doresc să anunț că, în după-amiaza de 6 noiembrie a.c., în aula Paul al VI-lea, voi întâlni copiii din toată lumea. Evenimentul, sub egida Departamentului pentru cultură și educație, va avea ca temă Să învățăm de la băieți și fetițe. Este o întâlnire care exprimă visul tuturor: să avem din nou simțăminte curate asemenea copiilor, pentru că celui care este asemenea unui copil îi aparține Împărăția lui Dumnezeu. Copiii ne învață limpezimea relațiilor și primirea spontană a celui care este străin și respectul pentru întreaga Creație. Dragi copii”, a încheiat papa, ”vă aștept pe toți ca să învăț și eu de la voi!”.

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro