Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să dăruim ceea ce primim, iubirea fără măsură a lui Dumnezeu

 
Să dăruim ceea ce primim, iubirea fără măsură a lui Dumnezeu
  • 25 Sep 2023
  • 718

Sfânta Fecioară Maria să ne ajute ”să ne convertim la măsura lui Dumnezeu, la măsura unei iubiri fără măsură”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 24 septembrie a.c., împreună cu cel puțin 15 mii de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. Papa a vorbit despre Evanghelia duminicii, cu parabola lucrătorilor în vie, a menționat Ziua mondială a migrantului și a refugiatului și a invitat romanii și pelerinii să participe la Veghea de rugăciune pre-sinodală, care va avea loc în seara de sâmbătă, 30 septembrie a.c., în Piața Sfântul Petru.

Papa s-a întors în seara de sâmbătă (23 septembrie a.c.) de la Marsilia, în Franța, unde a efectuat o călătorie apostolică de două zile cu ocazia manifestării ”Întâlniri Mediteraneene”, organizată de arhidieceza Marsiliei. Aeronava oficială a decolat de pe aeroportul din orașul francez la ora locală 19.30 de minute și a ajuns la Roma în jurul orei 20.40, iar înainte de a reveni la reședința sa din Casa Sfânta Marta, papa a mers, potrivit obiceiului său, în bazilica Sfânta Maria cea Mare ca să-i mulțumească Fecioarei Maria pentru a 43-a călătorie apostolică internațională a pontificatului. Să mai adăugăm că la manifestările de la Marsilia au luat parte, după cum ați fost informați, vicepreședintele Conferinței Episcopilor din România, arhiepiscopul mitropolit Aurel Percă, vizitatorul apostolic al românilor greco-catolici din Europa Occidentală, episcopul auxiliar Cristian Dumitru Crișan, precum și două tinere, Alexandra Iuliana Ilieș și Andreea Luiza Mîrț.

Evanghelia acestei duminici – a 25-a de peste an după calendarul roman sau latin – prezintă o ”parabolă surprinzătoare” (Matei 20,1-16). Proprietarul unei vii iese încă de la primele ore ale zilei și până seara ca să tocmească lucrători, dar la sfârșitul zilei îi plătește pe toți la fel, chiar și pe cei care au lucrat numai o oră. ”Pare o nedreptate”, a remarcat papa, ”dar parabola nu trebuie citită după criterii salariale. Aceasta, vrea să ne arate, mai degrabă, criteriile lui Dumnezeu, care nu calculează meritele noastre, ci ne iubește ca fii”. De aici, papa a evidențiat ”două activități dumnezeiești” care marchează parabola: în primul rând, Dumnezeu iese la toate orele ca să ne cheme și, în al doilea rând, îi plătește pe toți cu aceeași ”monedă”.

Mai întâi de toate, așadar, ”Dumnezeu este Cel care iese la toate orele zilei ca să ne cheme”. Parabola Evangheliei ne spun că stăpânul viei a ieșit ”dis-de-dimineață” ca să tocmească lucrători în via sa (v.1). După răsăritul soarelui, El continuă să iasă la diferite ore ale zilei până la apus ”ca să-i caute pe cei pe care nimeni nu i-a luat să muncească”.
Papa Francisc: ”Înțelegem astfel că, în această parabolă, lucrătorii nu sunt doar oamenii, dar mai ales Dumnezeu, care iese mereu, fără încetare, ziua întreagă. Așa este Dumnezeu, El nu așteaptă eforturile noastre ca să ne vină în întâmpinare, nu ne examinează ca să evalueze meritele noastre mai înainte de a ne căuta, nu se dă bătut dacă noi întârziem să-i răspundem. Dimpotrivă, El însuși a luat inițiativa și, în Isus, a ieșit către noi ca să ne arate iubirea sa. Ne caută la toate orele zilei care, după cum afirmă Sfântul Grigore cel Mare, reprezintă diferitele faze și anotimpuri ale vieții noastre până la bătrânețe (cf. Omilii despre Evanghelie, 19). Pentru inima sa, niciodată nu este prea târziu, El ne caută și ne așteaptă mereu”.

Tocmai pentru că are o inimă atât de mare, Dumnezeu – și aceasta este a doua acțiune evidențiată de papa în alocuțiunea sa – îi plătește pe toți cu aceeași ”monedă”, care este iubirea sa. Iată, prin urmare, sensul din urmă al parabolei: ”lucrătorii de la ultima oră sunt plătiți ca cei dintâi pentru că, în realitate, dreptatea lui Dumnezeu este superioară”. Dacă dreptatea omului spune să-i dai fiecăruia ceea ce i se cuvine și după cât merită, ”dreptatea lui Dumnezeu nu măsoară iubirea pe cântarul productivității, al prestației sau al falimentelor noastre. Dumnezeu ne iubește și asta este îndeajuns, ne iubește pentru că suntem fii și o face cu o iubire necondiționată și gratuită”.
Papa Francisc: ”Frați și surori, uneori riscăm să avem o relație comercială cu Dumnezeu, mizând mai mult pe bravura noastră decât pe generozitatea harului său. Uneori, chiar ca Biserică, în loc să ieșim la orice oră a zilei și să ne deschidem brațele față de toți, putem să ne simțim fruntașii clasei, judecându-i pe cei îndepărtați, fără a ne gândi că Dumnezeu îi iubește și pe ei cu aceeași iubire pe care o are față de noi. Chiar în relațiile noastre, care sunt țesutul societății, dreptatea pe care o practicăm uneori nu reușește să iasă din cușca socotelii și ne mulțumim să dăm după cât primim, fără să îndrăznim ceva mai mult, fără a pune pariu pe eficacitatea binelui făcut de o manieră gratuită și a iubirii oferite cu mărinimia inimii”.

Sfântul Părinte a îndemnat, la final, ca fiecare să se întrebe dacă, în virtutea credinței creștine, știe să iasă în întâmpinarea celorlalți, dacă este generos față de toți și dacă știe să dăruiască acel ”surplus” de înțelegere și iertare după cum Isus face față de fiecare dintre noi. ”Sfânta Fecioară Maria”, a fost invocația papei de la încheierea alocuțiunii sale, ”să ne ajute să ne convertim la măsura lui Dumnezeu, care este măsura unei iubiri fără măsură”.

După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa Francisc a amintit că Biserica catolică marchează în această duminică Ziua mondială a migrantului și a refugiatului, pe o temă care atrage atenția asupra libertății de a alege între a emigra și a rămâne acasă. ”A emigra”, a remarcat papa, ”ar trebui să fie o alegere liberă, niciodată unica [alegere] posibilă. Dreptul de a emigra, într-adevăr, a devenit astăzi pentru mulți o obligație, în timp ce ar trebui să existe dreptul de a nu emigra, pentru a rămâne în propria țară. Este necesar ca fiecărui bărbat și fiecărei femei să-i fie garantată posibilitatea de a trăi o viață demnă, în societatea în care se află. Din păcate, mizeria, războaiele și criza climatică constrâng numeroase persoane să fugă. De aceea, suntem cu toții chemați să creăm comunități dispuse și deschise la a-i primi, a-i promova, a-i însoți și a-i integra pe cei care bat la ușile noastre”. Această provocare, a reluat papa, a fost în centrul manifestării ”Întâlniri Mediteraneene”, desfășurată în zilele trecute la Marsilia, la a cărei sesiune finală a luat parte ieri, mergând în acest oraș, ”răspântie de popoare și culturi”. Papa a ținut să mulțumească, apoi, episcopilor Bisericii catolice din Italia pentru eforturile depuse în favoarea migranților.

După saluturile adresate romanilor și pelerinilor din diferite țări, papa a reînnoit invitația de a participa la Veghea ecumenică de rugăciune – intitulată Together, Împreună – care va avea loc în seara de sâmbătă, 30 septembrie a.c., în Piața San Pietro ca pregătire pentru adunarea sinodală ce începe în 4 octombrie 2023, pe tema ”Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune”.

În fine, papa a îndemnat ”să ne amintim de chinuita Ucraină și să ne rugăm pentru acest popor, care suferă atât de mult”.

La finalul rugăciunii ”Îngerul Domnului”, papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro