Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

PS Claudiu la deschiderea anului școlar: Viețile voastre să devină un imn

 
PS Claudiu la deschiderea anului școlar: Viețile voastre să devină un imn
  • 11 Sep 2023
  • 529

Adresându-se celor aproape 400 de elevi care au început un nou an școlar la Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, aflat într-o clădire adiacentă clădirii Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Claudiu i-a îndemnat pe elevi să facă din viețile lor un adevărat imn. Acest îndemn a fost rostit în contextul festivității de deschidere a anului școlar 2023-2024, desfășurată luni, 11 septembrie 2023, în curtea școlii, de la ora 11:30.

Festivitatea s-a deschis cu salutul directoarei Simona-Georgiana Gruian, urmat de intonarea imnului național. Tocmai pornind de la acest imn, Preasfinția Sa i-a invitat pe elevi ca viața lor să devină un imn, cerând de la Dumnezeu ajutor pentru a-și descoperi rolul în lume. „Fiecare dintre voi aveți un rol în această lume. Dumnezeu vrea să îmbunătățească lumea în care trăim prin fiecare dintre voi”, a spus Episcopul, explicând că pentru descoperirea rolului trebuie să ne adresăm Celui care ne-a creat, care știe cel mai bine rolul nostru. Dacă rămânem în legătură cu El, „vom descoperi rolul și imnul pe care fiecare dintre noi îl reprezentăm”.

Episcopul i-a îndemnat pe elevi să dialogheze cu ei înșiși, să reflecteze la viața lor, ce îi mulțumește și ce anume ar dori să schimbe în viața lor. Este important și dialogul cu cadrele didactice, care sunt aici pentru a-i ajuta să acumuleze cunoștințe și să folosească aceste cunoștințe în lumea concretă. Oprindu-se apoi la dialogul extrem de important cu Dumnezeu, a spus: „Atunci când dialogăm cu Dumnezeu, lumina lui Dumnezeu luminează calea noastră, viața noastră”. A folosit apoi imaginea unui mozaic, în care fiecare părticică își are locul ei și, dacă lipsesc unele, ansamblul nu este la fel de armonios. „Voi sunteți fiecare o părticică din acest mozaic, cu o culoare și o formă specială, de aceea vă invit să deveniți un mozaic de armonie și de încântare pentru lumea în care trăiți”, a mai spus la final, asigurându-i pe toți de însoțirea și rugăciunile lui.

Au urmat mesajele din partea Primăriei Cluj-Napoca, citit de Gabriela Moldovan, respectiv din partea Inspectoratului Școlar Județean, citit de prof. Petru Muntean. Pr. Florin Pop s-a adresat în cadrul festivității cu un mesaj în numele Asociației de Părinți a Liceului. Acesta a subliniat, în linie cu PS Claudiu și cu directoarea Liceului, că instituția greco-catolică de învățământ se vrea mai mult decât o școală, se vrea o familie, actul didactic fiind o împreună lucrare a dascălilor, a elevilor și a părinților, care îi însoțesc pe copii pe cărarea vieții. Părintele a mai amintit proiectele în care s-a implicat Asociația de Părinți în anul trecut școlar, între care o tabără de vară pentru elevii premianți, la Poiana Negri, în perioada 17-22 iulie.

Finalul i-a revenit directoarei, care a definit Liceul ca o școală cu suflet deschisă tuturor copiilor din comunitatea clujeană și nu numai. „Aici încurajăm învățarea nu numai pentru a obține note mari, ci și acel tip de educație prin care creștem oameni cu valori morale și principii puternice. Credem în acea formă a educației care nu doar instruiește ci este capabilă să ajungă la inimile copiilor.” A amintit între altele faptul că peste 90% dintre cadrele didactice ale școlii au gradul I sau al II-lea, promovabilitatea de 100% la examenul de evaluare națională, 6 note de 10 obținute la bacalaureat la examenul de istorie, premii obținute la olimpiade și concursuri naționale. „În acest nou an școlar vă încurajez pe toți să explorați, să învățați și să creșteți nu doar în cunoștințe ci și în caracter și în valori. Să facem din acest an școlar 2023-2024 unul de neuitat, în care crearea de competențe și grija față de formarea conștiinței nobile să meargă mână în mână. […] Vă urez un an școlar plin de reușite, inspirații și împliniri personale. Îmi doresc să fim împreună o comunitate puternică, ce dă valoare educației de foarte bună calitate și știe că dincolo de lecțiile din manualele școlare contează cel mai mult marile lecții ale vieții, valori precum binele, frumosul și adevărul.”

Ultimul moment a constat în prezentarea claselor, începând cu ciclul primar: clasa pregătitoare, cu prof. înv. primar – Loredana Gorgan; clasa I, cu prof. înv. primar Mădălina Chețan; clasa a II-a, cu prof. înv. primar Elena Păun; clasa a III-a, cu prof. înv. primar Lenuța Suciu (sr. Andreea); și clasa a IV-a, cu prof. înv. primar Gabriela Szekely. A urmat prezentarea ciclului gimnazial: clasa a V-a, cu prof. diriginte Lavinia Tămaș; clasa a VI-a, cu prof. diriginte Cătălin Rusu; clasa a VII-a, cu prof. diriginte Oana Tivadar; și clasa a VIII-a, cu prof. diriginte Ecaterina Petrișor. În fine, ultimele prezentate au fost clasele din ciclul liceal: clasa a IX-a A, cu prof. diriginte Alexandra Oprea; clasa a IX-a B, cu prof. diriginte Laura Bolojan; clasa a X-a A, cu prof. diriginte Petru Muntean; clasa a X-a B, cu prof. diriginte Rodica Toadere; clasa a XI-a A, cu prof. diriginte Laura Ciurbe; clasa a XI-a B, cu prof. diriginte Carmen Poruțiu; clasa a XII-a A, cu pr. prof. diriginte Daniel-Petrică Tintelecan; și clasa a XII-a A, cu prof. diriginte Viorica Bărcan.

ALBUM FOTO



Sursa:eparhiaclujgherla.ro