Ample manifestări religioase și culturale au avut loc în Italia, în timp ce altele sunt în curs de desfășurare, cu ocazia primei comemorări liturgice a Fericitului papă Ioan Paul I. Surâsul său, diplomația și moștenirea sa spirituală au inspirat programul pregătit în acest an de muzeul dedicat papei care a avut cel mai scurt pontificat din secolul al XX-lea.
„Beatificarea papei Ioan Paul I a adus bucurie în rândul a milioane de credincioși din lumea întreagă, iar la Canale d’Agordo, satul său natal, s-a lucrat mult pentru a sărbători cât mai bine acest moment îndelung așteptat”, a declarat pentru agenția SIR Loris Serafini, directorul muzeului dedicat Fericitului Ioan Paul I (MUSAL – Museo Albino Luciani), în vederea primei comemorări liturgice, pe 26 august, a Fericitului Ioan Paul I.
Născut pe 17 octombrie 1912 la Canale d’Agordo, în regiunea italiană Veneto, cardinalul Albino Luciani a devenit patriarh de Veneția și fost ales papă pe 26 august 1978, luându-și numele Ioan Paul I. A murit pe 28 septembrie în Cetatea Vaticanului. Cu doar 33 de zile de pontificat, a avut a zecea cea mai scurtă perioadă de conducere din întreaga istorie a Bisericii Catolice. Proclamat Venerabil în 2017, a fost beatificat de papa Francisc pe 4 septembrie 2022 în Piața Sfântul Petru, după recunoașterea oficială a unei vindecări miraculoase care a avut loc prin mijlocirea sa în beneficiul unei fetițe de 11 ani din arhidieceza de Buenos Aires, în Argentina, în 2011. Comemorarea liturgică a Fericitului Ioan Paul I este celebrată anual pe 26 august, ziua alegerii sale ca Succesor al Sfântului Apostol Petru.
Potrivit sursei citate, muzeul din Canale d’Agordo a pregătit un amplu program de manifestări dedicate Fericitului Ioan Paul I. Ediția numărul 45 a programului, intitulată ”Valle del Biois – La Valle con i Santi alle finestre”, a început pe 7 iulie a.c. cu vernisajul expoziției ”Finestre in Valle Biois: Enzo Dematté”. A doua zi, jurnalistul Antonio Preziosi, directorul telejurnalului transmis de RAI 2, a vorbit despre relația sa personală cu Albino Luciani, numele de botez al Fericitului Ioan Paul I. Succesiv, Diego Di Franco, autorul cărții ”Minunata lume a taților” (“Il meraviglioso mondo dei papà”; Giunti Editore), a povestit experiența sa de tată casnic, pentru ca pe 22 iulie să fie rândul lui Massimo Candura, care a prezentat teza de doctorat despre diplomația surâsului și politica externă a papei Luciani (“La diplomazia del sorriso. La politica estera di Papa Luciani”).
Mult așteptată, potrivit agenției SIR, a fost întâlnirea din 25 august cu Marco Roncalli, strănepot al Sfântului Papă Ioan al XXIII-lea, și cu mons. Ettore Malnati, vicar episcopal al diecezei de Trieste, care au pregătit un dialog despre relația dintre Fericitul Ioan Paul I și Sfântul Ioan al XXIII-lea.
Programul de anul acesta despre Albino Luciani a cuprins alte întâlniri, cu abordări diferite, precum dialogul cu mons. Giacinto Boulos Marcuzzo, episcop titular de Emmaus, în timp ce Andrea Tornielli, directorul nostru editorial, a prezentat pe 17 august a.c. o analiză a celor zece ani de pontificat ai papei Francisc și trăsăturile care îl conectează la moștenirea spirituală a Fericitului Ioan Paul I.
Punctul culminant și central al programului pregătit în acest an la Canale d’Agordo îl reprezintă, fără îndoială, Sfânta Liturghie solemnă a primei comemorări liturgice a Fericitului Ioan Paul I în satul său natal, programată pe 26 august, când este celebrată pentru prima dată în mod oficial în întreaga Biserică.