Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să îngrijim cu răbdare ceea ce Domnul sădește în câmpurile vieții

 
Să îngrijim cu răbdare ceea ce Domnul sădește în câmpurile vieții
  • 23 Iul 2023
  • 703

"Fie ca Fecioara Maria să ne ajute să îngrijim cu răbdare ceea ce Domnul sădește în câmpurile vieții." Astfel s-a rugat papa Francisc la finalul alocuțiunii care a însoțit rugăciunea antifonului marian "Îngerul Domnului", de duminică, 23 iulie, din Piața San Pietro.

Pornind de la Evanghelia Duminicii a 16-a de peste an, după sfântul Matei, capitolul 13, care propune parabola grâului și a neghinei, pontiful a explicat că astfel "Isus vorbește despre lumea noastră care, de fapt, este ca un câmp mare, unde Dumnezeu sădește grâu, iar cel rău buruieni, și astfel binele și răul cresc împreună. (...) Vedem acest lucru în știri, în societate, dar și în familie și în Biserică. Și când, alături de grâul bun, vedem buruieni rele, ne vine să le smulgem imediat, să facem 'curățenie'. Dar Domnul ne avertizează astăzi că aceasta este o ispită: nu poți crea o lume perfectă și nu poți face binele distrugând în grabă ceea ce este rău, pentru că acest lucru are efecte mai grave: ajungi - cum se spune - să "arunci pruncul cu tot cu apa murdară din covată".

"Însă" – a continuat Sfântul Părinte – "există un al doilea domeniu în care putem și trebuie să facem curățenie: este domeniul inimii noastre, singurul în care putem interveni direct. Tot acolo se află și grâul și neghina, ba chiar de acolo se răspândesc amândouă în marele câmp al lumii. Inima noastră, de fapt, este câmpul libertății: nu este un laborator aseptic, ci un spațiu deschis și, prin urmare, vulnerabil. Pentru a-l cultiva în mod corespunzător, este necesar, pe de o parte, să avem grijă constantă de lăstarii delicați ai bunătății, iar pe de altă parte, să identificăm și să eradicăm buruienile (...). Așadar, să privim puțin în interiorul nostru și să examinăm ce se întâmplă, ce crește în noi bine și ce crește rău". Papa Francisc a explicat că metoda frumoasă pentru a face acest lucru este examenul de conștiință, care servește tocmai pentru a verifica, în lumina lui Dumnezeu, ceea ce se întâmplă în câmpul inimii.

"După câmpul lumii și câmpul inimii, există un al treilea câmp: îl putem numi câmpul aproapelui. Este vorba de oamenii cu care ne asociem în fiecare zi și pe care îi judecăm adesea. Cât de ușor ne este să le recunoaștem discordia, cum ne place să-i jupuim! Și cât de greu ne este în schimb să vedem grâul bun care crește! Să ne amintim însă că, dacă vrem să cultivăm câmpurile vieții, este important să căutăm mai întâi de toate lucrarea lui Dumnezeu: să învățăm să vedem în ceilalți, în lume și în noi înșine frumusețea a ceea ce a semănat Domnul, grâul însorit cu spicele lui de aur" – a spus Sfântul Părinte, îndemnându-ne să cerem harul de a putea vedea acest lucru în noi înșine, dar și în ceilalți, începând cu cei apropiați nouă. "Nu este o privire naivă, este o privire credincioasă, pentru că lui Dumnezeu, cultivatorul marelui câmp al lumii, îi place să vadă binele și să-l facă să crească până la a face din recoltă o sărbătoare! " – a asigurat papa Francisc.

Sfântul Părinte ne-a îndemnat să ne putem pune câteva întrebări, spunând: "Gândindu-mă la câmpul lumii: știu să depășesc tentația de a-i pune pe toți în aceiași categorie, de a curăța câmpul celorlalți cu judecățile mele? Apoi, gândindu-mă la câmpul inimii: sunt cinstit în a căuta plantele rele din mine și hotărât să le arunc în focul milei lui Dumnezeu? Și, gândindu-mă la câmpul aproapelui: am înțelepciunea de a vedea ceea ce este bun, fără să mă descurajez din cauza limitărilor și a încetinelii celorlalți? "

DUPĂ ANGELUS – ZIUA MONDIALĂ A BUNICILOR

După rugăciunea antifonului marian "Angelus", papa Francisc a vorbit despre Ziua Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor, ajunsă la cea de-a treia ediție, celebrată duminică, 23 iulie a.c..

Avem nevoie de o alianță între generații

"Astăzi, în timp ce mulți tineri se pregătesc să plece la Ziua Mondială a Tinerilor, noi sărbătorim Ziua Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor. Din acest motiv, alături de mine se află un nepot și o bunică. Să-i aplaudăm pe amândoi! Fie ca apropierea dintre cele două Zile să fie o invitație la promovarea unei alianțe între generații, de care este mare nevoie, pentru că viitorul se construiește împreună, prin schimbul de experiențe și prin grija reciprocă între tineri și bătrâni. Să nu-i uităm. Și să îi aplaudăm pe toți bunicii și bunicile! Tare! " – a spus pontiful.

Fenomene meteorologice extreme  

Tot în cadrul apelurilor care au urmat rugăciunii "Îngerul Domnului", Sfântul Părinte a amintit de fenomenele meteorologice extreme care "se înregistrează aici și în multe țări: pe de o parte, diverse regiuni se confruntă cu valuri de căldură anormale și incendii devastatoare; pe de altă parte, în nu puține locuri, se înregistrează ruperi de nori și inundații, cum ar fi cele care au lovit Coreea de Sud în ultimele zile". "Sunt aproape de cei care suferă și de cei care ajută victimele și persoanele strămutate. Și, vă rog, reînnoiesc apelul meu către liderii națiunilor de a face ceva mai concret pentru a limita emisiile poluante: este o provocare urgentă și nu poate fi amânată, ne privește pe toți. Haideți să ne protejăm casa noastră comună!" – a îndemnat Sfântul Părinte.

Apel în favoarea migranților din nordul Africii

"Și acum aș dori să atrag atenția asupra dramei care continuă să se desfășoare pentru migranții din partea de nord a Africii" – a mai spus pontiful, amintind că  "mii dintre ei, în mijlocul unor suferințe de nedescris, au fost prinși și, apoi, abandonați în zone deșertice de săptămâni întregi. Fac apel, în special la șefii de stat și de guvern europeni și africani, pentru ajutor și asistență urgentă pentru acești frați și surori. Fie ca Marea Mediterană să nu mai fie niciodată un teatru al morții și al inumanității. Fie ca Domnul să lumineze mințile și inimile tuturor, trezind sentimente de fraternitate, solidaritate și primire". 

Rugăciune pentru Ucraina

De asemenea, pontiful s-a rugat pentru Ucraina, spunând: "Să continuăm să ne rugăm pentru pace, în mod special pentru draga Ucraina, care continuă să sufere din cauza morții și a distrugerii, așa cum, din păcate, s-a întâmplat din nou în această noapte la Odessa".



Sursa:vaticannews.va.ro