Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Biserica este sinodală dacă este deschisă tuturor, fără birocrație și formalism

 
Biserica este sinodală dacă este deschisă tuturor, fără birocrație și formalism
  • 26 Mai 2023
  • 519

Papa Francisc a oferit joi, 25 mai a.c., în Aula Paul al VI-lea, din Vatican, câteva instrucțiuni participanților la întâlnirea națională a referenților diecezani ai Căii Sinodale italiene.

Pontiful i-a îndemnat  la continuarea parcursului în spirit de ascultare reciprocă, favorizând coresponsabilitatea între episcopi, preoți și laici. De asemenea, a îndemnat să fie dată voce tinerilor, femeilor și săracilor, spunând că atâta timp cât prezența lor rămâne o notă sporadică "va fi o Biserică a celor puțini".

O Biserică care să depășească orice formă de autoreferențialitate și să se lase provocată de angoasele istoriei – le-a spus pontiful celor o mie de participanți la întâlnirea națională a referenților diecezani ai Căii Sinodale italiene.

În cadrul grupurilor, de lucru a fost dezbătută tema: "Ascultarea a ceea ce Spiritul spune Bisericilor. Pași spre discernământ". Papa Francisc a îndemnat la continuarea, cu curaj și hotărâre pe acest drum de confruntare pe care l-a definit "o experiență spirituală unică de convertire-înnoire" și a încurajat la valorificarea potențialului prezent în parohii și în diferitele comunități creștine. Sfântul Părinte a amintit mandatul lăsat la Congresul eclezial de la Florența, când a indicat smerenia, abnegația și binecuvântarea ca fiind cele trei trăsături care trebuie să caracterizeze chipul Bisericii.

O Biserică sinodală este astfel pentru că este foarte conștientă de faptul că pășește în istorie în compania Celui Înviat, preocupată nu de a se proteja pe sine și propriile interese, ci de a sluji Evanghelia într-un stil de gratuitate și grijă, cultivând libertatea și creativitatea proprii celor care dau mărturie despre vestea cea bună a iubirii lui Dumnezeu, rămânând în același timp înrădăcinată în ceea ce este esențial. O Biserică împovărată de structuri, de birocrație și de formalism va avea dificultăți să parcurgă istoria în pas cu Spiritul Sfânt, pentru a veni în întâmpinarea bărbaților și femeilor din timpul nostru.

La șaizeci de ani de la Conciliul Vatican al II-lea, papa Francisc a reînnoit apelul la creșterea coresponsabilității ecleziale. "Avem nevoie de comunități creștine în care spațiul să se lărgească" – a spus pontiful – "în care toți să se simtă ca acasă, în care structurile și mijloacele pastorale să favorizeze nu crearea de grupuri mici, ci bucuria de a fi și de a se simți coresponsabili".



Sursa:vaticannews.va.ro