Vizită pastorală la Cășeiu – continuare a drumului martirilor și mărturisitorilor credinței
Duminică, 7 mai 2023 – a IV-a a Paștilor -, ziua în care Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla s-a aflat în loc. Cășeiu, jud. Cluj, a fost o zi ploioasă dar izvorâtoare de strălucire spirituală pentru toți credincioșii adunați, din Cășeiu și din împrejurimi – până în Dej și Gherla -, sute, la biserica parohiei greco-catolice din localitate, parohie păstorită de pr. Marius-Andrei Fodor, care în același timp este preot în parohia învecinată Coplean și capelan al Surorilor Baziliene din Gherla.
Un grup de copii l-au întâmpinat pe Păstorul Eparhiei cu zâmbete și flori, prezența lor ilustrând cel mai frumos învierea bisericii ridicată din nou pe temelia tare a credinței a generații de mărturisitori. Au fost de față numeroși preoți, cei mai mulți din protopopiatele Dej și Gherla cu pr. protopop Nicolae Țap, în bucuria comuniunii și a vestirii Învierii lui Cristos. Alături de ei și un preot sosit din Austria, fiu al acestei localități, pr. Ioan Bîlc din Weiz, care a concelebrat Sfânta Liturghie.
Un grup de Surori Baziliene (OSBM) a luat parte de asemenea la bucuria comunității din Cășeiu, în acest an al Jubileului lor de 75 de ani de mărturie a credinței. Diaconi, subdiaconi, studenți ai Seminarului eparhial „Sfântul Ioan Evanghelistul” și-au adus slujirea la Altar și au dat frumusețe rugăciunii prin cânt și prin răspunsurile la Sfânta Liturghie. Primarul com. Cășeiu, Silviu Boldor, vice-primarul Marinel Baias, autorități locale, credincioși din alte confesiuni, cu toții au adus mărire lui Dumnezeu în această zi de sărbătoare.
În mesajul spiritual adresat credincioșilor din Cășeiu, Preasfinția Sa Claudiu a îndemnat la credință și încredințare lui Dumnezeu, iubirii Sale îndurătoare, privind la Evanghelia citită, cea a Paraliticului de la Vitezda (Ioan 5,1-15), precum și la modelul martirilor și mărturisitorilor. A amintit de „scăldătoarea minunată” în care „toți am fost scăldați”, aceea a Botezului creștin, care „ne-a vindecat de cea mai grea boală care există, boala păcatului. Fiindcă prin păcat moartea a intrat în lume și noi, primind vindecarea și mântuirea prin Botez în această minunată scăldătoare, am scăpat de tirania morții.”
A amintit de prezența „lângă noi” a sfinților, de prezența Maicii Sfinte, de darul de a fi fiii Maicii Sfinte și urmași ai mărturisitorilor, pentru credincioșii Eparhiei de Cluj-Gherla în mod special urmași ai Fericitului Episcop și Cardinal Iuliu Hossu: „De multe ori, în viața noastră vedem doar partea de cruce, de suferință, dar nu vedem ceea ce se țese prin aceasta, pe partea cealaltă a crucii pe care o vom vedea, simbolic, aici, când ne apropiem de altar – pe care este reprezentată Învierea -, pe care o vom vedea cu adevărat în Împărăția Cerurilor. Acolo vom vedea în ce fel suferințele noastre, durerile noastre, încercările noastre au țesut o minunată armonie în viața veșnică. Asta face Isus atunci când moare pe Cruce, moare pentru a ne dărui viața veșnică. Asta fac sfinții și martirii atunci când mor pentru Cristos; nu fiindcă iubesc suferința, nu fiindcă n-ar vrea să trăiască, dar știu și mărturisesc că este mult mai importantă credința decât viața.”
„De aceea, Episcopii noștri martiri, împreună cu Iuliu Hossu, au spus cu toții, simbolic sau direct, «credința noastră este viața noastră»; «nu putem renunța la credință, fără să renunțăm la viață». Așa au făcut martirii din toate vremurile, primii martiri care intrau în Colosseum cântând. Și toți se întrebau, ce au oamenii aceștia să cânte, când vor muri doar în câteva clipe? Cântau, fiindcă ei știau că nu mor, ci intră în viața cea adevărată. Știau că pentru ei moartea nu mai reprezintă decât o trecere.”
Preasfinția Sa Claudiu a vorbit și despre simbolul mărturisirii și al martiriului creștin în și pentru Eparhia de Cluj-Gherla, a spus: „Știți bine că la Cluj este în construcție Catedrala, noua Catedrală, cea numită a Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea. Cine este cu adevărat pentru noi, cei din Episcopia de Cluj-Gherla martorul, mărturisitorul, martirul prin excelență? Iuliu Hossu! De aceea, acea Catedrală în construcție, îl va avea ca semn și prin semnul acela îl vom păstra în inimile noastre. Este Catedrala lui. A unuia Cardinal Iuliu Hossu, a Fericitului, Sfântului Iuliu Hossu, din mila lui Dumnezeu, a celui «drept între popoare», Iuliu Hossu. Avem atât de mult de meditat la viața lui, încât face parte integrantă din această Catedrală, din construcția acestei Catedrale, stă la baza ei și va fi piatra de temelie: va fi Catedrala lui Iuliu Hossu.”
Ierarhul a atras atenția și asupra faptului că „nu ajunge doar să ne gândim la ce lucruri minunate au făcut ei”, ci, „este important să ne aducem aminte că, dacă îi lăudăm, dacă ne bucurăm de mărturia lor de credință, și de felul în care au înfruntat moartea fără să ezite, știind că Mântuitorul Cristos Dumnezeu este mult mai important decât cei mari din această lume, care propuneau tot felul de aranjamente, dacă privim la ei cu admirație, să ne uităm și la sufletele noastre. Fiindcă, nu ajunge doar să ne mândrim că noi suntem urmașii lor. Suntem urmașii lor, urmașii lui Iuliu Hossu și a celorlalți Episcopi Mărturisitori și Martiri, dacă facem și noi ca ei. Ce înseamnă să facem ca ei? Nu suntem chemați astăzi să ne dăm viața. Nu suntem chemați să mărturisim credința cu sângele nostru, dar suntem chemați să mărturisim prin alegerile concrete pe care le facem în fiecare zi. În fiecare zi ne trezim și suntem puși în fața unor alegeri, și suntem chemați să spunem «da» lui Dumnezeu și «nu» acestei lumi.”
Preasfinția Sa Claudiu a încheiat amintind că toți și fiecare în parte „suntem importanți în fața lui Dumnezeu” și suntem chemați să dăm mărturie despre El prin caritate, prin iubire fraternă. Că, pentru a primi vindecarea și darurile Sale „nu trebuie să ne înghesuim, nu trebuie să încercăm să ajungem primii, înlăturându-i pe ceilalți, ci dimpotrivă, să facem spațiu în sufletele noastre, în viețile noastre, și celorlalți. Așa să facem și atunci cu adevărat vom fi fiii și fiicele lui Dumnezeu, Familia mare și bogată și frumoasă a lui Dumnezeu. Cristos a Înviat!”
În cuvântul de mulțumire pe care l-a adresat, la încheierea celebrării, pr. paroh Marius Fodor a exprimat bucuria întregii comunități pentru prezența Ierarhului, și a enumerat câteva motive pentru care a făcut Preasfinției Sale Claudiu invitația la Cășeiu: un prim motiv, faptul că a reunit în acest eveniment cele trei misiuni care îi sunt încredințate, cea de păstor al credincioșilor din Cășeiu, de capelan al Surorilor Baziliene din Gherla (și ele prezente) și în calitate de păstor al parohiei Coplean (fiind prezenți în biserică și credincioșii din Coplean);
– al doilea motiv, prezența specială în aceste locuri a mărturisitorilor credinței: pe de o parte, mărturia Surorilor Baziliene, ordin care s-a format sub prigoană – prima comunitate de Surori Baziliene din Gherla fiind fondată odată cu trecerea în ilegalitate a Bisericii Române Unite -, și, a reamintit că parohia greco-catolică din Cășeiu îi are ca stâlpi ai credinței pe pr. S.A. Prunduș și pe pr. Nicole Pura.
Un alt motiv, cel de a evidenția buna colaborare cu două asociații: Asociația „Dumbrava lui Patrocle” – fiind de față câțiva reprezentanți ai acestei asociații, care „ne ajută în misiunea caritativă pe care o facem. După cum vedeți în parohie sunt mai mulți tineri și rugăciunea tinerilor este caritatea. Și împreună cu ei, cred că reușim să facem foarte multe bine, din iubire față de aproapele și din iubire față de Dumnezeu.” Pe de altă parte, „avem aici reprezentanți ai Asociației «Descoperă fericirea» de la Cluj, o asociație care se ocupă cu bolnavii de cancer, și de familiile acestora, care ne-au fost de mare sprijin pentru familiile de aici din localitate”. Acest eveniment a fost o ocazie pentru pr. Marius Fodor de a mulțumi tuturor pentru buna colaborare și pentru marele lor dar, și, totodată, de a mulțumi Păstorului Eparhiei „pentru tot ceea ce faceți atât de frumos pentru Biserica noastră”.
De asemenea, celebrarea a fost ocazie de a-l prezenta credincioșilor pe noul lor protopop, pr. Nicolae Țap. În numele comunității din Cășeiu, pr. Marius Fodor a oferit apoi Preasfinției Sale Claudiu și pr. Nicolae Țap, ca daruri de suflet, câteva din scrierile pr. Nicolae Pura și ale pr. Prunduș. Preasfinția Sa Claudiu a adăugat: „așa e frumoasă Biserica, când nu doar teoretic există comuniune, ci când o și simțim și o vedem”. A mulțumit tuturor pentru comuniunea spirituală, a spus: „suntem o familie, Familia lui Dumnezeu”, și, în aceste vremuri dificile, tulburi, „cel mai important este să ne simțim împreună frați și surori”. La final fiecare credincios a primit, din partea Ierarhului, ungerea cu ulei sfințit și binecuvântarea arhierească, împreună cu o iconiță a Fericitului Episcop martir Iuliu Hossu.