Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: "Vreau să merg în Argentina"

 
Papa Francisc: "Vreau să merg în Argentina"
  • 12 Mar 2023
  • 983

de Salvatore Cernuzio

Călătoria în Argentina, speranţa unei schimbări în Venezuela şi denunţarea unei "dictaturi primitive" în Nicaragua. Mai ales asupra centrului şi sudului Americii este atenţia Papei Francisc în interviul dat sitului de informaţie argentinian Infobae, la puţine zile de la celebrarea celor zece ani de pontificat. În colocviul de la "Sfânta Marta" cu proprietarul portalului, Daniel Hadad, pontiful se extinde de la teme geopolitice, precum războiul din Ucraina, la probleme ecleziale, precum abordarea faţă de persoanele homosexuale şi rolul femeilor, până la tematici mai personale ("De ce nu mă mai uit la televizor?").

Situaţia din Nicaragua

În mod deosebit, papa se pronunţă cu privire la dificultăţile pe care le trăiesc astăzi poporul şi Biserica din Nicaragua, unde a fost expulzat nunţiul şi au fost interzise procesiunile din Săptămâna Sfântă, în afară de atacurile continue împotriva episcopilor şi a preoţilor. Papa denunţă lipsa de echilibru a celui care conduce ţara şi cu referinţă la episcopul de Matagalpa, monseniorul Rolando Álvarez, condamnat la 26 de ani de închisoare, despre care a vorbit la Angelus din 12 februarie, adaugă: "Avem un episcop încarcerat. Un om foarte serios, foarte capabil. A voit să dea mărturia sa şi nu a acceptat exilul. Este ceva ce nu este în linie cu ceea ce trăim, este ca şi cum s-ar aduce dictatura comunistă din '17 sau cea a lui Hitler din '35, s-ar aduce acelea aici, nu-i aşa? Sunt un soi de dictaturi primitive. Sau, pentru a folosi o frumoasă definiţie argentiniană, guarangas (grosolane)".

Călătoria în Argentina

Cu privire la Argentina, nelipsită întrebarea cu privire la o posibilă călătorie în ţara sa natală. "Era prevăzută pentru decembrie 2017", explică Jorge Mario Bergoglio, repetând ceea ce a afirmat deja în zborul de întoarcere din Irak: "Se mergea mai întâi în Chile, apoi în Argentina şi Uruguay. Acela era programul. Dar ce s-a întâmplat? Erau alegerile chiar în acel moment. Aşadar, a trebuit să mutăm Chile în decembrie şi apoi să merg în Argentina şi Uruguay în ianuarie. [...] Apoi programul a fost schimbat şi s-au realizat în Chile şi Peru. Şi Argentina şi Uruguay au fost lăsate pentru mai târziu... Nu este un refuz de a merge - afirmă papa. În niciun mod. Călătoria era programată. Sunt deschis la oportunitate... Vreau să merg în Argentina".

Regimul din Venezuela şi războiul din Ucraina

Papa Francisc îşi mută privirea după aceea asupra Venezuelei, declarând că vede o luminiţă de speranţă ca regimul să poată fi schimbat: "Cred asta - declară el -, pentru că circumstanţele istorice îi vor constrânge să schimbe modul lor de a dialoga... Nu închid niciodată uşa la soluţii posibile. Dimpotrivă, le încurajez".

Papa este mai precaut cu privire la o soluţie a războiului din Ucraina: "Toţi lucrează", afirmă el. "Modi (primul ministru al Indiei, nr) poate face ceva, nu ştiu. Ştiu că sunt diferiţi guvernanţi care se mişcă. Există un grup israelian care se mişcă bine. Dar nu ştim la ce va duce".

Primirea faţă de persoanele homosexuale

Homosexuali, divorţaţi recăsătoriţi, femei, celibat sunt după aceea celelalte teme pe care papa le tratează în interviu. Cu privire la primirea faţă de persoanele gay, Papa Francisc aminteşte direct cuvintele lui Isus: "Marele răspuns a fost dat de el", spune. "Toţi. Toţi. Toţi înăuntru. Când «cei rafinaţi» nu voiau să meargă la ospăţ, lăsa ca să meargă la răscruci şi îi chema pe toţi, buni, răi, bătrâni, tineri, copii, toţi. Toţi. Biserica este pentru toţi. Şi fiecare rezolvă poziţia sa în faţa Domnului cu forţele pe care le are. Aceasta este o Biserică de păcătoşi."

"Nu ştiu unde este Biserica sfinţilor, aici toţi suntem păcătoşi", reafirmă pontiful şi, ca în prima călătorie la Rio de Janeiro din 2013, repetă: "Cine sunt eu pentru a judeca o persoană dacă are bunăvoinţă, corect? Dacă este mai asemănător cu unul din gaşca diavolului, eh, să-l apărăm un pic. Dar astăzi există multă atenţie faţă de această problemă. Isus îi cheamă pe toţi şi fiecare rezolvă raportul său cu Dumnezeu aşa cum poate sau aşa cum vrea, uneori vrea şi uneori nu poate, dar Domnul aşteaptă mereu".

Rolul femeilor

În aceeaşi ordine de idei, papa, vorbind despre sacramentele date divorţaţilor recăsătoriţi - temă centrală în Sinodul dublu despre familie din 2014-2015 -, aminteşte "conştiinţa episcopului" şi sugerează cuplurilor despărţite "să meargă la episcopul lor, să meargă pentru a-i prezenta situaţia lor".

În timp ce despre femei remarcă faptul că acum este mai mare numărul celor care lucrează în Biserică: un pas înainte necesar pentru că "masculinismul este rău", afirmă el. "Uneori celibatul te poate duce la masculinism. Unui preot care nu ştie să lucreze cu femeile îi lipseşte ceva, nu este matur. Vaticanul era foarte masculin, dar face parte din cultură, nu este vina nimănui. Mereu s-a făcut aşa." Dar acum lucrurile se schimbă: "Au o altă metodologie, femeile. Au un simţ al timpului, al aşteptării, al răbdării, diferit de bărbat. Asta nu-l diminuează pe bărbat, sunt diferiţi. Şi trebuie să se completeze reciproc".

"Disciplina" celibatului

Tocmai asupra celibatului din Biserica occidentală Papa Francisc se opreşte pentru a explica: "Este o prescriere temporară... Nu este veşnică aşa cum este hirotonirea sacerdotală... În schimb, celibatul este o disciplină". "Aşadar, ar putea să fie revizuit?", întreabă intervievatorul. "Da", răspunde papa.

Rezistenţe rele

Hadad îl citează după aceea pe cardinalul Julián Herranz, de 92 de ani, când a spus că din cei şase papi cu care a colaborat "probabil că diavolul a lucrat cu doi, Paul al VI-lea şi Francisc, mereu pentru a dezbina Biserica şi a împiedica răspândirea evangheliei". "Nu pot să judec dacă este adevărat sau nu", este răspunsul. "Dar uneori există rezistenţă, dar din aceea rea. Nu cea bună. Pentru că rezistenţa bună este că dacă fac un proiect bun, vedem un pic, discutăm despre el. Rezistenţa rea este aceea care se discută aici şi merge înapoi căutând şi trădarea. Dar ori sunt naiv ori nu le ascult." Despre lucruri de acest gen în Biserică "există, sunt acolo, într-un colţ, ascunse": "Pe marginea schismei, acesta este un lucru urât - comentează papa. De exemplu, cazul unui episcop american, foarte cunoscut, care a fost nunţiu. Nu se ştie dacă acest om este catolic sau nu, este la graniţă. Aceste rezistenţe gestionate rău. În Biserică, încă de la început, a existat rezistenţă." "Când mă critică având capul plecat, apreciez - adaugă el. Uneori nu-mi place, dar apreciez."

Votul de a nu se uita la televizor

De aici, o aluzie la votul făcut în urmă cu treizeci şi trei de ani Fecioarei de pe Muntele Carmel de a nu se uita la televizor. Era 15 iulie 1990 şi în timp ce stătea cu comunitatea la televizor erau "transmise lucruri care nu fac bine inimii. Nu lucruri păcătoase, ci acele relativisme care slăbesc inima". Ziua următoare, la Liturghia din Virgen del Carmen, Papa Francisc a simţit "că nu mai trebuia să se uite, fără nicio problemă". Aşadar, a spus "gata", cu excepţia câtorva concesii scurte.

(După Vatican News, 10 martie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 


Sursa:ercis.ro