Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa, Mesaj pentru Postul Mare 2023: Chemați la o experiență specială de asceză

 
Papa, Mesaj pentru Postul Mare 2023: Chemați la o experiență specială de asceză
  • 19 Feb 2023
  • 898

"Asceza din Postul Mare, itinerar sinodal" este titlul Mesajului Sfântului Părinte pentru Postul Mare din 2023, prezentat vineri, 17 februarie, la Sala de Presă a Sfântului Scaun. Papa Francisc ne amintește că în timpul Postului Mare suntem chemați să ne ‘urcăm pe un munte înalt’ împreună cu Isus, pentru a trăi alături de poporul sfânt al lui Dumnezeu o experiență specială de asceză.

 

În Mesajul pentru Postul Mare din 2023, Sfântul Părinte pornește de la evidențierea faptului că evangheliile după Matei, Marcu și Luca "sunt de acord în relatarea episodului Schimbării la Față a lui Isus", explicând că  în acest eveniment "vedem răspunsul Domnului la neînțelegerea pe care ucenicii săi au manifestat-o față de el". "De fapt" – scrie pontiful – "cu puțin timp înainte, avusese loc o adevărată ciocnire între Învățătorul și Simon Petru, care, după ce își mărturisise credința în Isus ca fiind Cristos, Fiul lui Dumnezeu, a respins vestirea patimilor și a crucii. Isus l-a mustrase cu tărie: ‘Mergi în urma mea, Satană! Tu ești o piatră de poticnire pentru mine, pentru că nu te gândești la cele ale lui Dumnezeu, ci la cele ale oamenilor’ (Mt 16,23). Iar ‘șase zile mai târziu, Isus i-a luat pe Petru, pe Iacob și pe Ioan, fratele lui, i-a dus deoparte pe un multe înalt’ (Mt 17,1)."

O experiență specială de asceză

Amintind că evanghelia Schimbării la Față a lui Isus este proclamată în fiecare an în a doua duminică a Postului Mare, Sfântul Părinte a subliniat că, într-adevăr, "în acest timp liturgic, Domnul ne ia cu el și ne duce deoparte. Chiar dacă angajamentele noastre obișnuite ne cer să rămânem în locurile noastre obișnuite, trăind o rutină zilnică adesea repetitivă și uneori plictisitoare, în Postul Mare suntem chemați să ne ‘urcăm pe un munte înalt’ împreună cu Isus, pentru a trăi împreună cu poporul sfânt al lui Dumnezeu o experiență specială de asceză".

"Asceza din Postul Mare" – scrie pontiful –  "este un angajament, însuflețit întotdeauna de har, pentru a depăși lipsa noastră de credință și rezistența de a-l urma pe Isus pe drumul crucii. Așa cum a avut nevoie Petru și ceilalți ucenici. Pentru a aprofunda cunoașterea Învățătorului, pentru a înțelege și a întâmpina pe deplin misterul mântuirii divine, realizat în dăruirea totală de sine din iubire, trebuie să ne lăsăm conduși de El în adâncuri și în înălțimi, desprinzându-ne de mediocritate și vanitate. Trebuie să se pornească pe cale, o cale în urcuș, care necesită efort, sacrificiu și concentrare, ca o drumeție pe munte. Aceste cerințe sunt importante și pentru drumul sinodal la care, ca Biserică, ne-am angajat. Ne va face bine să reflectăm la această relație care există între asceza din Postul Mare și experiența sinodală" – scrie pontiful.

Drumul nostru în Postul Mare este ‘sinodal’

Papa Francisc amintește că în ‘retragerea’ pe muntele Tabor, Isus ia cu el trei ucenici, aleși să fie martorii unui eveniment unic, explicând: "El dorește ca acea experiență a harului să nu fie solitară, ci împărtășită, așa cum este, la urma urmei, întreaga noastră viață de credință. Isus este urmat împreună. Și împreună, ca o Biserică pelerină în timp, trăim anul liturgic și, în el, Postul Mare, mergând alături de cei pe care Domnul i-a așezat lângă noi ca tovarăși de drum. Asemănător cu urcarea lui Isus și a ucenicilor pe muntele Tabor, putem spune că drumul nostru în Postul Mare este ‘sinodal’, pentru că îl facem împreună pe același drum, ucenici ai unicului Învățător. Știm, într-adevăr, că el însuși este Calea și, de aceea, atât în itinerariul liturgic, cât și în cel sinodal, Biserica nu face altceva decât să intre tot mai adânc și mai deplin în misterul lui Cristos Mântuitorul".

Oprindu-se asupra punctului culminant al urcușului pe multe, Sfântul Părinte a amintit relatarea din Evanghelia după Matei, 17, 2: "și-a schimbat înfățișarea înaintea lor; fața lui a strălucit ca soarele și hainele lui au devenit albe ca lumina". Papa Francisc a explicat că acest fragment relatează despre ‚culmea’, despre scopul călătoriei, spunând: "La finalul urcușului, în timp ce se aflau pe muntele înalt cu Isus, celor trei ucenici le este dat harul de a-l vedea în slava sa, strălucind de o lumină supranaturală, care nu venea din afară, ci radia din el însuși. Frumusețea divină a acestei viziuni a fost incomparabil mai mare decât orice efort pe care ucenicii l-ar fi făcut pentru a urca pe Tabor. La fel ca în orice drumeție montană obositoare: pe măsură ce urci, trebuie să-ți ții ochii bine fixați pe cărare; dar panorama care se deschide la sfârșit surprinde și răsplătește prin minunăția ei. Chiar și procesul sinodal pare adesea anevoios și, uneori, putem fi descurajați. Dar ceea ce ne așteaptă la sfârșit este, fără îndoială, ceva minunat și surprinzător, care ne va ajuta să înțelegem mai bine voința lui Dumnezeu și misiunea noastră în slujba Împărăției sale".

Parcursul sinodal, înrădăcinat în tradiția Bisericii dar deschis spre noutate

"Experiența ucenicilor de pe muntele Tabor" – continuă pontiful –  "se îmbogățește și mai mult atunci când, alături de Isus transfigurat, apar Moise și Ilie, întruchipând Legea și, respectiv, Profeții (cf. Mt 17,3). Noutatea lui Cristos este împlinirea vechiului Legământ și a promisiunilor; ea este inseparabilă de istoria lui Dumnezeu cu poporul său și îi dezvăluie sensul profund. În mod similar, drumul sinodal este înrădăcinat în tradiția Bisericii și, în același timp, deschis spre noutate. Tradiția este o sursă de inspirație pentru a căuta noi căi, evitând tentațiile opuse ale imobilismului și ale experimentului improvizat."

Calea ascetică a Postului Mare și calea sinodală

"Calea ascetică a Postului Mare și, în mod similar, cea sinodală, au amândouă ca scop o transfigurare, atât personală, cât și eclezială" – subliniază Sfântul Părinte în Mesaj, amintind că este vorba despre o transformare care, "în ambele cazuri, își găsește modelul în cel al lui Isus și este realizată prin harul misterului său pascal". Papa Francisc ne propune două ‘căi’ de urmat pentru a urca împreună cu Isus și a ajunge la țintă împreună cu el. "Prima se referă la imperativul pe care Dumnezeu Tatăl îl adresează ucenicilor de pe Tabor în timp ce îl contemplă pe Isus transfigurat. Vocea din nor le spune: ‘Ascultați-l’ (Mt 17,5). Așadar, prima indicație este foarte clară: ascultați-l pe Isus. Postul Mare este un timp de har în măsura în care îl ascultăm pe cel care ne vorbește. Și cum ne vorbește El? În primul rând prin Cuvântul lui Dumnezeu, pe care Biserica ni-l oferă în Sfânta Liturghie: să nu-l lăsăm să cadă în urechi surde; dacă nu putem participa întotdeauna la Sfânta Liturghie, să citim lecturile biblice zi de zi, chiar și cu ajutorul Internetului. Pe lângă Sfintele Scripturi, Domnul ne vorbește în frații și surorile noastre, mai ales în chipurile și istoriile de viață ale celor aflați în nevoie. Dar aș vrea să adaug și un alt aspect, care este foarte important în procesul sinodal: ascultarea lui Cristos trece și prin ascultarea fraților și surorilor noastre din Biserică, acea ascultare reciprocă care, în unele faze, reprezintă obiectivul principal, dar care rămâne întotdeauna indispensabilă în metoda și stilul unei Biserici sinodale."

Cu referire la cea de-a doua cale pentru a urma, împreună cu Isus, urcușul pe munte și a ajunge la destinație, pontiful a îndemnat: "nu vă refugiați într-o religiozitate alcătuită din evenimente extraordinare, din experiențe sugestive, de teama de a înfrunta realitatea cu luptele ei zilnice, cu greutățile și contradicțiile ei. Lumina pe care Isus o arată ucenicilor este o pregustare a gloriei pascale, și spre ea trebuie să se meargă, urmându-l ‘numai pe El’. Postul Mare este orientat spre Paște: ‘retragerea’ nu este un scop în sine, ci ne pregătește să trăim patima și crucea cu credință, speranță și iubire, pentru a ajunge la Înviere. Nici măcar parcursul sinodal nu trebuie să ne amăgească că am ajuns (n.n. la destinație) atunci când Dumnezeu ne dăruiește harul unor experiențe intense de comuniune".

"Dragi frați și surori" – scrie pontiful în încheierea Mesajului pentru Postul Mare din 2023 – "fie ca Spiritul Sfânt să ne însuflețească în acest Post Mare, în urcușul nostru cu Isus, pentru ca noi să experimentăm splendoarea sa divină și astfel, întăriți în credință, să continuăm drumul împreună cu el, slavă a poporului său și lumină a neamurilor. "



Sursa:vaticannews.va.ro