Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Întreaga lume este în război, în autodistrugere. Să ne oprim la timp!

 
Papa Francisc: Întreaga lume este în război, în autodistrugere. Să ne oprim la timp!
  • 07 Feb 2023
  • 928

În timpul zborului de întoarcere din Sudanul de Sud, duminică, 5 februarie a.c., papa Francisc, arhiepiscopul de Canterbury și moderatorul Adunării Generale a Bisericii Scoției au stat de vorbă cu jurnaliștii. Sfântul Părinte a vorbit despre violență, definind-o "o temă cotidiană", subliniind că una dintre probleme este vânzarea de arme.

Încă de la începutul conversației, pontiful a evidențiat caracterul ecumenic al călătoriei apostolice în Sudanul de Sud, din acest motiv dorind ca și cei doi lideri –  arhiepiscopul de Canterbury și moderatorul Bisericii Scoției – să fie alături de el în cadrul conferinței de presă, în special arhiepiscopul de Canterbury, "care are o istorie de ani de zile pe acest drum al reconcilierii", în Sudanul de Sud.

Referindu-se la ciocnirile sângeroase din Africa, pontiful a evidențiat mecanismul exploatării, al provocării conflictelor dintre triburi, prin vânzarea de arme, în spatele acestor situații aflându-se interese economice, legate mai ales de exploatările miniere. "Acest lucru este diabolic. Nu-mi vine în minte alt cuvânt. Aceasta înseamnă distrugere: distrugerea creației, distrugerea persoanei, distrugerea societății" – a spus Sfântul Părinte, adăugând că vânzarea de arme, afacerile cu arme reprezintă poate cea mai mare plagă din lume.

Alături de arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby și de moderatorul Adunării Generale a Bisericii Scoției, Iain Greenshields, Sfântul Părinte a vorbit și despre resursele umane ale Africii, evidențiind bogăția reprezentată de tinerii inteligenți cărora trebuie să li se facă loc, nu să li se închidă ușile. Revenind la chestiunea exploatării Africii, pontiful a spus că această idee trebuie să dispară.

Și arhiepiscopul Welby a reliefat marea problemă reprezentată de exploatare, spunând – despre Republica Democratică Congo – că nu trebuie considerată un teren de joacă al marilor puteri, în favoarea unor companii miniere care acționează în mod iresponsabil, prin "exploatare minieră artizanală",  "prin utilizarea de copii soldat, răpiri, violuri pe scară largă" și care "pur și simplu jefuiesc această țară, care ar trebui să fie una dintre cele mai bogate de pe fața pământului, capabilă să ajute restul Africii". "Țara a fost torturată, a primit, practic, independență politică, dar nu și economică" – a spus arhiepiscopul de Canterbury.

Și moderatorul Adunării Generale a Bisericii Scoției, Ian Greenshields, a vorbit – în cadrul conferinței de presă – despre experiența cu refugiații din Sudanul de Sud, pe care Biserica prezbiteriană i-a ajutat. Amintind că reconcilierea s-a aflat în centrul întâlnirii din Vatican, 2015, prelatul a evidențiat că, în această călătorie, adevărul a fost spus din inimă.

"Situația este acum clară, acțiunile exprimă mai mult decât cuvintele" – a spus, solicitând celor care pot interveni în favoarea păcii și a reconcilierii în Sudanul de Sud să înceapă urgent acest proces.

La o întrebare referitoare la medierea conflictului din Ucraina, Sfântul Părinte a răspuns: "Sunt deschis să mă întâlnesc cu ambii președinți, atât cu președintele Ucrainei, cât și cu președintele Rusiei, sunt deschis la întâlnire. Dacă nu m-am dus la Kiev este pentru că nu a fost posibil în acel moment să merg la Moscova, dar am fost în dialog, de fapt, în a doua zi după declanșarea războiului, m-am dus la ambasada rusă pentru a spune că vreau să merg la Moscova pentru a vorbi cu Putin, cu condiția să existe o mică fereastră de negociere. Atunci, ministrul Lavrov a răspuns că apreciază acest lucru, dar că o ‚să vedem mai târziu’". Pontiful a evidențiat totodată că războiul din Ucraina nu este singurul război, fiind just de amintit faptul că de doisprezece-treisprezece ani Siria este în război, că, de mai bine de zece ani, Yemenul este în război. "Gândiți-vă la Myanmar, la sărmanii refugiați Rohingya care pribegesc în întreaga lume pentru că au fost alungați din țara lor natală. Peste tot, în America Latină, câte focare de război există!? Da, există războaie mai importante din cauza zgomotului pe care îl fac, dar, nu știu..., toată lumea este în război și în autodistrugere. Trebuie să ne gândim serios: este în autodistrugere. Să ne oprim la timp!" – a spus pontiful în cadrul conferinței de presă, la întoarcerea din cea de-a 40-cea călătorie apostolică, în Republica Democratică Congo și în Sudanul de Sud.



Sursa:vaticannews.va/ro