Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Marele om politic Iuliu Maniu, comemorat în Catedrala Blajului, la împlinirea a 70 de ani de la trecerea la cele veșnice

 
Marele om politic Iuliu Maniu, comemorat în Catedrala Blajului, la împlinirea a 70 de ani de la trecerea la cele veșnice
  • 06 Feb 2023
  • 959

Duminică, 5 februarie 2023, marele om politic Iuliu Maniu, fiu al Bisericii Greco-Catolice, a fost comemorat în Catedrala Blajului, la împlinirea a 70 de ani de la trecerea la cele veșnice, în data de 5 februarie 1953, în închisoarea de la Sighet. 

La finalul Sfintei Liturghii Arhierești, celebrată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Preasfinția Sa Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, împreună cu un sobor de preoți, a fost oficiată Slujba Parastasului pentru marele om politic transilvănean.

Biserica Blajului cinstește memoria lui Iuliu Maniu, ca vrednic reprezentant de seamă al ei, pentru modul în care a apărat valorile sale și pentru exemplul viu pe care ni-l oferă tuturor după atâtatea decenii de la moartea sa, a subliniat Episcopul Cristian, la finalul oficiului liturgic:

„Când vorbim despre Iuliu Maniu, ne gândim la demnitate, onoare, valori și credință. Se împlinesc 70 de ani de când marele om politic greco-catolic s-a întors în casa Tatălui Ceresc. Iuliu Maniu a fost aruncat într-o groapă comună, alături de atâția anonimi, dar și de atâția oameni mari ai Bisericii și ai poporului nostru, în acel cimitir al săracilor. Acolo, Iuliu Maniu este împreună cu Fericiții Episcopi Martiri Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Valeriu Traian Frențiu, Anton Durcovici și cu atâția oameni de valoare, care au scris cu sânge o pagină luminoasă pentru Biserica Catolică și pentru poporul român.

În Apostolul de astăzi, Sfântul Pavel ne spune că cel care este credincios și cel care dorește să aibă o viață cucernică trebuie să se pregătească de suferință, de prigoană. Biserica este Una, Sfântă, Catolică și Apostolică, dar este și prigonită. Este prigonită fiindcă prigonit este Divinul Ei Întemeietor, Isus Cristos. Și toți cei care cred cu adevărat în El urmează această cale.

Amintirea lui Iuliu Maniu este astăzi parcă tot mai vie, iar mesajul său este tot mai prezent și pentru că astăzi nu mai poate deranja și cuvântul său nu mai poate fi incomod pentru mai marii zilelor noastre.  Dar Iuliu Maniu rămâne mare pentru poporul și Biserica lui, prin tăria lui, prin verticalitate, prin mesajul său, care trece deceniile și veacurile, fiind extrem de actual.

Biserica Blajului, Biserica lui Iuliu Maniu, îl cinstește și îi venerează amintirea în această Catedrală, unde unchiul său din partea mamei Simion Bărnuțiu a rostit acel faimos discurs, în mai 1848. Catedrala Blajului este plină de prezența lui Iuliu Maniu, elev al Blajului, avocat al Mitropoliei Blajului, care a suferit alături de Episcopii Blajului pentru credința sa. Îi cerem Domnului să ne ajute, în primul rând pe noi, să învățăm din exemplul acestor oameni sfinți și să punem în practică în viața noastră valorile care i-au determinat pe ei să urmeze drumul martiriului și să facă aceste alegeri radicale în viața lor.”

 

Biroul de Presă al Arhieprahiei de Alba Iulia și Fărgăraș

 

 

Iuliu Maniu, o viața, un destin, un om…

           

„Omul ca iarba, zilele lui ca floarea câmpului; așa va înflori” (Ps. 102, 15). Ecoul răsunător al acestui verset, împletit cu cântecul clopotelor din această dimineață de 5 Februarie 2023, ne aduc aminte de  împlinirea a 70 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui om politic și fiu al Bisericii Greco-Catolice, vrednicul de pomenire dr. Iuliu Maniu, „advocat archidiecezan”.

La data de 8 Ianuarie 1873 se năștea la Șimleul Silvaniei viitorul avocat al Arhidiecezei de Alba-Iulia și Făgăraș, Iuliu Maniu.

Supranumit și Sfinxul de la Bădăcin, Iuliu Maniu era puternic legat de Blaj prin intermediul membrilor familiei, atât pe linie maternă, cât și pe linie paternă. Aceste hidrologii s-au realizat prin intermediul a trei personalități cheie din istoria Blajului: Simion Bărnuțiu – unchiul din partea mamei; Ioan Maniu – tatăl lui și Demetriu Coroian – bunicul din partea mamei.

Perioada studiilor cunoaște o ciclicitate în ceea ce privește Blajul, Școlile românești din Blaj, unde a studiat în perioada 1882-1886, având un rol de axis mundi în formarea principiilor sale. Important de menționat este și faptul că urmarea studiilor la Blaj reprezintă și o forma de testament familial, Iuliu Maniu urmând exemplul membrilor familiei. Studiile liceale le urmează la Liceul Reformat Calvin din Șimleul Silvaniei, mai apoi devenind student al Facultatii de Drept din cadrul Universității din Cluj (1891-1896). În anul 1892 beneficiază de o bursă de 300 de Florini din Fondul Șuluțian, fond administrat de Mitropolia Greco-Catolică din Blaj. În anul 1893 beneficiază din nou de această bursă, ajungând student la Viena. Performanțele sale academice sunt pe deplin răsplătite, astfel că in perioada anilor 1895-1896 va fi student la Budapesta, castigand bursa Fondului Șuluțian. În anul 1896 obține diploma de Doctor în Științe Juridice, ocazie cu care se va întoarce la Blaj.

Obținerea diplomei de avocat în anul 1898 va aduce cu sine numirea sa în funcția de avocat arhidiecezan: „Spectatul Domn Dr. Iuliu Maniu advocat în Șimleul Silvaniei e numit advocat archidiecezan” (Ziarul Unirea, nr. 44/ 06 Noiembrie 1898). Iuliu Maniu, noul avocat al Arhidiecezei de Alba-Iulia și Făgăraș își va încununa profesia cu onoare pe întreaga perioada a exercitării funcției de avocat (1898-1915). Printre cele mai vocale procese enumerăm: Procesul Monumentelor de la Blaj (când Piatra Gloria și Crucea lui Avram Iancu au fost dinamitate); Procesul Măcelului din Pănade (eveniment sobru în urma căruia au fost omorâte 3 persoane, iar alte 37 de persoane au fost rănite) și Procesul lui „Deșteaptă-te, Române” (proces în care a reprezentat un grup de intelectuali blăjeni care au cântat demonstrativ „Deșteaptă-te, Române”).

Tot in această perioadă, Dr. Iuliu Maniu va ocupa și funcția de profesor de Drept civil la Facultatea Teologică Arhiepiscopească din Blaj.

Activitatea sa în serviciul Mitropoliei Române Unite cu Roma se încheie în anul 1915, când își începe serviciul militar în cadrul Armatei Austro-Ungariei.

Sfârșitul unei perioade de glorie a poporului român se încheie în anul 1947, când Iuliu Maniu devine deținut politic. După o lungă perioadă de chinuri și suferințe, trece la cele veșnice în Penitenciarul din Sighetu Marmației, la data de 5 Februarie 1953.

 

Ioan Gabriel Ștefan, student al Facultății de Teologie Greco-Catolică Blaj

Foto: Radu Oprean 

 

 


Sursa:aegc.ro