Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sfântul Scaun a stabilit relații diplomatice cu 183 de state

 
Sfântul Scaun a stabilit relații diplomatice cu 183 de state
  • 11 Ian 2023
  • 886

Sfântul Scaun are relații diplomatice cu 183 de țări. Primele relații diplomatice cu România datează din 1920. După întreruperea unilaterală din partea Bucureștiului în 1950, acestea au fost reluate în 1990. În ultimele trei decenii, România a avut șase ambasadori la Vatican, pe când Sfântul Scaun a avut la București cinci reprezentanți diplomatici cu rang de nunțiu apostolic.

Potrivit unei informări transmise presei luni, 9 ianuarie 2023, Sfântul Scaun a stabilit relații diplomatice până în prezent cu 183 de state, la care se adaugă Uniunea Europeană (UE) și Ordinul Suveran Militar de Malta (OSMM).

Cancelariile de ambasadă acreditate pe lângă Sfântul Scaun cu sediul la Roma, inclusiv UE și OSMM, sunt actualmente 91. Totodată, au sediul la Roma oficiile acreditate pe lângă Sfântul Scaun ale Ligii Statelor Arabe, Organizației Internaționale pentru Migrații și Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

În ceea ce privește acordurile bilaterale semnate în 2022, informarea amintește că în 15 august a fost semnat Acordul dintre Sfântul Scaun și Republica Democratică São Tomé și Príncipe. În 14 septembrie, Acordul suplimentar la Acordul dintre Sfântul Scaun și Republica Kazahstan privind relațiile reciproce, din 24 septembrie 1998, cu referință la acordarea vizelor și permisului de ședere pentru personalul ecleziastic și religios care provine din exterior. De asemenea, în 22 octombrie, Sfântul Scaun și Republica Populară Chineză au concordat prelungirea, pentru o nouă perioadă de doi ani, a validității Acordului provizoriu privind numirea episcopilor, încheiat în 22 septembrie 2018 și reînnoit prima dată în 22 octombrie 2020. În fine, în 4 octombrie 2022 au intrat în vigoare pentru Sfântul Scaun, în numele și în contul Statului Cetății Vaticanului, Convenția-Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările climatice și Acordul de la Paris.

Relațiile diplomatice cu România
Raporturile oficiale cu România au început în 1920. Primul diplomat român acreditat la Vatican a fost Dimitrie C. Penescu, care și-a prezentat scrisorile de acreditare în fața papei Pius al XI-lea. Întrerupte unilateral de regimul comunist în 1950, raporturile diplomatice au fost restabilite în 1990. Actualmente Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun este condusă de însărcinatul cu afaceri ad interim Adina Lovin.

Din 1990, România a avut șase ambasadori la Sfântul Scaun: Gheorghe Pancrațiu Iuliu Gheorghiu, Teodor Baconsky, Mihail Dobre, Marius Lazurcă, Bogdan Tătaru-Cazaban și Liviu-Petru Zăpîrțan.

La rândul său, Sfântul Scaun a avut în această ultimă perioadă cinci ambasadori în România cu rangul de nunțiu apostolic: arhiepiscopii (titulari) John Bukovsky, Janusz Bolonek, Jean-Claude Périsset, Francisco-Javier Lozano și, din 5 decembrie 2015, pe actualul nunțiu în România și R. Moldova, mons. Miguel Maury Buendía.

De adăugat că din 1998, în România s-a revenit la vechea tradiție prin care nunțiul apostolic la București devine decanul Corpului Diplomatic.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă



Sursa:vaticannews.va/ro