Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Celebrare arhierească la Mănăstirea „Sf. Macrina”

 
Celebrare arhierească la Mănăstirea „Sf. Macrina”
  • 03 Ian 2023
  • 1497

Anul Nou calendaristic, celebrare arhierească la Mănăstirea „Sf. Macrina”, a Ordinului Surorilor Sfântului Vasile cel Mare

Anul Nou calendaristic, 2023, a început cu o zi însorită, timp prielnic meditației, retrospectivei și privirii încrezătoare spre viitor; timp al urărilor și comuniunii, al vieții reînnoită în bine. Această zi – sărbătoare a Tăierii împrejur a Domnului – este așezată, în calendarul liturgic, și sub semnul puternic al unui „Stâlp al Bisericii prealuminos”, Sfântul Vasile cel Mare. Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a celebrat Sfânta Liturghie a sărbătorii de duminică, 1 ianuarie, la Mănăstirea „Sfânta Macrina”, în mijlocul comunității clujene a Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare. A fost o celebrare aflată încă în lumina Nașterii Domnului. Au concelebrat pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, pr. Ioan Pop, capelanul mănăstirii și pr. Marius Furtună, rector al Seminarului Teologic eparhial, care a fost, vreme de mai mulți ani, capelan al acestei mănăstiri. Au ajutat la celebrare teologi și studenți seminariști.

Reamintind motivele de bucurie ale noului început de an, în cuvântul de învățătură Preasfinția Sa Claudiu a invitat credincioșii să treacă de la partea liturgică, și de la calendar, la viața lor, la familia lor, la Biserică, „pentru a înțelege că de fapt fiecare clipă din viața noastră este o sărbătoare, fiindcă este momentul în care Dumnezeu ne vizitează, ne vorbește și încearcă să ne facă pe fiecare dintre noi să înțelegem că existența noastră este un dar pe acest pământ și că fiecare dintre noi suntem chemați la un plan și că Dumnezeu are nevoie de fiecare dintre noi.” A arătat cum, una dintre lecturile sărbătorii, Evanghelia de la Marcu (Mc 1,1-8) – „«Începutul Evangheliei lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu», ne spune că, de fapt, Evanghelia începe cu adevărat doar dacă începe în viața noastră”. A continuat: „Și cum începe Evanghelia în viața noastră? Privind la Maica Sfântă. Ne aducem aminte de momentul în care, în Nazaret, Arhanghelul Gabriel îi apare Maicii Sfinte, îi vorbește despre planul lui Dumnezeu pentru ea, îi vestește cuvântul lui Dumnezeu pentru ea și pentru omenire, și Maica Sfântă răspunde: «Fie mie după cuvântul tău!» Și Cuvântul se întrupează în ea. Exact așa trebuie să facem și noi dacă vrem ca Evanghelia să înceapă cu adevărat.”

Și, privind la Sfintele Evanghelii, care consemnează evenimente importante, extraordinare, din viața Sfintei Familii, Ierarhul a observat: „după aceste momente urmează o mare perioadă de liniște”. „Până la 30 de ani, în afară de momentul ascultat în Evanghelia de astăzi, în care Isus merge cu părinții Săi la Templu și, aparent se pierde de ei, după aceea este regăsit, și pornesc înspre Nazaret, nu știm despre viața lui Isus și a Sfintei Familii. Și atunci care este vestea cea bună pentru noi?” Pentru că, „vedem cum viața este făcută din lucruri și din momente extraordinare, de exemplu momentul Botezului nostru – în care am fost chemați la viață nouă în Isus Cristos, în care am fost îmbrăcați în Isus Cristos – există apoi alte momente cu totul speciale în viața noastră, în care, poate, simțim într-un mod cu totul aparte prezența lui Dumnezeu, prezența Maicii Sfinte, și, că viața nu noastră este făcută și din momente în care aparent nu se întâmplă nimic”. Dar, acel timp în care pare că nu se întâmplă nimic, a spus, este, de fapt, un timp în care, asemeni Mântuitorului, „creștem în har înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor, probabil, fără să ne dăm seama, sau fără ca lumea să perceapă cu adevărat acest lucru. Dar, viața noastră de zi cu zi, prezența noastră la Sfânta Liturghie, cuminecarea noastră, spovedania noastră, sunt toate lucruri care ne întăresc în viața de credință și care sunt «pietre» importante în clădirea «templului», al bisericii noastre. Deci, Evanghelia începe cu adevărat în viața noastră dacă și noi ascultăm cuvântul lui Dumnezeu și spunem împreună cu Maica sfântă: «Fie mie după cuvântul tău».”

În continuarea mesajului, Preasfinția Sa Claudiu a definit cei „trei pași” prin care poate fi conștientizată prezența lui Dumnezeu în fiecare viață: „în primul rând Betleemul, Nașterea, apoi, Tăierea împrejur și momentul Botezului”. Sunt cei trei pași după care „începe misiunea publică a lui Isus”. Și, „înțelegem că, dacă totul este progresiv în viața Fiului lui Dumnezeu, așa trebuie să fie și în viața noastră”. Astfel, în viața fiecărui om „totul are un sens și totul se desfășoară după un plan”.

Ierarhul s-a oprit la înțelesul termenului „s-au împlinit”, folosit frecvent în Scripturi, spre deosebire de limbajul curent, în care oamenii spun „au trecut”, expresie care reflectă și un regret, o pierdere – se vorbește despre zile, ani care au trecut și, aparent, s-au pierdut. Dar, a arătat, „Evanghelia ne prezintă realitatea din punct de vedere al veșniciei, din perspectiva planului lui Dumnezeu. Și, de aceea, în Evanghelii, lucrurile «se împlinesc», nu trec”. Adică: „În viața noastră, prima zi din an, deși este moment de bucurie, pentru mulți este și motiv de tristețe. Ne spun psihologii că, de multe ori, trecerea unui an lasă în sufletele multor oameni un fel de depresie, de supărare, ca și cum ceva s-a dus, s-a pierdut”. Pe de altă parte, lumea de azi afișează și o veselie excesivă, „ca și cum toți ar trebui să fim bucuroși și veseli, să zâmbim ca în reclame. Dar știm că viața nu este făcută așa, ci viața noastră are momente de bucurie, dar are și momentele ei de tristețe, de supărare. Și atunci merită, la acest început de an să intrăm în logica lui Dumnezeu și să părăsim logica acestei lumi, să nu simțim că am mai pierdut un an de viață, ci, că lucrurile se împlinesc din perspectiva planului lui Dumnezeu. Dacă intrăm în această logică, înțelegem că viața noastră este importantă (…), viața noastră este un dar al lui Dumnezeu și viața noastră are un scop.” A subliniat: „Dacă intrăm în această logică spirituală, vom descoperi că viața noastră este o profeție, și, dacă privim cu atenție, creștem în har și în înțelepciune în fața lui Dumnezeu și în fața oamenilor în fiecare clipă”. Astfel, fiecare poate cânta „împreună cu Maica Sfântă: «lucruri mari a făcut pentru mine Cel Atotputernic!»”

Preasfinția Sa Claudiu a încheiat îndemnând la recunoștință față de Dumnezeu și, totodată, „să punem acest nou an sub ocrotirea Maicii Sfinte”. A îndemnat și la „a merge pe urmele Sfântului Vasile cel Mare, care este «mare» pentru că l-a lăsat pe Dumnezeu să lucreze prin el”. Așadar, „să ne simțim fii ai Maicii Sfinte, să ne simțim fiii și fiicele lui Dumnezeu. Așa să începem acest an, așa să reîncepem fiecare zi din viața noastră!” În cadrul celebrării liturgice, în comuniune cu întreaga Biserică Catolică, s-a făcut rugăciune la despărțirea vremelnică de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, Papă emerit, care a condus Biserica Catolică în perioada 2005-2013, timp în care a însoțit, cu binecuvântarea și rugăciunea, și Biserica Română Unită (pe care a ridicat-o la rangul de Biserică Arhiepiscopală Majoră, Preafericitul Părinte Lucian primind, mai apoi, tot din mâna Papei Benedict al XVI-lea, bereta de Cardinal). Întreaga comunitate prezentă, Ierarhul preoții, surorile OSBM, credincioșii, s-au rugat pentru odihna sufletului Pontifului Roman emerit Benedict al XVI-lea.

După rugăciune, pr. capelan Ioan Pop a „adus un gând de recunoștință” tuturor participanților la celebrare. A spus: „suntem datori să mulțumim Bunului Dumnezeu pentru fiecare clipă a vieții noastre, mai cu seamă într-o sărbătoare atât de frumoasă. Am înălțat cu bucurie gândurile și rugăciunile noastre înaintea Tronului Ceresc, am mulțumit pentru toate harurile pe care, pe parcursul anului trecut, le-a revărsat asupra noastră, și acum, la acest început de an, rugându-l să ne însoțească cu dragostea Sa.” Părintele a vorbit despre comuniunea în Biserică, locul în care sărbătoarea poate fi trăită în mod desăvârșit.

În nume personal și în numele surorilor, a Maicii Veridiana, superioara provincială OSBM, a Maicii Maria, superioara locală OSBM, a mulțumit Preasfinției Sale Claudiu pentru prezența sa, pentru că „astăzi s-a unit cu noi în rugăciune”, pentru că, „acolo unde este Episcopul, acolo este Biserica. Și e atât de frumos ca Biserica să fie împreună, să fie la masă, să fie în acest cadru în care îl avem pe Cristos.” Maica Veridiana, superioara Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria” a invitat întreaga comunitate să cânte „La mulți ani!”, la ceas de sărbătoare, mulțumind, de asemenea, Ierarhului, preoților, tuturor credincioșilor, pentru comuniunea în jurul mesei Ospățului Familiei lui Dumnezeu, Sfânta Liturghie.

 


 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro