Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

PS Claudiu a binecuvântat Holul Martirilor în Catedrala dedicată lor

 
PS Claudiu a binecuvântat Holul Martirilor în Catedrala dedicată lor
  • 29 Noi 2022
  • 1046

Întâietatea credinței: Binecuvântarea de către Preasfinția Sa Claudiu, a Holului Martirilor, în Catedrala dedicată lor, din Piața Cipariu, la aniversarea întemeierii Eparhiei de Cluj-Gherla

Holul Martirilor, din Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea (Piața Cipariu, Cluj-Napoca), a fost binecuvântat de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, duminică, 27 noiembrie 2022, dată la care s-a aniversat și întemeierea Eparhiei de Gherla, ulterior de Cluj-Gherla.

La intrarea în Catedrala din Piața Cipariu, Episcopul eparhial a fost întâmpinat de către pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I și paroh al parohiei din cartierul „Andrei Mureșanu” și de preoți și diaconi, reuniți în număr mare la acest eveniment dedicat istoriei și memoriei, dar și actualității ca reflecție a continuității și devenirii, în lumina marelui plan de iubire și de mântuire al lui Dumnezeu. Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată în capela „Sfântul Iosif”, cu participarea unui numeros public credincios, din care au făcut parte consilierii parohiali și credincioșii parohiei gazdă, autorități locale, clerici, persoane consacrate – surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare cu Maica Veridiana, Superioară generală, surori din Congregația Maicii Domnului, călugări ai Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, Emanuel Cosmovici, membru al Cauzei de beatificare a celor 7 Episcopi martiri, Gelu Hossu, președintele Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”, alături de alți membri ai Asociației, precum și mulți copii, tineri. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Adoremus” al Catedralei „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea”, dirijat de prof. Ana-Maria Mureșan.

Au concelebrat, împreună cu Preasfinția Sa Claudiu: pr. Traian Radu Coste-Deak, vicar judecătoresc, pr. Marius Cerghizan, protopop de Someș, pr. ierom. Ermil Jurja, protoegumen al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, pr. Gabriel Manu, director al Asociației Caritas eparhial, pr. Adrian Avram, pr. Vasile Goje – care în această zi a început o nouă misiune pastorală în cadrul parohiei din cartierul „Andrei Mureșanu” -, pr. Vlad Pupăză și pr. Marius Cîmpean, preoți ai aceleiași parohii.

***

Preasfinția Sa Claudiu a început cuvântul de învățătură amintind motivele sărbătorii, mai întâi, aniversarea întemeierii, în urmă cu 169 de ani, a Eparhiei de Gherla (astăzi Eparhia de Cluj-Gherla). A spus: „Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acești ani în care harul Lui s-a revărsat peste episcopi, peste preoți, călugări, călugărițe. Este o sărbătoare și faptul că astăzi inaugurăm un spațiu în această catedrală dedicată Episcopilor noștri martiri.”

„Îi mulțumim lui Dumnezeu și Maicii Sfinte pentru darul martirilor în Biserica noastră. Este un dar enorm – și riscăm să vorbim despre aceasta fără să ne gândim că are o legătură directă cu viața noastră. Știm cu toții expresia rămasă din antichitate: «sângele martirilor este sămânța creștinilor». Și, de multe ori poate ne gândim doar la un aspect cantitativ, ca și cum faptul că au existat martiri într-o Biserică ar însemna automat că va crește exponențial numărul de credincioși. Și nu ne gândim că, poate, un sens profund care ne privește pe fiecare dintre noi este acela că sângele martirilor face în așa fel încât sămânța din sufletul nostru să devină o sămânță bună: sângele martirilor este sămânța creștinilor fiindcă ne transformă pe noi în adevărați creștini. Transformă Biserica Greco-Catolică într-o Biserică ce reflectă tot mai mult lumina Cerului, lumina Învierii. Și atunci, în acest sens, această zi este cu adevărat sărbătoarea noastră. Fiindcă, prin harul martirilor noștri avem oportunitatea, harul extraordinar de a deveni cu adevărat creștini.”

Ierarhul de Cluj-Gherla s-a oprit la Evanghelia zilei (Lc 18, 18-27) care, „ne pune o întrebare esențială, ca o oglindă, fiindcă și în sufletul nostru răsună această întrebare: «ce să fac ca să moștenesc viața veșnică?»”. Și, a continuat, „în primul rând ne întrebăm: «ce să fac ca să fiu fericit aici, în familia pe care Dumnezeu mi-a dat-o?» Fiindcă viața veșnică începe deja de aici, noi trebuie să pregustăm acest «Banchet» al vieții veșnice. De aceea, moto-ul anului pastoral se referă la «Sfânta Liturghie» ca «ospăț al familiei lui Dumnezeu». Noi suntem aici la un ospăț, la o sărbătoare. Dumnezeu a pregătit acest ospăț din veșnicie și ni-l pune la dispoziție ori de câte ori venim la Sfânta Liturghie. Este un banchet al bucuriei.”

Preasfinția Sa a reflectat apoi la drumul de parcurs „pentru întoarcerea la sensul profund al lucrurilor pe care le facem în Biserică”, acest drum fiind de fapt răspunsul la întrebarea tânărului din Evanghelie, un tânăr care ar putea fi un model pentru credincioși, aproape un sfânt, dar, căruia, Isus îi spune: „un lucru îți lipsește…”. Pentru a schița acest parcurs, „același pentru toți: un drum de eliberare de tot ceea ce este obstacol pe calea înspre viața veșnică”, Preasfinția Sa l-a dat exemplu pe noul preot pentru parohia din cartierul „Andrei Mureșanu”, pr. Vasile Goje, care, în cartea pe care o semnează, „Întoarcerea acasă. Aduceri aminte”, descrie „un parcurs în care a trebuit să renunțe la multe lucruri, dar a renunțat fiindcă a fost convins că este în căutarea vieții veșnice”, a subliniat PS Claudiu. Și, a adăugat: „este bine că totuși ne punem întrebarea” pe care și „tânărul bogat” din Evanghelie a pus-o și Isus i-a răspuns: „vinde tot ce ai, dă săracilor și – cel mai important lucru – vino după Mine”. A făcut observația că „Isus nu cere în general să renunțăm la bunurile noastre, la tot ceea ce avem, ci doar în măsura în care acestea ne opresc să îl urmăm pe El”.

Așadar, „tânărul caută viața veșnică, viața veșnică este în fața lui: este Isus”. Dar, „cât de trist trebuie să fie: căutând, găsind, să nu reușească să meargă mai departe”, pentru că, „tânărul se întristează și se întoarce”. La fel, „noi avem multe lucruri bune pe care le facem”, dar avem cu siguranță și „lucruri care ne blochează” și „atunci îl întrebăm pe Isus «ce să fac?» Isus ne cunoaște mult mai bine decât ne cunoaștem noi. Și atunci, lucrul important în primul rând este să fim aici (la Sfânta Liturghie), dar, în același timp, să știm la lumina Spiritului Sfânt să identificăm lucrurile din viața noastră care pot deveni «bogăție»”. Acestea pot fi chiar și „o calitate a noastră” sau „o valoare intelectuală a noastră”, sau, „poate deveni bogăție și o virtute”. De aceea, această condiție este greu de îndeplinit și, ucenicii întreabă: «atunci cine poate să se mântuiască?» Isus răspunde: «cele ce sunt cu neputință la oameni sunt cu putință la Dumnezeu».”

Preasfinția Sa Claudiu a continuat: „Iată răspunsul care ne privește!” A explicat că a fi de față la Sfânta Liturghie este pentru a primi răspunsul la întrebarea «ce trebuie să fac?», dar și „pentru a începe să trăim împreună cu El (cu Isus)”. A spus: „ucenicii, mergând pe urmele lui Isus, au început să lase totul cu adevărat”. Și atunci, „aceasta este calea noastră: să fim prezenți la Sfânta Liturghie unde ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului, devenim tot mai mult fii în Fiul lui Dumnezeu”; „îi cerem iertare lui Dumnezeu pentru toate ocaziile în care am lăsat ca mamona (bogăția), să aibă întâietate în viața noastră. Și Isus prezent în această Taină poate să dezlege legăturile noastre”. Aceasta, „e o cale lungă, o cale care va dura toată viața noastră. Dar, cu cât mai mult ne vom apropia de Isus, cu atât mai mult mamona va pierde putere în viața noastră. Și vom spune și noi, din mila Domnului, cu ajutorul Maicii Sfinte: «iată și noi am lăsat totul pentru Tine».”

A încheiat prin cuvintele: „Deviza noastră, pe care o purtăm cu toții în inimă este: «credința noastră este viața noastră», aceste cuvinte memorabile ale Fericitului cardinal Iuliu Hossu. Să facem ca aceste cuvinte frumoase să devină viață și spirit în viețile noastre, în existența noastră. Să facem în așa fel încât, prin viața noastră, să arătăm că suntem fii ai Cardinalului Iuliu Hossu, că, și pentru noi, locul central din viața noastră este locul credinței. Și dacă punem această prioritate în viața noastră, cu siguranță, cu ajutorul Maicii Sfinte, vom ști să dăm la o parte tot ceea ce blochează viața noastră de credință. Cu adevărat, vom descoperi viața veșnică și o vom primi ca moștenire. Noi o avem deja, trebuie doar să lăsăm ca lumina acestei moșteniri să răzbată prin viața noastră în lumea în care trăim.”

***

Mulțumire și evocare a solemnității momentului a fost și cuvântul de încheiere, rostit de pr. Mircea Marțian. A început rememorând cuvintele Arhiereului Iuliu Hossu: „Lupta mea s-a sfârșit. A voastră continuă…” și mulțumind lui Dumnezeu pentru harul acestei zile. A mulțumit Preasfinției Sale Claudiu, „pentru binecuvântarea și încrederea pe care ne-a dat-o, nu doar în acest proiect, ci mereu”. A continuat: „doresc să mulțumesc și pentru acceptarea și binecuvântarea parteneriatului nostru cu Biroul de Comunicații Sociale al Episcopiei de Cluj-Gherla” prin membri acestui Birou „pe care Episcopul i-a încredințat în acest parteneriat”. A mulțumit, în mod special, întregii echipe de voluntari care s-au implicat trup și suflet în realizarea acestui proiect, respectiv, întregii comunități de credincioși care a susținut lucrarea (de 6.000 Euro), în ansamblul ei.

A spus: „Am așezat, în mod inspirat, împreună cu Episcopul nostru Claudiu, acest vernisaj, ce constituie binecuvântarea holului, sfințirea icoanelor Fericiților Episcopi martiri și o primă rugăciune pe care o să o rostim acolo, în fața acelui spațiu dedicat, Fericiții primind rugăciunea noastră la ceas aniversar. Este o ocazie în plus de a putea privi și păstra în sufletele noastre modelul vieții înaintașilor noștri având în frunte arhipăstori de pioasă amintire ce s-au succedat la tronul Eparhiei, învățând de la ei să așezăm în centrul vieții noastre pe Cristos, cel care este chiar Lumina lumii. E un potrivit prilej de a revalorifica și de a aduce la zi și de a da viață – pentru că este un spațiu interactiv, smart, primul de acest fel – care dă viață muncii realizate în două etape de Episcopul nostru Florentin, consiliat de o echipă de istorici, într-o Expoziție foto-documentară realizată la 150 de ani și apoi la cei 160 de ani de istorie a Eparhiei de Cluj-Gherla. Proiectul s-a desfășurat pe trei linii mari: tradiție și istorie, martiriu și mărturisire, respectiv continuitate, pentru că am adus expoziția până la zi, începând cu Episcopul Ioan Alexi, primul înscăunat, până la Episcopul nostru Claudiu, încercând să conservăm prețioasa moștenire spirituală pe care înaintașii noștri ne-au oferit-o și noi o ducem mai departe. De aceea: lupta lor s-a sfârșit, a noastră continuă.”

A urmat ieșirea în procesiune a Episcopului, a preoților și a diaconilor din capelă și binecuvântarea, de către Preasfinția Sa Claudiu, a Holului Martirilor: a muzeului amenajat în acest hol, a icoanelor Fericiților Episcopi martiri și a Expoziției foto-documentare: „Eparhia de Cluj-Gherla, un drum de 169 de ani”. Astfel a fost inaugurat, în această zi cu o semnificație simbolică – aniversarea întemeierii Eparhiei de Cluj-Gherla – spațiul memorial și expozițional, continuare și nou început pentru prezentarea, spre lectură și luare aminte, a vieții de credință a Bisericii Române Unite de-a lungul timpului, în ani de glorie și în ani de Calvar, mărturisind mereu Învierea, întâietatea credinței: „credința noastră este viața noastră” (după cum au afirmat prin viața lor Fericitul Iuliu Hossu și toți Fericiții Episcopi martiri), și „nemurirea dreptății”, după cuvintele Fericitului Iuliu Hossu: „Eu cred în nemurirea dreptății, eu cred!”

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro