Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: „Ziua Școlii Ardelene”, sărbătorită în Catedrala Blajului

 
FOTO: „Ziua Școlii Ardelene”, sărbătorită în Catedrala Blajului
  • 11 Oct 2022
  • 1034

Personalitățile care și-au pus amprenta în mod decisiv la emancipare politică, socială și culturală a românilor din Transilvania au fost evocate marți, 11 octombrie 2022, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, cu ocazia Zilei Școlii Ardelene, sărbătorită în fiecare an la această dată.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, împreună cu un sobor de preoți, răspunsurile fiind oferite de studenții seminariști de la Facultatea de Teologie din Blaj. Momentul liturgic a continuat cu o slujbă de pomenire pentru odihna veșnică a sufletelor corifeilor Școlii Ardelene: Arhiereu Petru Pavel Aaron, preoții Petru Maior și Samuil Micu, Gheorghe Șincai și Ion Budai Deleanu.

În continuare, Prof. univ. dr. diac. Ion Buzași a susținut conferința „Școala Ardeleană și spiritul Blajului”, în care a evocat personalitățile marcante ale Blajului și contribuția lor la dezvoltarea învățământului românesc din Transilvania și din toate ținuturile românești. „Școlile Blajului, înainte de a fi școli confesionale, au fost școli naționale, au fost, așa cum se spune, școala școlilor românești. Cei școliți la Blaj s-au răspândit în toate ținuturile românești, unde au dus cuvântul adevărului și iubirea de neam. Aceste școli, împreună cu cele care au gravitat ca niște sateliți în jurul lor, cum sunt școlile românești greco-catolice de la Beiuș, Năsăud și Gherla, au imprimat Transilvaniei caracterul de provincie pedagogică, în sensul de provincie culturală, cu dascăli pătrunși de menirea lor de a sluji neamul, cu orice sacrificiu”, a spus profesorul Buzași.

Manifestarea din Catedrala Blajului s-a încheiat cu lansarea volumului „Scriitori teologi blăjeni”, apărut la Editura Buna Vestire Blaj, sub egida Mitropoliei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Volumul, întocmit sub înaltul patronaj al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, adună, în paginile sale, biografii și date despre scrierile celor mai importanți teologi blăjeni.

Despre această carte a vorbit Conf. univ. dr. Marcela Ciortea, care și-a exprimat speranța că volumul va stârni interesul tinerilor și îi va face pe aceștia să descopere moștenirea imensă pe care ne-au lăsat-o scriitorii teologi prezenți în paginile sale: „Blăjenii nu sunt conștienți pe ce moștenire sunt așezați, cum nu sunt conștienți nici de ce bogăție mare se află în Biblioteca Documentară de la Blaj și în acele surse și resurse care au rămas încă în custodia sediului Academiei Române de la Cluj.” Profesorul Marcela Ciortea spune că această carte, o lucrare care rămâne deschisă, pentru că sunt scriitori teologi care nu au intrat în volumul prezentat, ar putea sta la baza unor viitoare reeditări ale operelor acestora, deoarece sunt „cărți foarte bune, pentru că acești oameni și-au împărțit viața între catedră, bibliotecă și amvon și trăiau niște sentimente care îi apropiau de sfințenie. Ei, practic, și-au făcut datoria, iar datoria noastră este să-i căutăm și să vedem ce moștenire ne-au lăsat.”

La final, Preasfinția Sa Cristian le-a mulțumit celor prezenți pentru momentul autentic de evocare a marilor spirite blăjene: „Doresc să mă alături acestor gânduri nobile, exprimate în această Catedrală, ale cărei pereți sunt plini de glasurile Corifeilor Școlii Ardelene și urmașilor lor. De câte ori intrăm în Catedrală, simțim rugăciunea lor. Așa cum spunea Papa Francisc, în urmă cu trei ani pe Câmpia Libertății, la beatificarea Episcopilor noștri martiri, acum este rândul nostru. Atunci, Sfântul Părinte se gândea și la misiunea pe care întreaga noastră Biserică trebuie să o aibă în sânul neamului românesc.”

Evenimentul din Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj a fost organizat de Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Parohia Blaj I (Catedrală) și AGRU Blaj.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș



Sursa:aegc.ro