Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ce trebuie evitat în timpul unui conflict în cuplu

 
Ce trebuie evitat în timpul unui conflict în cuplu
  • 21 Iul 2022
  • 1253

Potrivit psihologului american Jeffrey Bernstein, dacă începi propoziția cu "Tu ar trebui să..." blochezi comunicarea și distrugi armonia din cuplu.


Expresia "ar trebui să" contaminează relațiile romantice; acuză, dă un ordin, infantilizează, dă naștere unui sentiment de rușine. Departe de a fi doar un "sfat", aceasta generează multiple repercusiuni toxice pentru cuplu. Eliminarea acestei expresii din vocabular, dar și din gândurile noastre, ar contribui la îmbunătățirea comunicării în cuplu.

"Am eliminat cuvintele "ar trebui să" din vocabularul meu și încerc să fiu pe deplin conștient de îndată ce acest termen îmi vine în minte", scrie Jeffrey Bernstein într-un articol publicat în Psychology Today. Potrivit psihologului, aceste cuvinte induc "o energie negativă, care devine toxică pentru un cuplu". "Ar trebui să" sugerează un ordin soțului sau soției și i se nesocotește controlul acțiunilor și alegerilor sale, mergând până la un sentiment de rușine, dăunător pe termen mediu și lung.

Cum să te exprimi atunci?

O soluție: eprimă-te folosind prima persoană. Spune "Eu" pentru a-ți exprima sentimentele și transformă astfel conflictul în dialog între doi adulți responsabili. În loc să spui "ar trebui", expertul recomandă utilizarea "Aș vrea" sau "Mi-ar plăpcea". Deci, în loc să vă gândiți sau să spuneți: "Ar trebui să știi cum mă simt", încercați "Mi-ar plăcea să-mi ascultați punctul de vedere".

Exprimându-vă sentimentele, dând glas emoțiilor voastre, îi permiteți celuilalt, care, amintiți-vă, nu vă poate citi gândurile, să vă înțeleagă mai bine nevoile. Acesta este scopul comunicării non-violente (NVC), un instrument de comunicare verbală teoretizat în Statele Unite în anii 1960 de Dr. Marshall Rosenberg și foarte popular acum. Acesta ajută la identificarea nevoilor și la formularea unor cereri care să fie împlinite. Dacă-ți exprimi sentimentele îi dai celuilalt cheile pentru a merge dincolo de conflict, se deschide calea dialogului, se ajunge la o cooperare în loc să se creeze o stare de agresiune.

Traducere: ACC



Sursa:it.aleteia.org