Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

PS Claudiu la comemorarea evreilor uciși în lagărele de exterminare

 
PS Claudiu la comemorarea evreilor uciși în lagărele de exterminare
  • 08 Iun 2022
  • 1320

Preasfinția Sa Claudiu a luat parte la comemorarea evreilor uciși în lagărele de exterminare

Răspunzând invitației președintelui Comunității Evreilor din Cluj, dr. Robert Schwartz, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a participat marți, 7 iunie 2022, la un eveniment comemorativ dedicat evreilor care au pierit în lagărele de exterminare, la împlinirea a 78 de ani de la deportarea a 18.000 de evrei din Cluj și împrejurimi, adunați în ghetoul de la Fabrica de cărămizi. Manifestarea comemorativă a reprezentat cel dintâi eveniment public organizat de către Comunitatea Evreilor din Cluj la Templul Memorial al Deportaților Evrei, care a fost recent reabilitat.

Cu această ocazie, Episcopul greco-catolic a depus, din partea Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, alături de reprezentați ai altor Biserici și de autorități civile, un buchet de flori în memoria victimelor acelor acte inumane, la „Monumentul Memorial al Martirilor Deportați” din Parcul Caragiale, Cluj-Napoca (monument inaugurat în anul 2014). Preasfinția Sa Claudiu a participat apoi și la Adunarea comemorativă care a avut loc la Templul Memorial al Deportaților Evrei, de pe str. Horea, nr. 21, din Cluj-Napoca.

Între anii 1940-1944, Bisericile creștine din Cluj-Napoca au ajutat, cât a fost posibil, populația evreiască. Pe cale diplomatică, prin predici și îndemnuri la dragoste creștină, Episcopul de atunci al Eparhiei de Cluj-Gherla, acum Fericitul Iuliu Hossu, a luat apărarea evreilor condamnați la moarte, reușind să salveze viețile a mii de evrei. Deseori vizita personal evreii din ghetoul de la Fabrica de cărămizi, atrăgându-și ostilitatea autorităților vremii. Împreună, riscându-și viața dar uniți prin credința în Dumnezeu, Episcopul român-unit Iuliu Hossu, Episcopul ortodox Nicolae Colan, Episcopul romano-catolic Márton Áron (acum Fericit al Bisericii Catolice), Episcopul unitarian Józan Miklós și Episcopul reformat Vásárhelyi János au condamnat actele de represiune împotriva evreilor și i-au ajutat pe mulți dintre ei să scape de la deportare.

Acum, când războiul crud din Ucraina seceră din nou mii de vieți din motive de ură și dorință de dominare, comemorarea victimelor de acum 78 de ani este nu doar un omagiu și o rugăciune adusă în fața lui Dumnezeu pentru sufletele lor, ci și un mod de a arăta lumii consecințele nedreptăților comise de oameni împotriva altor oameni, pentru ca, așa cum îndemna Sfântul Părinte Francisc, să se facă auzit în lume strigătul: „niciodată să nu mai fie război, distrugere, moarte nedreaptă!”



Sursa:eparhiaclujgherla.ro