Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Zilele de Spiritualitate Mariană la Mănăstirea Maicii Domnului – Sanctuar Arhiepiscopal Major, din Cluj-Napoca

 
FOTO/VIDEO: Zilele de Spiritualitate Mariană la Mănăstirea Maicii Domnului – Sanctuar Arhiepiscopal Major, din Cluj-Napoca
  • 23 Mai 2022
  • 1621

Zilele de Spiritualitate Mariană la Mănăstirea Maicii Domnului – Sanctuar Arhiepiscopal Major, din Cluj-Napoca, în acest an, având tema: „Rolul Maicii Domnului în misiunea Bisericii”, s-au deschis joi, 20 mai 2022, la orele după-amiezii, prin conferința Preasfinției Sale Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș.

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a fost de față, unindu-și rugăciunea cu cea a celorlalți participanți la aceste momente: Pr. Cristian David, Rector al Sanctuarului, surorile Congregației Maicii Domnului, cu Maica Teodorina, superioara generală, pr. Marius Cîmpean, călugări ai Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, un grup de marianiste și un marianist, cu Președinta la nivel eparhial a Reuniunii Mariane, D-na Monica Culea, credincioși. 
 
În deschidere, Pr. rector Cristian David și-a exprimat bucuria pentru noua ediție a Zilelor de Spiritualitate Mariană, cea de-a 14-a, a salutat prezența Ierarhilor și l-a invitat pe oaspetele Congregației Maicii Domnului și al Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Cristian, să împărtășească din învățătura Bisericii despre Preasfânta Fecioară Maria. 
 
Video: 

 
Preasfinția Sa Cristian a început prin a transmite gândurile de comuniune și de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan. A transmis această binecuvântare pe linia fondatorului, Mitropolitul Vasile Suciu. A mărturisit: „De câte ori trec prin parcul din fața Catedralei, unde este, parcă providențial așezată statuia Mitropolitului Suciu, care se uită spre Castelul Mitropoliei, mă gândesc la aceste intuiții geniale pe care le-a avut Mitropolitul fondator înființând Congregația dvs., construind școlile cele noi ale Blajului, conducând Biserica în timpuri, nu ușoare, în context istoric problematic, dar cu intuiții, un entuziasm și cu un curaj care i-a caracterizat slujirea ca și mitropolit și care, iată, privind la dvs., vedem rodul și rezultatele”.
 
După ce a evidențiat, în câteva gânduri, bogăția de haruri izvorâte peste Biserica și neamul românesc prin această Congregație, jertfa dusă până la martiriu a surorilor, mai ales în timpul de persecuție a Bisericii, și lumina spirituală a istoriei de peste 100 de ani a Congregației Maicii Domnului, a spus: „Congregația a fost pusă de la început sub protecția Maicii Domnului. Sunteți surorile Maicii Domnului. Deci aveți o soră mai mare: pe Maica Domnului și nu e puțin lucru. Iată, deci, în ce familie frumoasă v-a proiectat Mitropolitul fondator!”
 
Vorbind despre Preasfânta Fecioară Maria, Preasfinția Sa Cristian a observat cât este de fervent poporul lui Dumnezeu în a o cinsti pe Maica Domnului. A remarcat devoțiunea față de Maica Domnului, „cinstirea pe care Biserica o are, de la bun început, prin prezența Fecioarei Maria în toate momentele importante din viața lui Isus și din viața Apostolilor – Maria era prezentă deja la Rusalii și în toate momentele de început ale Bisericii. Și, această prezență continuă a Fecioarei Maria Biserica a preluat-o, i-a dat formă în Conciliul de la Efes, în 431, când Fecioara Maria a fost recunoscută ca fiind Mama lui Dumnezeu - Theotokos, apoi, ca un arc peste timp, la sfârșitul Conciliului Vatican al II-lea, Sfântul Pontif, Paul al VI-lea a declarat-o pe Fecioara Maria, chiar în discursul de încheiere, ca «Maica Bisericii». Atunci a intrat această invocare în Litania Lauretană, în rugăciunea Bisericii, fiind invocată Fecioara Maria ca Maica lui Dumnezeu, Maică a Bisericii, Maica preoților, Maica persoanelor consacrate”. Pornind de la aceste premise, Preasfinția Sa Cristian a explicat modul în care este văzută Maica Domnului, atât în câteva documente magisteriale, cât și în Dreptul canonic.
 
Conferința a fost urmată de Acatistul Maicii Domnului, de frumoase cântări de cinstire a Preasfintei Fecioare Maria. În încheiere, Maica Teodorina, superioara generală a CMD  a oferit celui dintâi conferențiar al itinerariului spiritual de trei zile, Preasfinției Sale Cristian, în semn de mulțumire, un frumos buchet de flori.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro