Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Colecta din Vinerea Mare pentru Țara Sfântă - 2022

 
Colecta din Vinerea Mare pentru Țara Sfântă - 2022
  • 30 Mar 2022
  • 1434
 
În vederea colectei pentru Țara Sfântă, din Vinerea Mare, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale amintește – într-o scrisoare – cele două călătorii apostolice, din 2021, prin care papa Francisc a adus speranță în rândul comunităților creștine din Orientul Mijlociu: în Irak și în Cipru și Grecia.
 
Speranță împotriva oricărei speranțe, în timp ce lumea era cufundată în suferința generată de pandemie: acesta este înțelesul două călătorii efectuate anul trecut de papa Francisc –  în Irak, în luna martie și în Cipru și Grecia, în luna decembrie – potrivit cardinalului Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale. Cardinalul evidențiază acest aspect în scrisoarea către credincioși, cu ocazia colectei anuale din Vinerea Mare, pentru Țara Sfântă, care va avea loc în acest an în data de 15 aprilie.

Colecta constituie principala sursă de sprijin pentru creștinii din Locurile Sfinte, fiind totodată un instrument al Bisericii în vederea sprijinirii comunităților ecleziale din Orientul Mijlociu. Această nevoie de speranță reiese din cuvintele papei Francisc, în cadrul omiliei din Duminica Floriilor, de anul trecut, cu privire la Patimile Domnului: „Aceasta uimește: a-l vedea pe Atotputernicul redus la nimic. A-l vedea pe el, cuvântul care știe totul, învățându-ne în tăcere de la catedra crucii. A-l vedea pe regele regilor care are ca tron o cruce. A-l vedea pe Dumnezeul universului despuiat de toate. A-l vedea încoronat cu spini și nu cu glorie. A-l vedea pe el, întruchiparea bunătății, care este insultat și călcat în picioare. Pentru ce toate această umilire? Pentru ce, Doamne, ai îngăduit să ți se facă toate acestea?”

Mângâierea Papei față de creștinii martiri din Irak

În 2021, papa Francisc a devenit un pelerin al speranței „printre cei mai singuri și mai suferinzi: frații și surorile noastre din Irak” – a amintit cardinalul Sandri – definind Irakul „o țară de exil, o țară care a fost capabilă să păstreze numele lui Cristos în ciuda violenței războiului și a persecuțiilor”.

Poporul lui Dumnezeu a parcurs împreună cu papa Francisc străzile din Mosul și Qaraqosh, s-a rugat cu pontiful în catedrala din Bagdad, oraș în care a fost vărsat  sângele multor martiri, precum mărturisitorii lui Cristos uciși la 31 octombrie 2010 în timpul celebrării unei Sfinte Liturghii, într-o biserică din cartierul Karrada.  

Și în Cipru, pontiful a luat contact direct cu suferința divizării unui pământ ale cărui popoare nu reușesc să se așeze la aceeași masă a Euharistiei.

În contextul celor două  călătorii apostolice „nu au lipsit alte apeluri, gesturi și îndemnuri la pace ale pontifului cu privire la alte ținuturi – pe care istoria mântuirii și evenimentele biblice ne cheamă să le considerăm ca făcând parte din Țara Sfântă” – a spus în încheierea scrisorii cardinalul Leonardo Sandri.  



Sursa:vaticannews.va.ro