Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Sfânta Liturghie arhierească și Calea Crucii a Familiei

 
FOTO/VIDEO: Sfânta Liturghie arhierească și Calea Crucii a Familiei
  • 29 Mar 2022
  • 1803

Sfânta Liturghie arhierească și Calea Crucii a Familiei, în Duminica Sfintei Cruci, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca

În Duminica Sfintei Cruci, 27 martie 2022, Preasfinția Sa Claudiu a invitat familiile din Eparhia de Cluj-Gherla, pe care o păstorește, la Mănăstirea Maicii Domnului – Sanctuar Arhiepiscopal Major (din cart. Gheorgheni, Cluj-Napoca), pentru a le însoți cu rugăciunea și a urma, împreună, un „drum de vindecare spirituală pentru familii”.

Prima parte a acestui drum spiritual a constat în celebrarea Sfintei Liturghii arhierești în curte, în lumina noului început de primăvară, în spațiul sacru al mănăstirii în care rugăciunea și contemplarea lui Dumnezeu sunt neîntrerupte. A urmat procesiune Căii Crucii a Familiei pe dealul de lângă mănăstire. Răspunsurile la celebrarea liturgică au fost date dat surorile Congregației Maicii Domnului, care au însoțit apoi și meditațiile Căii Crucii, prin cântările de la fiecare stațiune.

Pornind de la fragmentul evanghelic al zilei (Mc 8,34-9,1), în care Isus rostește: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să își ia crucea și să îmi urmeze”, Preasfinția Sa Claudiu a descoperit, în cuvântul de învățătură, puterea vindecătoare și eliberatoare a crucii, invitându-i pe toți să îl urmeze pe Cristos pe Calea Crucii, să îi descopere însoțirea în fiecare zi, în fiecare familie. La lumina izvorâtoare de viață a Crucii lui Cristos, Cel ce s-a jertfit pentru fiecare om, știm că „nimic nu se întâmplă în viața noastră, în familiile noastre, fără voia sau permisiunea lui Dumnezeu. Știm că suntem în mâna Providenței, oricum ar fi, orice s-ar întâmpla” – a încredințat Arhiereul, și aceasta „chiar dacă suntem cuprinși încă de suflul războiului, de vești triste despre oameni care suferă, care pleacă din casele lor, care se îndepărtează de familiile lor, de oameni care mor… Misterul Sfintei Cruci luminează într-un mod cu totul aparte ceea ce trăim astăzi, la nivel mondial, dar și ceea ce trăim în inimile noastre, în familiile noastre.”

„Crucea este semnul central al vieții noastre creștine, este semnul lui Dumnezeu care nu ne abandonează niciodată, și, orice suferință, orice durere am avea, orice boală, orice moarte în viața noastră, în familiile noastre, în lumea în care trăim, toate capătă un sens prin Crucea lui Cristos. Prin cruce mergem întotdeauna înspre înviere!” În acest moment înălțător, Preasfinția Sa Claudiu a adresat o mulțumire specială Biroului pentru Pastorația Familiei „pentru că a acceptat această misiune”, a organizării unei Căi a Crucii pentru familii, și aceeași mulțumire a adresat-o surorilor din Congregația Maicii Domnului, în special Maicii Teodorina (Superioara generală) „pentru că a fost de acord ca acest semn al Crucii să fie puse în lumină aici, în mănăstirea la care celebrăm Sfânta Liturghie”.

Ierarhul s-a îndreptat spre toți cei prezenți pentru a-i asigura: „Aici veți găsi întotdeauna un semn de speranță, un semn de vindecare. Aș vrea să devină un loc în care familiile să regăsească sensul vieții lor concrete, să regăsească «vinul» bucuriei atunci când li se pare că «nu mai au vin». Aici să fie un semn în care Mântuitorul Cristos și Maica Sfântă să dea, încontinuu, vindecare, mângâiere, iubire și speranță, vieții concrete a familiilor noastre.” Preasfinția Sa Claudiu a subliniat, de asemenea, că urmarea lui Cristos pe Calea Crucii este o datorie a vieții de credință și „avem datoria de a purta în lumea în care trăim acest semn minunat al crucii, de a vorbi altora despre iubirea conținută în acest semn. Și nu există mod mai bun de a vorbi despre Dumnezeu decât să trăim cu Dumnezeu. Lumea de astăzi are nevoie de martori, de mărturisitori, nu de cuvinte. Nu ajunge doar să ne mărturisim creștini, nu ajunge doar să vorbim despre Cristos, ci trebuie să mergem pe urmele Lui, să trăim împreună cu El.”

De aceea, a încheiat, „prezența Mântuitorului să devină un semn viu de speranță și de iubire în viața concretă a fiecăruia dintre noi, în lumea în care trăim. Și atunci, nu va mai fi război, sau suferință, sau întristare, capabile să ne îndepărteze de iubirea și de speranța care ne vin de la Dumnezeu. Atunci vom ști că trăim în această lume, dar nu aparținem acestei lumi, că suntem meniți să împărățim veșnic împreună cu Cristos.”

Rugăciunea Calea Crucii a Familiei, care a urmat celebrării liturgice, a fost condusă de familii, care au purtat o cruce de lemn. S-au citit meditații corespunzătoare fiecărei stațiuni în timp ce toți cei prezenți au urcat încet spre crucea luminoasă cu care se încheie aleea stațiunilor Căii Crucii (sfințite în 2012 pe dealul de lângă Mănăstirea Maicii Domnului). Meditațiile citite au fost compuse de pr. Cristian Langa și s-au contemplat imagini din colecția de icoane realizată de Ionuț Goția dcjm (absolvent de studii teologice la Cluj-Napoca și Roma, călugăr al Comunității Ucenicilor Inimii lui Isus și a Mariei din Spania), reflecție a temei actualului an pastoral în Eparhia de Cluj-Gherla: „Familia Bisericii, o casă pentru toți”. La fiecare stațiune a Căii Crucii  a fost amplasată pentru acest moment câte o imagine. (Meditațiile, rostite în premieră, însoțite și de imaginile pe care credincioșii le-au contemplat, au fost reunite și într-o carte – „Calea Crucii a Familiei” –, tipărită de Editura Viața Creștină și care a fost pusă la dispoziția tuturor participanților la acest moment înălțător.)

Sus, după ce au fost parcurse cele 14 stațiuni, a fost așezată și crucea de lemn purtată în procesiune, și, pe cântările intonate de surori, fiecare a depus în fața crucii bilețelul cu intenții. Preasfinția Sa Claudiu a rostit rugăciunea de încheiere și a binecuvântat acest drum de rugăciune și vindecare sufletească pentru familii. Programul a fost organizat de Episcopia de Cluj-Gherla, prin Biroul pentru Pastorația Familiei, în mod particular de pr. Călin Sechelea și pr. Cristian Langa. Au luat parte la eveniment pr. Cristian David, rector al Sanctuarului marian și alți preoți, surori ale Congregației Maicii Domnului, cu Maica Teodorina, superioara generală, sute de familii, numeroase însoțite și de copii, membre ale Reuniunii Mariane, credincioși din mai multe parohii. Cercetașii munților s-au îngrijit de buna organizare, au împărțit cartea „Calea Crucii a Familiei”, foi de hârtie pentru notițe și pixuri, pentru ca fiecare să scrie intenții, gânduri, pe care să le așeze, după rugăciune, la picioarele crucii. La final, tinerii cercetași au dăruit tuturor mici cruci de lemn cu imagini din colecția de icoane „Calea Crucii a Familiilor”.

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro