Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

VIDEO. PS Claudiu invitat la înscăunarea noului Episcop unitarian, la Cluj

 
VIDEO. PS Claudiu invitat la înscăunarea noului Episcop unitarian, la Cluj
  • 30 Ian 2022
  • 1918

Preasfinția Sa Claudiu: Într-o societate, într-o Europă și o lume bulversată, în primul rând trebuie să dăm dovadă de unitate”.

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, împreună cu pr. Daniel Avram, din cadrul Curiei eparhiale, au luat parte sâmbătă, 29 ianuarie 2022, la slujba de înscăunare a noului Episcop unitarian István Kovács, cel de-al 32-lea Episcop al Bisericii Unitariene din Transilvania. Ședința Sinodului în cadrul căreia a fost aleasă noua conducere a Bisericii Unitariene a avut loc concomitent, la Cluj-Napoca, la biserica unitariană din centrul orașului, și la Budapesta, la biserica parohială unitariană Béla Bartók.

În fața misiunii ce i-a fost încredințată, Episcopul István Kovács a mărturisit că se va simți, inevitabil, nedemn de sarcină, dar că răspunsul vine din rugăciune: „Dumnezeu nu îl cheamă pe cel potrivit pentru misiune, ci îl face pe cel chemat să fie potrivit pentru misiune”. Primul cuvânt rostit în noua calitate a fost despre căutarea libertății. A afirmat că adevărata libertate se află în iubirea față de Dumnezeu, față de Biserică, de familie, de patrie și față de întreaga creație.

În cadrul ceremoniei a fost invitat să rostească un cuvânt și Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, care a felicitat noul Episcop ales. Preasfinția Sa Claudiu a adus un zâmbet pe fețele celor de față, mărturisind că, dacă până acum spunea că este „ultimul sosit la Cluj”, de acum va putea spune „că este penultimul”… A reamintit apoi elemente de credință pe care le au în comun cele două Biserici creștine, Greco-Catolică și Unitariană și a spus cu fermitate: „Suntem cu toții pe urmele lui Cristos. Există discuții teologice de clarificat, cu siguranță, probleme de natură istorică pe care le putem discuta, dar, tot cu atâta siguranță, nici problemele teologice, nici cele istorice, nu pot să ne despartă unii de alții, nu pot să fie o piedică în calea acestei unități și comuniuni pe care astăzi o vedem aici. Și, de aceea, vă mulțumesc pentru apropierea dvs. din momentul în care am sosit la Cluj. Cred că trebuie să profităm de orice prilej pentru a manifesta comuniunea și unitatea noastră dincolo de ceea ce ne poate separa.”

Preasfinția Sa Claudiu a repetat „cuvântul rămas în istorie” al Fericitului Cardinal Iuliu Hossu: „credința noastră este viața noastră”, care exprimă cel mai clar faptul că, „într-adevăr, credința noastră nu este una teoretică, ci este și una concretă, practică, pe care o manifestăm în existența noastră, în ceea ce trăim, zi de zi. Și atunci, cu siguranță, ea trebuie să se manifeste în primul rând prin dorința de a împlini voința Mântuitorului pe care o vedem exprimată în acel moment ultim, înainte de patima Sa: «ca toți să fie una» (Ioan 17,21)”. A îndemnat: „Dacă suntem urmași ai lui Cristos, atunci să o manifestăm! Într-o societate, într-o Europă și o lume bulversată, în primul rând trebuie să dăm dovadă de unitate. Să știm să ne ajutăm credincioșii și să fim o mărturie. Isus ne spune: «lumea va crede, dacă voi vă iubiți unii pe alții». Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu în fiecare clipă a vieții noastre.”

* * *

Pastorul István Kovács, din Sfântu Gheorghe, a fost ales, pentru șase ani, Episcop al Bisericii Unitariene Maghiare. S-a născut în 22 octombrie 1959, la Rupea. A urmat școala primară la Rupea, Arcuș și Sfântu Gheorghe. În 1978 a absolvit Liceul Industrial nr. 1 din Sfântu Gheorghe, obținând diploma de bacalaureat. Între anii 1980 și 1985 a urmat Facultatea Unitariană a Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca. Între anii 1985 și 1988, a slujit ca pastor la Târgu Mureș, Sâncraiu, jud. Covasna și la Sfântu Gheorghe.

În perioada 1990-1993 a fost primul președinte al Asociației Naționale de Tineret Dávid Ferenc, reînființată în 1991. În anul universitar 1993-1994, a fost bursier la Manchester College din Oxford. Între anii 1998 și 2021 a fost preot la parohia unitariană Sfântu Gheorghe. Din 1998, timp de peste un deceniu a fost președinte al Asociației Naționale a Preoților Unitarieni (ULOSZ) fiind secretar, mai apoi președintele organizației. Între anii 2003 și 2009 a fost membru în Comitetul de Conducere al Consiliului Internațional al Unitarienilor și Universaliștilor (ICUU), ca reprezentant al Bisericii Unitariene. În 2008, apoi în 2014 a fost ales pentru două mandate de șase ani ca director al afacerilor publice din cadrul Bisericii Unitariene.

Biserica Unitariană a fost fondată în jurul anului 1520 de reformatorul transilvănean, Ferenc David, născut la Cluj-Napoca.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro