Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa: Ajutați-i pe tineri să descopere bucuria de a trăi prietenia cu Cristos

 
Papa: Ajutați-i pe tineri să descopere bucuria de a trăi prietenia cu Cristos
  • 14 Ian 2022
  • 1204

Papa Francisc s-a întâlnit joi, 13 ianuarie a.c., cu o delegație a mișcării “Acțiunea Catolică”, din Franța. Întâlnirea a avut loc în Sala Clementină din Palatul Apostolic și a avut în centru tema pelerinajului la Roma – „Apostolii astăzi” – și trei verbe care corespund etapelor: a vedea, a evalua, a acționa.

„Este un obicei străvechi al mișcării voastre să veniți să vă întâlniți cu Papa” – a spus Sfântul Părinte amintind că, deja în 1929, papa Pius al XI-lea a primit în audiență câțiva reprezentanți ai Acțiunii Catolice.  

Amintind tema pelerinajului – „Apostolii astăzi” – pontiful a evidențiat trei verbe care corespund tot atâtor etape: a vedea, a evalua, a acționa, făcând o reflecție asupra acestor trei cuvinte.

Oprindu-se asupra primului verb – a vedea – papa Francisc a evidențiat că această primă etapă este fundamentală, explicând că „ea constă în a ne opri să observăm evenimentele care ne alcătuiesc viața, ceea ce constituie istoria noastră, rădăcinile noastre familiale, culturale și creștine. „Pedagogia ‚Acțiunii Catolice’ începe întotdeauna cu un moment de memorie, în sensul cel mai intens al termenului: o ‚anamneză’, adică înțelegerea retrospectivă a sensului a ceea ce ești și a ceea ce ai trăit, și perceperea modului în care Dumnezeu a fost prezent în fiecare moment. Subtilitatea și delicatețea acțiunii Domnului în viața noastră ne împiedică uneori să o înțelegem pe moment, și este nevoie de această distanță pentru a-i înțelege coerența. Enciclica ‚Fratelli tutti’, pe care grupurile voastre au studiat-o, începe cu o privire asupra situației uneori îngrijorătoare a lumii noastre. Poate părea un pic pesimist, dar este necesar pentru a merge înainte: ‚Fără memorie nu putem merge înainte, nu putem crește fără o memorie integrală și luminoasă’ (nr. 249)” – a evidențiat pontiful.

Referindu-se la cel de-al doilea verb – a evalua sau a discerne – papa Francisc a pus accentul pe cheia acestei etape – trimiterea la Sfânta Scriptură. „Mișcările voastre de Acțiune Catolică au dezvoltat, în istoria lor, adevărate practici sinodale, în special în viața de grup, care este baza experienței voastre” – a spus papa Francisc. Amintind că „Biserica în ansamblu este, de asemenea, angajată într-un proces sinodal”, papa Francisc a evidențiat: „Să ne amintim, în această privință, că sinodalitatea nu este o simplă discuție sau căutarea unui consens majoritar, în maniera unui parlament. Nu este un plan, un program care să fie pus în aplicare. Nu. Este un stil care trebuie adoptat, în care protagonistul principal este Duhul Sfânt, care se exprimă în primul rând în Cuvântul lui Dumnezeu, citit, meditat și împărtășit împreună. Să luăm imaginea concretă a crucii: ea are un braț vertical și unul orizontal. Brațul orizontal este viața noastră, istoria noastră, umanitatea noastră. Brațul vertical este Domnul, care vine să ne viziteze cu Cuvântul și cu Duhul său, pentru a da sens celor pe care le trăim. A fi fixat pe crucea lui Isus, cum spune sfântul Paul (cf. Gal 2,19), înseamnă să accept să îmi pun viața sub privirea lui, să accept această întâlnire între umanitatea mea săracă și divinitatea sa transformatoare. Vă rugăm să acordați întotdeauna un loc important Cuvântului lui Dumnezeu în viața grupurilor voastre. Și acordați un spațiu egal rugăciunii, interiorității, adorației.”

În legătură cu cea de-a treia etapă – acțiunea – papa Francisc a evidențiat aceasta „trebuie să aibă întotdeauna inițiativa lui Dumnezeu”,  subliniind totodată misiunea Acțiunii Catolice a veni în întâmpinarea tinerilor, de a-i face să crească în iubirea lui Cristos și a aproapelui și de a-i conduce la  „un angajament concret mai mare”, pentru ca ei să fie protagoniștii propriei lor vieți și ai vieții Bisericii, astfel încât lumea să se schimbe.  

În încheiere, papa Francisc a mulțumit reprezentanților Acțiunii Catolice din Franța pentru serviciul lor generos, „de care Biserica are nevoie mai mult ca oricând”, în acest moment în care – a spus – „sper atât de mult ca fiecare să găsească sau să redescopere bucuria de a trăi prietenia lui Cristos și de a vesti Evanghelia”.



Sursa:vaticannews.va/ro