Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Jubileul 2025, Papa îi încredințează mons. Fisichella pregătirea acestuia

 
Jubileul 2025, Papa îi încredințează mons. Fisichella pregătirea acestuia
  • 28 Dec 2021
  • 1335

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări a fost desemnat de papa Francisc în vederea coordonării următorului An Sfânt.

Papa Francisc a încredințat Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări coordonarea, din partea Sfântului Scaun, a pregătirii Anului Sfânt 2025 – informează Sala de Presă a Sfântului Scaun într-un comunicat publicat duminică, 26 decembrie a.c..

Mons. Rino Fisichella, președintele departamentului pentru noua evanghelizare s-a întâlnit deja cu superiorii Secretariatului de Stat, ai Administrației Patrimoniului Scaunului Apostolic (APSA) și ai Secretariatului pentru Economie.

Jubileul din 2025 va fi unul obișnuit. Ultimul Jubileu a fost un An Sfânt extraordinar dedicat Milostivirii. Papa Francisc l-a proclamat prin bula „Misericordiae Vultus”, încredințând coordonarea, și în acel caz, monseniorului Fisichella. Anul Sfânt al Milostivirii a început în data de 29 noiembrie 2015 – prin deschiderea anticipată a Porții Sfinte la Bangui, în Africa Centrală și, pe 8 decembrie, la bazilica San Pietro. Anul Sfânt al Milostivirii s-a încheiat la 20 noiembrie 2016, prin închiderea Porții Sfinte la bazilica Sfântul Petru.

Jubileul din 2025 va fi cel de-al 27-lea Jubileu obișnuit din istoria Bisericii. Primul jubileu a fost proclamat de papa Bonifaciu al VIII-lea în 1300. Printre pelerinii care au venit la Roma pentru acest prim jubileu s-au numărat Dante, Cimabue, Giotto, Charles de Valois, fratele regelui Franței, și soția sa, Catherine.

Inițial s-a decis ca Anii Jubiliari să fie marcați o dată la 100 de ani însă, în 1350, papa Clement al VI-lea a decis sărbătorirea lor o dată la 50 de ani. În 1470, papa Paul al II-lea, a stabilit ca Jubileul să fie celebrat la fiecare 25 de ani.

Evenimentele din perioada napoleoniană l-au împiedicat pe papa Pius al VII-lea să organizeze Anul Sfânt în 1800. Astfel, în 1850, tensiunile care au urmat instaurării Republicii Romane și exilului temporar al papei Pius al IX-lea au împiedicat organizarea Jubileului. Însă papa Mastai Ferretti (Pius al IX-lea) avea să celebreze următorul An Sfânt, din 1875, deși fără ceremoniile de deschidere și închidere a Porții Sfinte, din cauza prezenței trupelor italiene la Roma.

Papa Leon al XIII-lea a organizat Jubileul din anul 1900, iar Ioan Paul al II-lea, Jubileul anului 2000. Dintre diferitele jubilee extraordinare, pe lângă Anul Sfânt al Milostivirii promovat de papa Francisc, putem aminti Jubileul extraordinar din 1423, proclamat de papa Martin al V-lea cu ocazia revenirii papalității la Roma după exilul la Avignon, in Franța.  

De asemenea, amintim Jubileul proclamat de papa Pius al XI-lea, în 1933, pentru a 1900-a aniversare a Răscumpărării; Jubileul proclamat de papa Paul al VI-lea, în 1966, la încheierea Conciliului Vatican al II-lea și cel proclamat de Ioan Paul al II-lea, în 1983, pentru cea de-a 1950-a aniversare a Răscumpărării. Iar papa Francisc a vorbit recent și despre următorul Jubileu al Răscumpărării, în 2033.

Jubileul le oferă credincioșilor posibilitatea de a obține o indulgență plenară pentru ei înșiși sau pentru cei decedați; este un an al reconcilierii și al convertirii, al solidarității și al angajamentului pentru dreptate, în slujba lui Dumnezeu și a fraților și surorilor noastre.



Sursa:vaticannews.va/ro