Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

PS Claudiu îndeamnă familia Bisericii să se regăsească în Familia Sfântă

 
PS Claudiu îndeamnă familia Bisericii să se regăsească în Familia Sfântă
  • 27 Dec 2021
  • 1202

În cea de-a doua zi de Crăciun, celebrare liturgică arhierească la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca

În cea de-a doua si de Crăciun, 26 decembrie 2021 – Duminica după Nașterea Domnului – Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a celebrat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, a Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD). Au fost de față surorile comunităților clujene ale CMD cu Maica Teodorina, superioară generală, și pr. Cristian David, rector al Sanctuarului arhiepiscopal major – rangul la care a fost ridicată Mănăstirea Maicii Domnului în acest an al centenarului înființării, la Blaj, a Congregației Surorilor Maicii Domnului. A diaconat dc. Marius Cîmpean, cancelar eparhial, răspunsurile liturgice fiind date de surorile CMD.

Celebrarea liturgică, cu participarea și a numeroși credincioși din afara mănăstirii, a făcut prezentă lumina Crăciunului prin bucuria rugăciunii și armonia colindelor. În cuvântul de învățătură, amintind că „Biserica de rit latin sărbătorește Sfânta Familie, iar Biserica de rit bizantin îl sărbătorește pe Sfântul Iosif și pe Maica Sfântă”, Preasfinția Sa Claudiu a evidențiat: „Îl avem pe Pruncul Isus în fața noastră, pe Maica Sfântă și pe Sfântul Iosif. Biserica ne vorbește despre misterul familiei”. Episcopul de Cluj-Gherla a analizat și a adus în actualitate mesajul fragmentului evanghelic al sărbătorii (Matei 2,13-23), despre modul în care „Iosif și Maica Sfântă îl ocrotesc pe Pruncul Isus, ascultând de glasul lui Dumnezeu”. A făcut observația că lucrarea lui Dumnezeu în familiile de astăzi nu se manifestă prin miracole vizibile, dar totuși și astăzi „familiile sunt locuri binecuvântate într-un mod cu totul aparte de către Dumnezeu, locuri în care Dumnezeu lucrează”. A invitat credincioșii, la lumina fragmentului evanghelic, să conștientizeze faptul că și în prezent Dumnezeu lucrează în familii, în familiile mănăstirești, în comunitățile parohiale…

Sfânta Familie, prin înștiințarea pe care Sfântul Iosif o primește de la înger, ajunge în Nazaret unde „timp de 30 de ani, aparent, vor duce o viață normală”. Preasfinția Sa Claudiu a subliniat că Sfintele Scripturi nu spun ce se întâmplă la Nazaret într-o perioadă atât de îndelungată, și „aceasta ne invită să privim lucrurile cu mult mai multă încredere. Să ieșim din obișnuințele noastre – așa cum ne invită Sfântul Părinte Francisc prin drumul sinodal -, să facem lucrurile nu neapărat altfel decât le-am făcut, dar la un alt nivel, la o altă intensitate. Să fim pătrunși de prezența lui Dumnezeu astăzi, aici și acum, și, dacă ne cheamă, să mergem; dacă ne invită, să nu refuzăm invitația; să încercăm să vedem în fiecare clipă unde ne vrea Dumnezeu. Să încercăm în fiecare clipă să ascultăm glasul îngerului, pentru a vedea la ce suntem chemați. Există un glas al îngerului care îi vorbește lui Iosif și ne vorbește fiecăruia dintre noi”.

A fost dat exemplul Sfântului Iosif, „care este și ocrotitorul Episcopiei noastre și, deci, al nostru al tuturor. Vedem felul în care Iosif ascultă glasul îngerului și este extrem de intensă maniera în care Iosif răspunde”. Iosif face întocmai ceea ce îi cere îngerul, fără să-și pună întrebări, fără să se preocupe de ceea ce va urma. De aici, îndemnul la credință, la încredere că dacă Dumnezeu cheamă, atunci dă și harul. Episcopul a subliniat: „Iosif ia Pruncul și pe Mama Sa, noaptea”, fără să știe unde va merge, cum va fi. Maica Sfântă primește în același fel vestirea îngerului despre faptul că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Exemplul Sfintei Familii este îndemn la a avea încredere în Dumnezeu, la a avea curaj.

„Ridică-te, ia Pruncul și pe Mama Lui și fugi în Egipt” rostește glasul îngerului. Este ceea ce fiecare are de făcut, să fie cu încredere în Dumnezeu, să îi asculte chemarea cu credință, fără a-și „desprinde privirea de la Isus” așa cum și-a desprins-o Petru când mergea pe valuri. Dar chiar și dacă se clatină credința, „din fericire există întotdeauna mâna lui Isus, o mână întinsă pentru Petru și pentru fiecare dintre noi, care îi spune lui Petru și fiecăruia dintre noi: ‘De ce te-ai îndoit?’” Despre aceasta este Crăciunul: „despre Dumnezeu care vine în întâmpinarea noastră, trebuie doar să ne dăm seama în ce fel”.

Din aceste motive, Episcopul de Cluj-Gherla a chemat la încredere în „planul de iubire al lui Dumnezeu” pentru fiecare; un plan tainic, dar care ocrotește pe cel care se încredințează călăuzirii Părintelui ceresc. „Noi suntem cu toții cuprinși sub bradul de Crăciun, în ieslea de Crăciun, suntem cu toții acolo! Toți suntem cuprinși în planul lui Dumnezeu, dar aceasta nu ne scutește de a fi întotdeauna atenți la ‘cuvântul îngerului’”. A încheiat cu îndemnul: „Să fim ferm convinși că suntem și rămânem cu toții o familie. Și așa cum Iosif și Maica Sfântă îl ocrotesc pe Pruncul Isus, așa să îl ocrotim și noi, fiecare, pe Pruncul Isus în inimile noastre, în familiile noastre, în Biserica în care trăim. Să fim ferm convinși că planul lui Dumnezeu ne cuprinde și iubirea Sa ne însoțește mereu și că niciun ‘Irod’ nu ne poate despărți de iubirea lui Dumnezeu atât timp cât dorim și facem pașii necesari pentru a fi parte a Familiei lui Dumnezeu. Sărbători fericite!”

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro