Sala Bellarmino din Heythrop College a Universității din Londra a fost, joi, 27 martie 2014, începând cu ora 17,30, gazda unei conferinţe în cadrul căreia Pr. Dr. Eduard-William Fărtan, Rectorul Misiunii Române din Londra şi Dr. Sergiu Soica, cercetător, au prezentat aspecte din viața și pătimirile unui erou al Unirii și un sfânt al închisorilor, Cardinalul Iuliu Hossu. Conferinţa prezintă ultimele studii referitoare la viaţa acestui Corifeu al Rezistenţei Bisericii Române Unite prin documente şi material fotografic inedite.
Heythrop College este Facultatea de teologie şi filozofie, condusă de părinţii Societăţii lui Isus, fondată în 1614 şi care a continuat să existe de 400 de ani, apreciată pentru calitatea învăţământului său, în ciuda prigonirilor la care era supusă Biserica Catolică în Anglia.
Conferința face parte dintr-un cadru mai amplu de evenimente ocazionate de hramul bisericii Misiunii Române Unite din Londra, care mai cuprinde, celebrarea festivă a Sfintei Liturghii Arhierești de către PS Claudiu Pop.
Data conferinţei fost una cu o încărcătură simbolică aparte: în ziua de 27 martie 1910, tânărul Iuliu Hossu (devenit ulterior Episcop şi Cardinal,) era hirotonit preot la Roma. Tot pe 27 martie dar 1952,în plină teroare bolşevică în Europa de Est, Papa Pius XII publica Scrisoarea Apostolică „Veritatem facientes” adresată clerului şi poporului român. În această scrisoare, pe lângă elogiul jertfei şi îndemn la rezistenţă împotriva răului totalitarismului comunist, Papa spunea atât de mişcător: „Sărutăm lanţurile celor pe nedrept întemniţaţi…”.
Conferinţa s-a bucurat de prezentarea pe care i-au făcut-o Prof. Dr. Michael Kirwan SJ, Decanul Facultăţii de Teologie şi Prof. Dr. Anthony O’Mahony, Directorul Centrului de Studii Creştine Orientale.
La eveniment a participat PS Claudiu Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei care în cuvântul de salut adresat organizatorilor şi participanţilor s-a făcut purtătorul mesajului PF Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major și Mitropolit, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma. Mesajul sublinia cât de important este să se prezinte lumii academice britanice, sub premisele cercetării istorice, rezistenţa la totalitarism prin credinţă şi cultură a unor personalităţi de o verticalitate ca cea a Cardinalului Iuliu Hossu, mai cu seamă acum, când procesul de beatificare se apropie de faza finală.
PS Florentin, Episcopul Clujului, urmaş în scaunul episcopal al Cardinalului Hossu, a transmis conferenţiarilor urările sale de succes şi binecuvântarea arhierească.
Conferinţa a fost urmărită cu viu interes şi, deşi era programată să se încheie la orele 19,30, la orele 20,00 continua încă şirul întrebărilor din public. Decanul Facultăţii a exprimat aprecieri și mulțumiri conferenţiarilor precum şi și dorința și speranța continuării colaborării cu Misiunea Română Unită, prin evenimente similare într-un viitor cât mai apropiat.
Textul conferinţei, în limba engleză, va fi publicat de către Universitate. Aceasta va da posibilitatea studioşilor de a cunoaşte sau aprofunda viaţa mărturisitoare a marelui nostru ierarh. Pr. Dr. Viorel Codrea