de João Chagas
responsabil al Oficiului de Tineri din Dicasterul pentru Laici, Familie şi Viaţă
Lunea trecută a fost publicat mesajul Papei Francisc adresat tinerilor cu ocazia celei de-a XXXVI-a Zile Mondiale a Tineretului (ZMT), care va fi celebrată pentru prima dată în solemnitatea lui Cristos Rege în Bisericile particulare din toată lumea. "Aş vrea încă o dată să vă iau de mână - scrie Sfântul Părinte - pentru a continua împreună în pelerinajul spiritual care ne conduce spre Ziua Mondială a Tineretului de la Lisabona în 2023".
Pelerinajul intercontinental al ZMT, început în anii '80, a condus mii de tineri în diferite părţi ale lumii cu ocazia ediţiilor sale internaţionale; însă prevede şi etape foarte importante, în fiecare an, în diferitele Biserici locale. Este vorba de un parcurs pe care papa îl face împreună cu tinerii, în dialog cu ei. Ioan Paul al II-lea, iniţiator al ZMT, spunea că "Biserica are atâtea lucruri de spus tinerilor, dar şi tinerii au atâtea lucruri de spus Bisericii" (Exortaţia apostolică post-sinodală Christifideles laici, 46). Astfel, în fiecare an, succesorul lui Petru "răspunde" printr-un mesaj anume la multele voci ale tinerilor care ajung la el prin numeroasele canale ale pastoraţiei tineretului - între care dicasterul nostru, competent în acest domeniu.
Papa Francisc, contextualizând "discursul" său, subliniază cât este de providenţial, în aceste timpuri de pandemie, verbul "a se ridica" - prezent în temele celor trei mesaje care trasează parcursul din Panama la Lisabona. Omenirea are nevoie de a se ridica şi va putea face asta numai cu contribuţia tinerilor: "Când un tânăr cade, într-un anumit sens cade omenirea. Dar este adevărat şi că, atunci când un tânăr se ridică, este ca şi cum s-ar ridica întreaga lume [...]. Nu există posibilitate de a reîncepe fără voi, dragi tineri. Pentru a se ridica, lumea are nevoie de forţa voastră, de entuziasmul vostru, de pasiunea voastră".
Tema mesajului este luată din Faptele Apostolilor, când Paul, în închisoare, dă mărturie în faţa regelui Agripa despre experienţa sa cu Cristos. Întâlnirea cu Domnul, lumină "mai strălucitoare decât soarele", şi cu iubirea sa necondiţionată, îl transformă pe Paul din "persecutor justiţiar" în "discipol martor". Această experienţă a lui Paul este mediată mereu de Biserică, pentru că trece prin întâlnirea cu comunitatea creştină, cu care Isus se identifică.
Şi astăzi, Cristos le pune tinerilor întrebări stringente, ca acelea pe care le-a adresat lui Paul: "Până când vei fugi de mine? De ce nu auzi că te chem? Aştept întoarcerea ta" - se citeşte în mesaj. Şi Sfântul Părinte le aminteşte tinerilor că şi profetul Ieremia a voit să se îndepărteze de Domnul spunând: "Nu mă voi mai gândi la el" (Ier 20,9). Însă în inima noastră arde un foc mai puternic decât noi, pe care noi nu-l putem stăvili.
Tocmai despre foc a vorbit o tânără americană, care la puţine ore după publicarea mesajului, a scris pe reţelele sociale: "Tineri, inima mea este în flăcări! Aveam nevoie ca Papa Francisc să ne amintească în mod duios aceste lucruri! Iubirea lui Dumnezeu foloseşte fragilităţile noastre, darurile şi talentele noastre, are încredere în forţa noastră, în curajul nostru şi în inimile noastre tinere".
Prin mărturii ca aceasta înţelegem că aceste cuvinte ale Sfântului Părinte, simple şi directe, reuşesc să-i atingă pe tineri în profunzime: "Nu există persoană care să fie irecuperabilă pentru Dumnezeu. Prin întâlnirea personală cu el este mereu posibil să se reînceapă. Niciun tânăr nu este distant de harul şi de milostivirea lui Dumnezeu. Pentru nimeni nu se poate spune: este prea departe... este prea târziu...", citim tot în mesaj.
Ca apostol al naţiunilor, fiecare tânăr este invitat să nu se teamă de propriile limite şi fragilităţi, de vreme ce este necesar să se descopere mic pentru a deveni mare, să se recunoască orb pentru a începe să vadă. Nu avem nevoie de măşti! "Cristos, lumină de la amiază, vine să ne lumineze şi să ne redea autenticitatea noastră, eliberându-ne de orice mască. Ne arată cu claritate ceea ce suntem, pentru că ne iubeşte aşa cum suntem", aminteşte Papa Francisc.
Cultura lui fake news, aşa de răspândită în timpul nostru, poate să fie foarte înşelătoare pentru tineri, care aspiră în schimb la adevăr, visează autenticitatea şi coerenţa. Din păcate, mulţi, "probabil determinaţi de propriile convingeri politice sau religioase, ajung să devină instrumente de violenţă şi distrugere în viaţa multora!"; şi "reţeaua" poate deveni un câmp de bătălie pe care să fie demolaţi proprii adversari. Însă tocmai cum a transformat viaţa lui Paul, lumina lui Cristos poate intra năvalnic în viaţa fiecărei persoane. Cristos nu anulează personalitatea noastră, pasiunile noastre, ci le fructifică pentru a ne face discipoli şi martori ai săi. De aceea, Papa Francisc aminteşte invitaţia lui Isus adresată fiecărui tânăr: "Ridică-te! Nu poţi rămâne la pământ pentru «a te plânge», există o misiune care te aşteaptă! [...] Ridică-te şi dă mărturie despre experienţa ta de orb care a întâlnit lumina, a văzut binele şi frumuseţea lui Dumnezeu în tine însuţi, în ceilalţi şi în comuniunea Bisericii care învinge orice singurătate". După aceea, cu şapte "apeluri", papa îi îndeamnă pe tineri să se ridice şi să se angajeze concret în evanghelizarea celor de vârsta lor, să cultive relaţii sănătoase, să apere dreptatea socială şi ecologia integrală, să proclame eliberarea inimilor oprimate, să răspândească bucuria lui Cristos cel viu.
Reafirmând încrederea că Domnul, Biserica şi el însuşi o au în tineri, Papa Francisc aminteşte de întâlnirea din 21 noiembrie, când în diecezele şi eparhiile din toată lumea se va celebra - la nivel local - Ziua Mondială a Tineretului 2021.
"Invitaţia papei de a fi pelerini şi nu turişti ai credinţei este chiar frumoasă şi profetică - a comentat tânăra pe care am citat-o deja -, câtă diferenţă când devenim pelerini şi ne recunoaştem cetăţeni ai lumii! Prieteni, să ne pregătim pentru ZMT ţinând în inimă pe toţii fraţii noştri şi surorile noastre răspândiţi prin lume. Noi, ca tineri pelerini, putem «deveni profeţii unui viitor nou şi plin de speranţă!». Mulţumim, Papa Francisc!".
(După L'Osservatore Romano, 30 septembrie 2021)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu