Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Vom face lumea mai curată dacă vom face inima noastră mai curată

 
Papa Francisc: Vom face lumea mai curată dacă vom face inima noastră mai curată
  • 29 Aug 2021
  • 2103

Cu o amplă reflecție la evanghelia duminicii, după ritul roman sau latin, papa Francisc a condus duminică, 29 august a.c., rugăciunea ”Îngerul Domnului” de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic. Au luat parte la tradiționala întâlnire duminicală cu Sfântul Părinte mii de romani și pelerini, prezenți la amiază în Piața San Pietro.

Evanghelia acestei duminici, a remarcat papa în cuvântul său, relatează că mai mulți cărturari și farisei erau uimiți de atitudinea lui Isus. Ei erau scandalizați văzându-i pe discipolii că mâncau fără a îndeplini mai întâi tradiționala spălare rituală a mâinilor și a vaselor, ajungând să creadă că în acest fel aceștia se împotriveau practicii religioase curente (Marcu 7,2-5).

În realitate, a spus în continuare papa Francisc, am putea să ne întrebăm la rândul nostru de ce Isus și discipolii săi încalcă aceste tradiții, dat fiind că nu era vorba de lucruri rele, ci de ”bune obiceiuri rituale”, precum simpla spălare înainte de a sta la masă. De ce nu ține cont Isus de aceste realități? ”Pentru că”, a subliniat papa, ”pentru El este important a conduce din nou credința către centrul ei” și a evita un risc valabil pentru acei cărturari, dar și pentru noi: ”a respecta formalitățile exterioare punând în planul secund inima credinței”.
Papa Francisc: ”Este riscul unei religiozități a aparenței: a apărea bine pe dinafară, neglijând purificarea inimii. Există întotdeauna ispita de a-l sistematiza pe Dumnezeu cu anumite devoțiuni exterioare, dar Isus nu se mulțumește cu un astfel de cult. El nu vrea exterioritatea, vrea o credință care să ajungă la inimă”.

Imediat după aceste cuvinte, Isus cheamă la sine mulțimea pentru a spune un mare adevăr: ”Nu există nimic în afara omului care, intrând în el, să-l poată face impur” (v. 15). În schimb, ”din interior, din inimă” (v. 21) vin lucrurile rele. ”Aceste cuvinte”, a spus papa Francisc, ”sunt revoluționare pentru că în mentalitatea de atunci se credea că anumite alimente sau contacte exterioare ar face ca omul să devină impur. Isus răstoarnă perspectiva: nu face rău ceea ce vine din afară, dar ceea ce se naște din interior”. 
Papa Francisc: ”Dragi frați și surori, aceasta se referă și la noi. Deseori, noi credem că răul provine mai ales din afară: din comportamentul celuilalt, din cel care gândește rău despre noi, din societate. De câte ori îi învinovățim pe alții, societatea, lumea pentru tot ceea ce ni se întâmplă! Mereu este vina celorlalți: a oamenilor, a celor care ne conduc, a ghinionului. S-ar părea că problemele ajung întotdeauna din afară. Și petrecem timpul în a distribui vinovății, dar a petrece timpul învinovățindu-i pe alții înseamnă a pierde timpul. Devenim mânioși, acizi și îl ținem pe Dumnezeu departe de inimă. Ca acele persoane din Evanghelie care se plâng, se scandalizează, polemizează și nu-L primesc pe Isus. Nu putem fi cu adevărat oameni religioși plângându-ne întruna: mânia, resentimentul și tristețea închid porțile înaintea lui Dumnezeu”.

Papa a amintit că primii Părinți ai Bisericii și călugării când erau întrebați care este calea sfințeniei și de unde se începe, răspundeau că aceasta începe prin a se acuza pe sine. ”Câți dintre noi, în decursul zilei”, s-a întrebat pontiful, ”într-un moment al zilei sau al săptămânii sunt capabili să se acuze pe sine? (...) E o înțelepciune: a învăța să ne acuzăm pe noi înșine. Încercați să o faceți: vă va prinde bine. Mie îmi face bine, când reușesc să o fac, dar prinde bine: tuturor va face bine”.

”Să-i cerem astăzi Domnului”, a îndemnat papa Francisc, ”să ne elibereze de învinovățirea celorlalți. Să-i cerem în rugăciune harul de a nu risipi timpul poluând lumea cu plângeri, pentru că acest lucru nu este creștin. Isus ne îndeamnă, mai degrabă, să privim viața și lumea pornind de la inima noastră. Dacă ne uităm în noi înșine, vom găsi aproape tot ceea ce detestăm în afara noastră. Și dacă, de o manieră sinceră, îi vom cere lui Dumnezeu să ne purifice inima, atunci vom începe cu adevărat să facem lumea mai curată. Pentru că există o manieră infailibilă de a învinge răul: a începe să-l învingem în noi înșine”.

”Fecioara Maria, care a schimbat istoria prin curăția inimii sale, să ne ajute să purificăm inima noastră, depășind mai întâi de toate viciul de a-i învinovăți pe ceilalți și de a ne plânge de orice”.

După recitarea rugăciunii, papa a făcut mai multe apeluri referitoare la situația internațională, începând cu criza umanitară din Afganistan:
Papa Francisc: ”Dragi frați și surori, urmăresc cu mare preocupare situația din Afganistan și particip la suferința celor care plâng pentru persoanele care și-au pierdut viața în atacurile sinucigașe de joia trecută și de cei care caută ajutor și protecție. Îi încredințez milostivirii lui Dumnezeu cel atotputernic pe cei defuncți, mulțumesc celor care ajută populația atât de încercată, în special femeile și copiii. Cer tuturor să continue în a oferi asistență celor nevoiași și să se roage pentru ca dialogul și solidaritatea să ducă la stabilirea unei coexistențe pașnice și fraterne și să ofere speranță pentru viitorul țării. În momente istorice ca acesta, noi nu putem rămâne indiferenți: istoria Bisericii ne învață acest lucru. Ca și creștini, această situație ne angajează. De aceea, adresez un apel tuturor la intensificarea rugăciunii și la practica postului: rugăciune și post, rugăciune și pocăință. Acesta este momentul să o facem. O spun la modul serios: a intensifica rugăciunea și a practica postul, cerând Domnului milostivire și iertare”.

În continuarea saluturilor, papa și-a exprimat apropierea față de populația din statul venezuelan Merida, afectată zilele trecute de inundații și alunecări de teren, și a salutat membrii Mișcării ”Laudato Si”, în contextul Zilei mondiale de rugăciune pentru Creație și al succesivului Timp al Creației. ”Strigătul Terrei și strigătul săracilor”, a subliniat papa, ”devin din ce în ce mai grave și alarmante, cerând o acțiune decisivă și urgentă pentru a transforma această criză într-o oportunitate”.

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro