Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Foamea în lume, un scandal și o crimă împotriva drepturilor omului

 
Foamea în lume, un scandal și o crimă împotriva drepturilor omului
  • 27 Iul 2021
  • 1905
 
La pre-summitul ONU, cu desfășurare la Roma, între 26 și 28 iulie, dedicat sistemelor alimentare, papa Francisc amintește că este o datorie a tuturor “extirparea injustiției” foamei globale, prin intermediul unor politici curajoase. Mesajul pontifului a fost citit de mons. Paul Richard Gallagher, secretar pentru Raporturile cu Statele.
Provocare, scandal, crimă, nedreptate: sunt cuvintele clare prin care papa definește foamea, nesiguranța alimentară și malnutriția în timpul pandemiei de Covid-19. Pontiful a folosit aceste cuvinte în cadrul unui mesaj adresat secretarului general al Organizației Națiunilor Unite,  António Guterres, cu ocazia pre-summitului ONU privind sistemele alimentare. Evenimentul pregătește summitul final global care va avea loc în luna septembrie, la New York, în Statele Unite.

Este „o întâlnire importantă”, scrie papa Francisc, mai ales pentru că „această pandemie ne-a făcut să ne confruntăm cu nedreptățile sistemice care subminează unitatea noastră ca familie umană”. Printre acestea se numără sărăcia și pagubele provocate Pământului, „casa noastră comună”, prin „utilizarea și folosirea iresponsabilă a bunurilor cu care Dumnezeu a înzestrat-o”.

Avem nevoie de schimbări radicale

Papa face un intens apel în vederea unei „schimbări radicale”. Nu este suficientă concentrarea pe tehnologie pentru a mări producția planetei, dacă rezultatul este acela al „sterilizării naturii” și al „extinderii deșerturilor, atât exterioare cât și interioare, spirituale”; nu este îndeajuns producerea hranei „în cantități suficiente”, dacă „mulți rămân fără pâinea zilnică”. Nu este suficient – reiterează pontiful – deoarece această situație constituie „un adevărat scandal, o crimă care încalcă drepturile fundamentale ale omului” și „o nedreptate” pe care cu toții avem datoria de a o eradica prin acțiuni concrete, practici bune și politici curajoase, locale și internaționale”.

Sistemele alimentare să fie durabile și să respecte mediul

Pontiful oferă câteva sugestii în vederea unor sisteme alimentare de durată, care să respecte mediul. Sistemele alimentare trebuie transformate într-un mod „atent și corect”, astfel încât să poată fi „durabile din punct de vedere al mediului și respectuoase față de culturile locale”. Scopul lor, în esență, va trebui să fie „sporirea rezilienței, consolidarea economiilor locale, îmbunătățirea nutriției, reducerea risipei alimentare și oferirea unei alimentații sănătoase, accesibilă tuturor”. Însă, schimbarea trebuie să înceapă din interior, atrage atenția papa Francisc, deoarece obiectivul eliminării foamei în lume nu se atinge prin simpla producție de alimente, ci „cu o nouă mentalitate, printr-o abordare de tip holistic și prin proiectarea de sisteme alimentare care să protejeze planeta și să mențină în poziție centrală demnitatea persoanei.  

Restabilirea centralității sectorului agricol și rural

În al doilea rând, se spune în continuarea mesajului pontifului, hrana trebuie asigurată în cantități suficiente „la nivel global” și munca demnă „trebuie promovată la nivel local”, astfel încât lumea de astăzi să poată fi hrănită „fără a compromite viitorul”. Alte puncte esențiale indicate de papa Francisc se referă la restabilirea centralității sectorului rural și la necesitatea urgentă ca „sectorul agricol să recâștige un rol prioritar în procesul decizional politic și economic”, în special în faza post-pandemică. Pontiful îndeamnă la a considera „micii fermieri și familiile din mediul rural ca actori privilegiați”, ale căror cunoștințe tradiționale nu trebuie „neglijate sau ignorate”, pentru a le înțelege mai bine nevoile reale.



Sursa:vaticannews.va/ro