Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Participarea PS Claudiu la Consiliul parohial al parohiei ”Andrei Mureșanu”, Cluj-Napoca

 
Participarea PS Claudiu la Consiliul parohial al parohiei ”Andrei Mureșanu”, Cluj-Napoca
  • 08 Iun 2021
  • 2247

LUNI, 7 IUNIE 2021, A AVUT LOC ŞEDINŢA EXTRAORDINARĂ A CONSILIULUI PAROHIAL AL PAROHIEI „ANDREI MUREȘANU” DIN CLUJ-NAPOCA, CU PARTICIPAREA PS CLAUDIU, EPISCOPUL EPARHIEI DE CLUJ-GHERLA.

 
Întâlnirea a fost găzduită de Centrul parohial de activități, fiind prezidată de Preasfinția Sa Claudiu, care a fost însoțit de pr. Vicar General, Marius Cerghizan, de Cancelarul Episcopal, Diaconul Marius Câmpian, de Economul Eparhial, domnul Cristian Teglaș și de Secretarul Episcopului, Ipodiaconul Mihai Radu Andrei.
 
După o scurtă prezentare a Centrului socio-pastoral pentru copii și tineri, în sala mare de activități a avut loc ședința propriu-zisă, care a început cu un scurt moment de rugăciune, urmat de prezentarea consilierilor, fiecare cu competențele pe care și le-a asumat la primirea mandatului. 
 
Pentru o mai bună prezentare a realităților pastorale ale Parohiei ”Andrei Mureșanu”, pr. Florin Isac, vicar parohial, a prezentat un mic colaj cu fotografii care surprind diversitatea și amplitudinea activităților desfășurate în cadrul comunității. Prezentarea foto a fost explicată de pr. Mircea Marțian. Astfel, s-a arătat că pe lângă pastoraţia clasică a credincioşilor din Cartierul clujean Andrei Mureșanu, se dezvoltă la nivel parohial mai multe proiecte spiritual-cultural-sociale cu un important impact la nivelul comunității: ”cateheză pentru copii pe diferite grupe de vârstă, cateheza tinerilor pe două grupe de vârstă, pastorația persoanelor singure, cercul de studii biblice, educație muzicală pentru copii în cadrul Corului ”Allegria”, centru de limbi străine pentru copii, activităţi sportiv-recreative, cercul de dansuri și obiceiuri populare românești, cercul de artă care include cursuri de iniţiere în pictura pe sticlă, cercul de jurnalism, clubul ”Navigatorii Mariei”, serbări, concerte, ieşiri și excursii, participări la întâlniri ale copiilor și tinerilor eparhiale, naţionale şi internaţionale, programe de ajutorare spirituală și materială acordată unor familii sau unor bătrâni singuri, programe de ajutorare cu alimente a unor persoane defavorizate aflate în baza de date a unor asociații de caritate partenere, dar și cu rechizite la început de an şcolar (pentru prevenirea abandonului școlar),...”.
 
 
În cadrul prezentării s-a evidențiat faptul că în centrul pastoraţiei se află Sfânta Liturghie. Tocmai de aceea a fost creat un program care să răspundă necesităţilor cât mai multor categorii de credincioşi: cei care lucrează, pensionarii, persoanele singure, familiile, copiii, fără să fie uitat prezentul bisericii, tinerii. Zilnic la altarul Capelei ”Sfântul Iosif” se celebrează două Sfinte Liturghii, în zilele de sărbătoare sunt trei, la fel și în Prima Vineri din lună, respectiv patru Sfinte Liturghii în fiecare duminică.
 
Prezentarea complexului plan pastoral a condus spre viziunea propusă de Comisia PID din parohie, asumată de plenul Consiliului Parohial în cadrul Planul integral de dezvoltare a parohiei. Având în vedere că prioritară este pastorația credincioșilor dar și educația lor (catehetică și nu numai), proiectele propuse au rolul de a sprijini și dezvolta misiunea pastoral-educațională, fapt care a condus spre evidențierea a două mari proiecte ca linii de discuție.
 
Primul a fost legat de continuarea întreținerii și îmbunătățirii spațiului în care parohia își desfășoară activitatea, care ar urma să beneficieze în viitor de unele îmbunătățiri conforme cu proiectul inițial al Catedralei ”Martirilor și Mărturisitorilor veacului XX”.
 
Un alt proiect de viitor ar fi dezvoltarea Centrului de activități care a găzduit ședința, imobil situat pe Bulevardul Constantin Brâncuși 44-46. Obiectul posibilei investiții ar fi dezvoltarea activităților educative la nivelul comunității prin realizarea unui mai mare centru specializat pentru copii, tineri, sub forma unui veritabil și amplu CENTRU SOCIO-EDUCATIV DE TIP „AFTER SCHOOL”.
 
PS Claudiu a mulțumit preoților și participanților pentru cele realizate, prezentate și împărtășite. Apoi a explicat importanța pe care o dă acestor vizite pastorale, care nu ar dori să se oprească doar la o celebrare festivă, ci să fie o sinceră comuniune de rugăciune, o transparentizare a năzuințelor și așteptărilor reciproce și o prețioasă ocazie de comunicare. De aceea, a dorit o întâlnire aplicată cu toți preoții slujitori, alături de membrii Consiliului parohial și a altor laici devotați, dorind ”să stea împreună la aceeași masă” pentru a discuta problemele întâmpinate și a găsi împreună cele mai bune soluții în vederea atingerii scopului: buna, fructuoasa și corecta păstorire a credincioșilor și o cât mai fidelă administrare a bunurilor parohiale în favoarea celor spirituale. 
 
La final, a fost dat cuvântul consilierilor parohiali care au dorit să sublinieze, să completeze sau să întărească cele discutate.
 
P. Mircea Marțian