Pe 18 mai, au fost prezentate în Vatican Orientările pastorale pentru celebrarea Zilei mondiale a tinerilor în Bisericile locale. Ghidul prezintă obiectivele în vederea acestei celebrări și posibilitățile de a le pune în practică astfel încât Ziua mondială a tinerilor la nivel diecezan să devină o ocazie de scoatere la iveală a potențialului de bine și generozitate și setea de valori autentice și de mari idealuri pe care, azi, tinerii le poartă cu sine. Ghidul a fost redactat de Departamentul pentru laici, familie și viață și a fost prezentat marți, 18 mai, la Sala de Presă a Sfântului Scaun.
În document, diecezele sunt îndemnate să celebreze Ziua mondială a tinerilor în solemnitatea Cristos, Regele Universului. “Este dorința Sfântului Părinte ca, în această zi, Biserica universală să-i pună pe tineri în centrul atenției sale pastorale, să se roage pentru ei și să împlinească gesturi care să-i facă pe tineri protagoniști; să promoveze campanii de comunicare”, se citește în document.
După cum se știe, în vreme ce celebrările la nivel internațional ale Zilei mondiale a tinerilor au loc, în general, o dată la trei ani, cu participarea Sfântului Părinte, în Bisericile locale, celebrările Zilei mondiale a tinerilor au loc anual, fiecare Biserică organizând evenimentul.
Succesiv, ghidul indică aspectele esențiale ale Zilei mondiale astfel încât evenimentul să fie o sărbătoare a credinței, un mod de a trăi experiența de Biserică și caracteristica ei misionară, o ocazie de discernământ vocațional și o chemare la sfințenie.
De asemenea, Ziua Mondială a Tinerilor la nivel diecezan va trebui să fie o experiență de pelerinaj și de fraternitate universală. Celebrarea acestei zile oferă tinerilor o experiență de credință și de comuniune autentică și plină de bucurie, reprezentând un spațiu de trăire a frumuseții chipului lui Cristos.
Ghidul conținând orientările pastorale pentru celebrarea Zilei mondiale a tinerilor în Bisericile locale evidențiază importanța ca celebrarea acestei zile să devină o ocazie în care tinerii să trăiască experiența comuniunii ecleziale și a unei tot mai mari conștientizări a faptului că sunt parte integrantă a Bisericii și că „prima formă de implicare a tinerilor trebuie să fie ascultarea lor”.
Destinat conferințelor episcopale din întreaga lume, ghidul scoate în evidență marea semnificație și importanță avută de această zi pentru tinerii care trăiesc în diferitele Biserici locale, îndemnând la o valorizare deosebită a Zilei mondiale a tinerilor la nivel diecezan.
Documentul evidențiază că Ziua mondială a tinerilor la nivel diecezan/eparhial “poate fi o frumoasă ocazie de a pune în evidență frumusețea Bisericilor locale, evitând ca tinerii mai puțin prezenți și mai puțin activi din structurile pastorale deja consolidate să se simtă excluși”.
Și, adaugă: “Toți trebuie să se simtă invitați speciali, toți trebuie să se simtă așteptați și iubiți în irepetabila lor unicitate și bogăție umană și spirituală. De aceea, acest eveniment poate fi o ocazie propice pentru a stimula prezența tuturor acelor tineri care sunt în căutarea propriului loc în Biserică dar încă nu l-au găsit”.
Documentul se încheie evidențiind: „Celebrarea diecezană/eparhială a Zilei mondiale a tinerilor constituie, fără îndoială, o etapă importantă în viața fiecărei Biserici particulare, un moment privilegiat de întâlnire cu tinerele generații, un instrument de evanghelizare a lumii tinerilor și de dialog cu ei”.