Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Meditația ca formă de rugăciune, la audiența generală a Papei Francisc

 
Meditația ca formă de rugăciune, la audiența generală a Papei Francisc
  • 28 Apr 2021
  • 1838

”Rugăciunea creștinului este mai întâi de toate o întâlnire cu Celălalt, cu C mare, o întâlnire transcendentă cu Dumnezeu”: a spus papa Francisc la cateheza audienței generale de miercuri, 28 aprilie 2021, dedicată meditației înțeleasă ca rugăciune.

Din cauza restricțiilor sanitare impuse de pandemia de Covid-19, audiența generală s-a desfășurat în biblioteca Palatului Apostolic din Cetatea Vaticanului cu participarea unui număr restrâns de colaboratori ai papei, fiind transmisă live în streaming pe canalului Youtube Vatican Media.

La începutul audienței a fost proclamată o pericopă din Evanghelia după Sfântul Ioan (14,25-26; 16,12-15): [În acel timp, Isus a spus discipolilor săi:] ”V-am spus acestea cât timp mai rămân cu voi. Dar Mângâietorul, Spiritul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele meu, vă va învăţa toate şi vă va aminti toate câte vi le-am spus eu. Mai am multe să vă spun, dar acum nu le puteţi purta. Însă, când va veni el, Spiritul adevărului, vă va călăuzi în tot adevărul, căci nu va vorbi de la sine, ci va spune ceea ce va auzi şi vă va vesti lucrurile care vor veni. El mă va glorifica pe mine pentru că dintr-al meu va lua şi vă va vesti vouă. Toate câte le are Tatăl sunt ale mele; de aceea v-am spus că ia dintr-al meu şi vă va vesti”.
Papa Francisc: ”Dragi frați și surori, bună ziua! Astăzi vorbim de acea formă de rugăciune care este meditația. Pentru un creștin, a medita înseamnă a căuta o sinteză: însemnă a se pune în fața marii pagini a Revelației pentru a o face să devină a noastră, asumând-o în întregime. Iar creștinul, după ce a primit Cuvântul lui Dumnezeu, nu-l ține închis înlăuntrul său pentru că acel Cuvânt trebuie să se întâlnească cu o altă carte, o carte a vieții, după cum o numește Catehismul (nr. 2706). Este ceea ce ne străduim să facem de fiecare dată când medităm Cuvântul”.

Desigur, a reluat papa, nu doar creștinii vorbesc despre meditație: există o practică meditativă în aproape toate religiile lumii, mai mult, chiar în rândul celor care nu au o viziune religioasă asupra vieții. Un semn, acesta, ”că toți avem nevoie de a medita, de a reflecta, de a ne regăsi pe noi înșine, este o dinamică umană”. Altfel spus, nu suntem făcuți pentru a alerga fără încetare, iar viața noastră interioară nu trebuie neglijată. Cu toate acestea, pentru un creștin meditația este mult mai mult decât atât.
Papa Francisc: ”Marea poartă prin care trece rugăciunea unui botezat, să o amintim încă o dată, este Isus Cristos. Pentru creștin, meditația intră pe poarta lui Isus Cristos. Chiar și practica meditației urmează această cale. Iar creștinul, când se roagă, nu aspiră la deplina transparență de sine, nu se pornește în căutarea nucleului cel mai profund al eu-ului său. Acest lucru este permis, dar creștinul caută altceva. Rugăciunea creștinului este mai întâi de toate o întâlnire cu Celălalt, cu C mare, o întâlnire transcendentă cu Dumnezeu. Dacă experiența rugăciunii ne dăruiește pacea interioară sau stăpânirea de sine sau luciditatea pe calea de întreprins, aceste rezultate sunt, pentru a spune astfel, efecte colaterale ale harului rugăciunii creștine care este o întâlnire cu Isus. A medita înseamnă a merge la întâlnirea cu Isus, călăuziți fiind de o frază sau de un cuvânt din Sfânta Scriptură”.

În creștinism, a mai spus papa la cateheză, meditația face referință la diverse experiențe spirituale. Metodele meditației sunt numeroase, unele sunt mai intelectuale, altele mai emoționale sau afective. Dar aceste metode nu sunt decât călăuze pentru a ne face să înaintăm, cu ajutorul Duhului Sfânt, pe singura cale a rugăciunii, care este Isus Cristos. Acestea pun în funcțiune gândirea, imaginația, emoția, dorința cu scopul de a pune toată ființa noastră în relație cu Dumnezeu, de a trezi convertirea inimii și de a întări voința de a-L urma pe Cristos, în lumina căruia toate evenimentele vieții pot deveni un spațiu de sanctificare și de bucurie.

La saluturile finale, papa a îndemnat credincioșii ca în acest timp pascal, să-și reînnoiască cu generozitate angajamentul de a-L sluji pe Dumnezeu și pe frați. La nelipsitul salut adresat bătrânilor, bolnavilor, tinerilor și soților recent căsătoriți, papa le-a spus: ”Fiți mărturisitori curajoși ai lui Cristos înviat, care arată discipolilor rănile, de acum glorioase, ale pătimirii sale!”.

Audiența generală s-a încheiat cu rugăciunea ”Tatăl Nostru”, cântată în limba latină, urmată de binecuvântarea apostolică a papei, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro