Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Bucurie și asceză. Reculegeri spirituale pentru preoții din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

 
Bucurie și asceză. Reculegeri spirituale pentru preoții din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș
  • 10 Apr 2021
  • 2255

Există în viața omului cu discernământ momente când acesta trebuie să se oprească pentru a reflecta asupra situației sale și asupra drumului pe care îl parcurge. Cu atât mai mult acest lucru este valabil și necesar în viața preotului și atât de potrivit în perioada Postului Mare. În acest sens, Preasfințitul Părinte Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, s-a îngrijit de organizarea, în perioada 08-09 aprilie 2021, a două zile de reflecții și rugăciuni pentru preoții Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș. Cel care a fost invitat ca predicator sau coordonator al exercițiilor a fost un confrate preot, părintele Sorin Catrinescu, capelanul comunității greco-catolice române din Granada, Spania. Prin franchețea și profunzimea reflecțiilor, părintele a reușit să inspire colegilor nevoia unei tot mai adânci evlavii în spiritul slujirii lui Dumnezeu. Din cauza condițiilor actuale sanitare, exercițiile s-au desfășurat online.

Plecând de la perspectiva reîntoarcerii la izvoarele autentice ale credinței creștine, tema centrală a exercițiilor spirituale a fost „Misterul biblic între modelul istoric, tradițional și alegoric”. Unul dintre aspectele primare al meditațiilor a fost constituit de valoarea rugăciunii în viața preotului. Dincolo de antinomiile date de vechi și nou, Răsărit și Apus, contemplativ și pragmatic, rămâne neschimbat faptul că Isus Hristos s-a rugat, lucru care reiese în mod de netăgăduit din Sfânta Scriptură. După modelul Mântuitorului, preotul este omul rugăciunii cu timp și fără timp, duminica și peste zilele săptămânii, ziua și noaptea, vara și iarna, acasă (rugăciunea personală) și la biserică (liturgia). La fel, Sfânta Scriptură: dincolo de reflecțiile intelectuale și interpretările științifice, luând în calcul valoarea istorică, interpretarea tradiției și sensurile reale și simbolice, lucrul cert este că preotul celebrează și se hrănește cu Cuvântul lui Dumnezeu. Slujitorul lui Dumnezeu este cel care propovăduiește sensul autentic al Sfintei Liturghii care este, bineînțeles, banchetul festiv al bucuriei întâlnirii omului cu Dumnezeu, însă neuitând dimensiunea de jertfă, de actualizare a misterului Răstignirii lui Hristos pentru răscumpărarea păcatelor omenirii. Deși omul modern nu acceptă cu ușurință valoarea sacrificiului, el știe că orice lucru solid are la bază sacrificii. În același timp, preotul nu trebuie să uite dimensiunea ascetică a vieții sale, știind că el însuși, ca persoană constituită din trup și suflet, nu trebuie să creadă nici că trupul trebuie schingiuit, dar nici că trebuie să i se îndeplinească orice dorință imediată. Omul trebuie să fie mereu în stare de veghe asupra trupului și a sufletului său.

Ca paroh, preotul este chemat să îndeplinească lucrarea Domnului, acolo în locul în care este chemat și trimis, cu mijloacele pe care le are la dispoziție, plin de râvnă - pe de o parte - și cuprins de seninătatea pe care i-o conferă încrederea în Dumnezeu, pe de altă parte. Cu ochii înspre ideal, trebuie să lucreze în contextele pastorale concrete pe care le are în fața sa, plecând de la situații incomplete, nedesăvârșite, viciate. Inspirându-se din Biblie și din experiența altor confrați, parohul trebuie să identifice metode pe care să le aplice în propria parohie, căutând cu vreme și fără vreme să ducă oamenii pe calea lui Dumnezeu; nu trebuie să se lase descurajat de eșecuri, lipsa de recunoștință sau satisfacție imediată, ci să investească timp, cuvânt, îndemn, rugăciune și apropiere de oameni. Depășind perspectiva pesimistă asupra vieții și a lumii, preotul trebuie să fie omul bucuriei autentice care derivă din încredințarea sa în mâinile Domnului.

După fiecare meditație a urmat o rugăciune la care răspunsurile au fost date de seminariștii blăjeni.

La sfârșitul ultimei întâlniri preoții au schimbat mărturii din viața lor spirituală, acest lucru fiind o binecuvântare și un strop de rouă în contextul în care în ultima perioadă preoții și toți oamenii au fost mai mult izolați decât în comuniune fizică.

În încheiere, Preasfințitul Părinte Episcop Cristian i-a mulțumit părintelui Sorin Catrinescu pentru misiune și i-a comunicat că, în semn de recunoștință pentru această slujire frățească, fiecare preot participant va celebra o Sfântă Liturghie la intențiile Cucerniciei Sale. Deși în vreme de pandemie, această perioadă de două zile de reculegere spirituală a reînnoit viața sufletească a preoților din Arhieparhia de Alba Iulia de Făgăraș care se pregătesc, împreună cu enoriașii lor, pentru celebrarea Sărbătorii Învierii Domnului.

Pr. Anton Rus

 



Sursa:bisericaromanaunita.ro