Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Șapte pași simpli și practici pentru a fi umili

 
Șapte pași simpli și practici pentru a fi umili
  • 09 Apr 2021
  • 2262

de Juan Antonio Ruiz      

          Dintre toate virtuțile, umilința poate fi considerată una dintre cele mai greu de atins. Ne amintim mereu frazele celebrilor oameni precum Ruskin: „Sunt convins că prima probă a unui om mare constă în umilință” sau Cicero: „Cu cât suntem mai sus, cu atât mai mult umilința trebuie să fie mai mare” și, desigur, a sfinților, precum parohul de Ars: „Dacă nu ai umilință poți spune că nu ai nimic”, Sfântul Augustin: „Numai cu pași de umilință se ajunge la cer” sau Sfânta Tereza: „Aceea dintre noi care se consideră mai puțin stimată dintre toate celelalte, este considerată cea mai fericită”.

          Cu toții experimentăm înțepătura acelui „eu”, care ne determină să facem ceea ce de multe ori nu ne dorim. De câte ori ne pare rău de acțiunile noastre și dorim să trăim cu mai multă simplitate și într-un mod mai puțin trufaș? Cum să fim umili?

          Aceste rânduri nu pretind a fi un manual de reușită fără efort, pentru că nu există trandafir fără spini, dar poate că lectura acestui articol vă poate ajuta să vă redirecționați calea, asemenea unui GPS care solicită o recalculare a traseului. 

1. Încercați să descoperiți ceea ce este mai bun în fiecare

          Fiecare ființă umană a avut experiențe pe care voi nu le-ați trăit, și în aceste aspecte vă depășește. Einstein, considerat unul dintre cele mai mari genii ale omenirii, a spus: „Nu am întâlnit niciodată vreo persoană atât de ignorantă încât să nu aibă ceva care să mă învețe”.

          „Ajută-mă, Doamne, să nu văd nimic altceva în aproapele meu decât virtuțile și faptele bune și să-i acopăr defectele cu examinarea păcatelor mele. În acest fel, mă vei conduce puțin câte puțin spre o mare virtute, prin care să-i consider pe ceilalți mai buni decât mine: virtute care începe întotdeauna de aici, dar pentru aceasta am nevoie de ajutorul Tău, Doamne, fără de care nu pot face nimic” (Sfânta Tereza a Pruncului Isus).

2. Lăudați-i sincer pe alții

          Cum s-ar putea supăra o persoană căreia îi spui că o admiri? Cu cât se menționează mai mult bunele calități ale persoanelor care ne înconjoară, cu atât mai mult descoperim virtuțile acestora și ne va fi foarte greu să cădem în capcana egocentrismului.

          „Umilința este virtutea care ne conduce să descoperim că demonstrațiile de respect pentru persoană - pentru onoarea sa, pentru buna sa credință, pentru intimitatea sa - nu sunt convenții externe, ci primele manifestări ale carității și ale dreptății” (Sfântul Josemaria).

3. Nu ezitați să vă admiteți greșelile

          Se spune că propoziția cea mai dificilă de pronunțat în orice limbă este: „Am greșit”. Cine refuză să o pronunțe din orgoliu cade, în general, în aceleași erori, iar apoi riscă să rămână marginalizat.

          „Umilința este o torță care expune la lumina zilei imperfecțiunile noastre; prin urmare, nu constă în cuvinte sau fapte, ci în cunoașterea de sine, prin care descoperim în ființa noastră o grămadă de defecte, care au fost ascunse de orgoliu până în acel moment” (Parohul de Ars).

4. Fiți primii care vă scuzați după o dispută

          Dacă propoziția cea mai dificilă de pronunțat este „am greșit”, a doua trebuie să fie „scuză-mă”. Acest cuvânt simplu ucide orgoliul și pune capăt neînțelegerii: se obține un avantaj dublu cu puțin efort. Pentru aceasta însă, trebuie să recunoaștem că și noi, asemenea celorlalți, putem greși.

          „Dacă vezi pe cineva păcătuind în mod public sau comițând lucruri grave, nu trebuie să te consideri mai bun, deoarece nu știi cât vei putea persevera în bine. Toți suntem slabi, dar nu considera pe nimeni mai slab ca tine” (Imitarea lui Cristos).

5. Recunoașteți-vă limitele și necesitățile

          Face parte din natura umană dorința de a da impresia de putere și autosuficiență, dar, în general, nu face altceva decât să îngreuneze lucrurile. Dacă manifestați umilință, cerând ajutorul altora și acceptându-l, veți avea numai de câștigat.

          „Tocmai din umilință omul nu se încrede doar în propria judecată: aceasta își are rădăcinile în înțelepciune” (Sfântul Toma de Aquino).

6. Serviți-i pe alții

          Oferiți-vă ajutorul persoanelor în vârstă, bolnavilor și copiilor, sau prestați un alt serviciu în folosul comunității. Veți obține mari beneficii, deoarece, pe lângă dobândirea de umilință, veți câștiga recunoștința și afecțiunea multor persoane. 

          „Când ți se ivește ocazia de a presta unele servicii aproapelui, fă-o cu bucurie și cu umilință, ca și cum ai fi servul tuturor. Din această practică vei obține comori imense de virtute și har” (Leon al XIII-lea)

7. Recunoașteți în Dumnezeu meritul fiecărei calități pe care o aveți și a întregului bine

          Este important să deschidem ochii sufletului și să vedem că nu avem nimic cu care să ne lăudăm. Singurele lucruri pe care le avem cu adevărat sunt păcatul și slăbiciunea. Darurile naturii și ale harului care se regăsesc în noi trebuie să fie atribuite doar lui Dumnezeu, care ni le-a dăruit atunci când ne-a creat.

          „Nimeni să nu se bazeze pe propria înțelepciune atunci când vorbește; nimeni să nu se încreadă în propriile puteri atunci când suferă ispita” (Sfântul Toma de Aquino).

 

Traducere: Liviu Ursu



Sursa:it.aleteia.org