La audiența generală de miercuri, 7 aprilie 2021, papa Francisc a reluat seria catehezelor dedicată rugăciunii și a vorbit despre legătura dintre rugăciune și împărtășirea sfinților. Din cauza restricțiilor sanitare, audiența generală s-a desfășurat în biblioteca Palatului Apostolic. La saluturile finale, papa a făcut un apel în favoarea victimelor inundațiilor din Indonezia și Timorul de Est și a transmis susținerea sa, în Ziua internațională a sportului, față de formațiunea sportivă ”Athletica Vaticana”.
Când ne rugăm, nu suntem niciodată singuri. Chiar dacă nu ne gândim, suntem cufundați într-un fluviu maiestuos de invocații care ne precedă și care urmează după noi”: a spus papa Francisc la cateheza audienței generale de miercuri, 7 aprilie 2021, dedicată legăturii dintre rugăciune și împărtășirea sfinților.
Rugăciunile pe care le găsim în Sfânta Scriptură, a remarcat papa la cateheză, poartă urma unor străvechi povești de viață, cu eliberări miraculoase, deportări și surghiunuri, întoarceri emoționante sau cântări de laudă care izvorăsc din inima omului în fața frumuseții creației. Aceste voci răsună, de asemenea, în liturgia Bisericii și se transmit din generație în generație formând ”o împletire continuă între experiența personală și experiența poporului și a umanității la care aparținem”.
Papa Francisc: ”Nimeni nu se poate desprinde de propria istorie, de istoria propriului popor. Purtăm întotdeauna această moștenire atât în obiceiurile noastre cât și în rugăciunea noastră”.
”Ori de câte ori ne împreunăm mâinile și ne deschidem inima înaintea lui Dumnezeu”, a spus pontiful mai departe, ”ne aflăm în compania unor sfinți anonimi și a unor sfinți recunoscuți care se roagă împreună cu noi, care mijlocesc pentru noi ca frați și surori mai mari care au trecut prin aceeași aventură umană. În Biserică, nu există doliu care să rămână solitar, nu este lacrimă care să fie vărsată în uitare, pentru că totul respiră și participă la un har comun”.
Papa Francisc: ”Nu este o întâmplare faptul că în vechile biserici, îngropările se făceau chiar în grădina din jurul edificiului sacru, ca și cum s-ar spune că la fiecare Euharistie participă într-un anume fel ceata celor care au mers înaintea noastră pe cale. E vorba de părinții noștri și bunicii noștri, nașii și nașele noastre, catiheții și ceilalți educatori. Este acea credință transmisă, pe care noi am primit-o și, împreună cu credința, a fost transmis și felul de a ne ruga, a fost transmisă rugăciunea”.
După cum ne învață Scrisoarea către Evrei (12,1), sfinții sunt încă aici, nu departe de noi, iar reprezentările lor în biserici evocă acel ”nor de martori” care întotdeauna ne înconjoară. ”Noi”, a subliniat papa, ”nu-i adorăm pe acești sfinți, ci îi venerăm, iar în mii de feluri diferite, ei ne îndreaptă către Isus Cristos, unicul Domn și Mijlocitor între Dumnezeu și om”.
Papa Francisc: ”Un sfânt care nu te îndreaptă către Isus Cristos nu este un sfânt, nici măcar un creștin. Sfântul te face să-ți amintești de Isus Cristos pentru că el a parcurs acea cale de trăire ca și creștin. Sfinții ne amintesc că chiar și în viața noastră, mereu slabă și marcată de păcat, poate să înmugurească sfințenia”.
Catehismul Bisericii Catolice (nr. 2683) ne spune că sfinții îl contemplă pe Dumnezeu, îl preamăresc și nu încetează să aibă grijă de cei pe care i-au lăsat pe pământ. Mijlocirea lor este cel mai înalt serviciu pe care îl aduc planului lui Dumnezeu. De acea, putem și trebuie să ne rugăm ca ei să mijlocească pentru noi și pentru lumea întreagă. ”În Cristos”, a subliniat papa la rândul său, ”există o solidaritate tainică între cei care au trecut în viața cealaltă și noi, peregrini, în această viață: dragii noștri răposați, continuă din Cer să aibă grijă de noi. Ei se roagă pentru noi și noi ne rugăm pentru ei, dar noi ne rugăm, de asemenea, împreună cu ei”.
Papa Francisc: ”Această legătură de rugăciune dintre noi și sfinți, adică dintre noi și oamenii care au ajuns, această legătură de rugăciune noi o experimentăm deja aici, în viața pământească: ne rugăm unii pentru alții, cerem și oferim rugăciuni. Primul fel de a ne ruga pentru cineva este să-i vorbim lui Dumnezeu despre el sau despre ea. Dacă facem aceasta frecvent, zi de zi, inima noastră nu se închide, rămâne deschisă față de frați. A ne ruga pentru alții este primul fel de a-i iubi și ne mână către apropierea concretă. În momentele de conflicte, un fel de a dezamorsa conflictul, de a-l îmblânzi, este a ne ruga pentru persoana cu care sunt în conflict. Ceva se schimbă prin rugăciune, iar primul lucru care se schimbă este inima mea, este atitudinea mea. Domnul o schimbă pentru a face posibilă o întâlnire, o nouă întâlnire și pentru a evita transformarea conflictului într-un război fără sfârșit”.
Pe de altă parte, ”primul fel de a înfrunta un timp de necaz este acela de a-i cere fraților, mai ales sfinților, să se roage pentru noi. Numele care ne-a fost pus la botez nu este o etichetă sau o decorație. Este, de obicei, numele Fecioarei, a unui sfânt sau a unei sfinte, care nu așteaptă altceva decât să ne dea o mână de ajutor în viață pentru a obține de la Dumnezeu harurile de care avem nevoie.
Papa Francisc: ”Dacă în viața noastră încercările nu au întrecut limita, dacă mai suntem în stare de perseverență, dacă în ciuda a toate mergem mai departe cu încredere, poate că toate acestea, mai mult decât meritelor noastre, le datorăm mijlocirii atâtor sfinți, unii în cer, alții pelerini ca noi pe pământ, care ne-au ocrotit și însoțit”.
”Să fie așadar binecuvântat Isus Cristos, unicul Mântuitor al lumii, împreună cu această imensă înflorire de sfinți și sfinte, care locuiesc pe pământ și care au făcut din viața lor un imn de laudă a lui Dumnezeu”, a spus papa Francisc la încheierea catehezei de la audiența generală.
La saluturile finale, papa a făcut un apel de susținere a Zilei internaționale a sportului pentru dezvoltare și pace, manifestându-și urarea ca sportul să fie practicat ca ”eveniment de echipă, pentru a favoriza dialogul solidar între culturi și popoare diverse”. Papa a încurajat cu această ocazie formațiunea sportivă ”Athletica Vaticana” să-și continue efortul de ”a răspândi cultura fraternității în domeniul sportiv, acordând o atenție vie persoanelor mai vulnerabile și devenind astfel martori de pace”.
Pontiful a transmis, de asemenea, asigurarea rugăciuni sale pentru victimele inundațiilor care, zilele trecute, au afectat Indonezia și Timorul de Est. ”Domnul să-i primească pe cei răposați, să întărească rudele acestora și să-i susțină pe cei care și-au pierdut locuința”, a mai spus Sfântul Părinte.
La salutul adresat credincioșilor de limba italiană, papa a evidențiat că ”mesajul care provine din Învierea lui Cristos să fie pentru voi un angajament la mărturie: recunoașteți că în evenimentul lui Cristos înviat este vestit cel mai adânc adevăr asupra omului”. ”Bucuria și pacea, darurile Celui înviat, să fie pentru fiecare dintre voi motiv de consolare și de speranță neclintită”, a adăugat papa la nelipsitul salut adresat bătrânilor, tinerilor, bolnavilor și soților recent căsătoriți.
Audiența generală s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.