Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

„Îmi place să stau în mijlocul oamenilor”

 
„Îmi place să stau în mijlocul oamenilor”
  • 05 Mar 2014
  • 10047
La un an de la alegerea sa ca Succesor al lui Petru, Papa Francisc reparcurge într-un interviu acordat cotidianului italian „Il Corriere della Sera” mai multe aspecte relevante pentru pontificatul său, precum magisteriul de zi cu zi, viaţa Bisericii din aceste luni, dar şi numirile efectuate în Curia Romană sau raportul cu predecesorul său Benedict al XVI-lea.

Conversaţia la 360 de grade cu directorul cotidianului italian, Ferruccio De Bortoli, desfăşurată la Casa Sfânta Marta din Vatican, scoate la lumină aspecte cunoscute şi mai puţin cunoscute din primul an de pontificat.

Cuvintele care dovedesc o sensibilitate deosebită, Papa Francisc le rezervă pentru predecesorul său, Benedict al XVI-lea, care – a spus - „nu este o statuie de muzeu, e o instituţie”; „nu eram obişnuiţi la aşa ceva şi probabil că vor mai fi şi alţii”, „împreună cu el am decis să participe la viaţa Bisericii” din moment ce „înţelepciunea lui este un dar al lui Dumnezeu”.

Interviul abordează succesiv referinţe de natură personală dar şi cu privire la guvernul Bisericii. „Îmi place să stau în mijlocul oamenilor”, spune Papa Francisc, „nu-mi plac interpretările ideologice”. A-l considera pe Papa ca „un fel de superman mi se pare ofensator” pentru că Papa „e un om normal”, nu este singur în activitatea sa pentru se bucură de consilierea celor din jur, dar este singur, cu simţul său de răspundere, în momentul în care trebuie să ia o decizie.

Dialogul cuprinde şi chestiuni mai delicate, precum abuzurile în dauna minorilor, „răni foarte adânci”, spune Papa Francisc. „Biserica a făcut mult, poate mai mult decât alţii, pe drumul deschis de Benedict al XVI-lea”. Biserica este, probabil, singura instituţie publică care a reacţionat cu transparenţă şi responsabilitate, şi cu toate acestea, a subliniat Pontiful, „e singura care este atacată”.

În privinţa atenţiei pastorale faţă de cei divorţaţi, Papa subliniază că orice hotărâre va fi rezultatul unei reflecţii profunde, că o căsătorie se încheie între un bărbat şi o femeie, în timp ce uniunile civile sunt pacte de convieţuire de diferite feluri, „e necesar a vedea cazurile diferite şi a le evalua în varietatea lor”.

La întrebările despre rolul femeii în Biserică şi promovarea ei, Papa Francisc repetă că nu doar „poate şi trebuie să fie mai prezentă în locurile de decizie”, dar că trebuie să ne gândim şi la faptul că „Biserica este feminină de la origine”, că „principiul marian”, care face referinţă la Sfânta Fecioara Maria, „o conduce nedespărţit cu principiul petrin”, care cere rolul sfântului apostol Petru, şi că aprofundarea teologică asupra acestui aspect reprezintă un şantier deschis. Controlul naşterilor? Doctrina Bisericii nu se schimbă – răspunde Sfântul Părinte - dar e necesar a merge mai în profunzime. Iar în ce priveşte valorile „non-negociabile”, Papa subliniază: „valorile sunt valori”.

Interviul abordează şi teme de interes internaţional, cum ar fi relaţiile existente cu China, în privinţa cărora Papa Francisc face referinţă la un interesant schimb de scrisori cu preşedintele Xi Jinping.

În fine, o referinţă la raporturile ecumenice, în special la apropiata călătorie în Ţara Sfântă din luna mai, când se va întâlni cu patriarhul ecumenic Bartolomeu I. La întrebarea dacă întâlnirea de la Ierusalim va duce la un acord de intercomuniune cu ortodocşii, Pontiful temperează aşteptările: „suntem cu toţii nerăbdători să obţinem rezultate «definitive», dar a continua pe calea unităţii înseamnă mai ales a merge împreună şi a lucra împreună, catolici şi ortodocşi, pentru refacerea unităţii depline.



Sursa:ro.radiovaticana.va