Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Conştiinţa îl face pe medic neprofesionist?

 
Conştiinţa îl face pe medic neprofesionist?
  • 04 Mar 2014
  • 3905
 Anul acesta, într-o dimineaţă de ianuarie, o femeie căsătorită, în vârstă de 25 de ani, din Canada, s-a dus la o clinică din reţeaua privată Care-Medics din Ottawa, pe care o frecventa de doi ani. Voia o reţetă pentru pilule contraceptive.

După ce şi-a anunţat datele la biroul de recepţie şi a spus pentru ce venise, a primit răspunsul că nu va putea obţine ce îşi dorea. Surprinsă, tânăra a întrebat de ce, iar recepţionera i-a arătat un teanc de scrisori de pe biroul ei. Femeia a luat una dintre ele şi a citit următoarele:

„Stimată pacientă,

Vă rog să luaţi la cunoştinţă că, din motive care ţin de propria mea judecată profesională, de preocupările mele legate de etica profesională şi de convingerile mele religioase, recomand o singură formă de contracepţie, Planificarea Familială Naturală (n.red. – metodă favorizată de Biserica Catolică, ce include o combinaţie între abstinenţa periodică din motive întemeiate şi metoda calendarului). În plus, nu fac trimiteri pentru vasectomii, avorturi şi nu prescriu „pilula de a doua zi”, nici alte mijloace artificiale de contracepţie. Dacă vă doriţi aşa ceva, vă informez că puteţi discuta cu medicul de familie sau puteţi cere o consultaţie la alt medic…”


Era prima dată când i se întâmpla aşa ceva, deşi venea la clinica respectivă de doi ani. Recepţionera i-a propus o programare la alt medic pentru a doua zi, dar femeia a spus că nu se mai putea învoi de la serviciu. Atunci angajata clinicii a sfătuit-o să meargă în altă parte, deoarece medicul respectiv era singurul disponibil în ziua aceea.

Pacienta a scris ulterior pe blogul ei:

Aproape că m-am simţit de parcă făceam ceva rău. A fost penibil să plec, fiind de faţă atâţia oameni, de parcă făceam ceva ruşinos şi incorect.

A trebuit să mă dau peste cap şi să găsesc altă clinică. Din fericire, era alta nu prea departe. Tot nu-mi venea să cred ce mi se întâmplase. I-am spus şi recepţionerei de la cealaltă clinică şi a fost şi ea la fel de şocată.

Cealaltă clinică, Sunrise, era la două minute distanţă de mers cu maşina şi avea şi farmacie. Aşadar, cel mai probabil, femeia a obţinut nu numai reţeta, ci şi pastilele pe care le căuta.

Dar postarea de pe blogul ei a stârnit o cruciadă împotriva medicului de la prima clinică şi a altor doi colegi care îi împărtăşeau vederile. S-a vehiculat argumentul că, în sistemul medical al unui „stat secular”, medicilor ar trebui să li se interzică să acţioneze conform convingerilor religioase.

La adresa respectivului medic au fost lansate pe Facebook apelative jignitoare. Medicii au fost acuzaţi de incompetenţă, de lipsă de etică şi profesionalism. S-a mai scris că „astfel de rataţi sunt cel mai bun argument pentru mijloacele contraceptive în care nu cred” şi că „ar trebui să se mute în State, în Dubai sau ţări unde să fie printre cei asemenea lor”.

Medicii care refuză să prescrie contraceptive se confruntă cu probleme, deoarece promovarea agresivă de care beneficiază aceste produse farmaceutice aproape că neagă existenţa alternativelor. De asemenea, faptul că emanciparea socială a femeii e pusă pe seama lor le ridică şi mai multe probleme medicilor care au altă părere.

Apărătorii statului secular nu ar trebui să uite că după cum a recunoscut şi Curtea Supremă a Canadei, secularismul este tot o formă de credinţă. Aşadar, seculariştii sunt pe picior de egalitate cu persoanele religioase.

Din moment ce practicarea medicinei este o întreprindere de factură morală, orice decizie referitoare la tratament este una morală. Iar practicarea moralităţii este o acţiune definitoriu umană, aducând în atenţia publică puncte de vedere diverse. O discriminare împotriva unuia din aceste puncte de vedere este un atentat la principiile liberale.

Iar forţarea oamenilor de a face ceva ce percep ca fiind rău este un atac la demnitatea persoanei şi calitatea lor esenţial umană.

Preocuparea unora de a obliga medicii să furnizeze reţete de contraceptive şi, mai ales, de a ucide prin avort şi eutanasie, este foarte nocivă într-o democraţie liberală, sistem în care libertatea de conştiinţă a individului joacă un rol central.

Într-o societate pluralistă trebuie să îşi găsească loc toate punctele de vedere.


Sursa:stiripentruviata.ro

Știri din aceeași categorie