Joi, 11 februarie 2021, Protopopiatul Greco-Catolic de Târnăveni și parohia Cetatea de Baltă, au răspuns chemării adresate de Sfântul Părinte Papa Francisc de a celebra, a XXIX-a Zi Mondială a Bolnavului, încarnând în realitatea concretă mesajul evanghelic: «Tema acestei zile – spune Sfântul Părinte Papa Francisc – se inspiră din textul evanghelic în care Isus critică ipocrizia celor care spun, dar nu fac (cf. Mt 23,1-12). Când credinţa se reduce la exerciţii verbale sterile, fără a se implica în istoria şi în necesităţile celuilalt, atunci dispare coerenţa între crezul practicat şi trăirea reală. Riscul este grav; pentru aceasta Isus foloseşte expresii puternice, pentru a avertiza cu privire la pericolul de a aluneca în idolatria de noi înşine, şi afirmă: «Unul este Învăţătorul vostru, iar voi toţi sunteţi fraţi»(v. 8)”.
Astfel, în continuarea unei tradiții începute încă din 2009 în Protopopiatul Târnăveni și Parohia „Sfânta Treime” Cetatea de Baltă și în acest an părintele protopop și paroh Sorin Ivan împreună cu preoții din protopopiat și credincioșii au organizat o seară de rugăciune pentru bonavi dar și pentru a marca Hramul Grotei Lourdes amplasată chiar în fața bisericii.
Evenimentul, a început la ora 17:00 prin celebrarea Tainei Sfântului Maslu pentru bolnavii prezenți și pentru cei care din cauza vremii nefavorabile sau a pandemiei, nu au putut să participe.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Doru Sorin Velțan, paroh al Parohiei Târnăveni II, care în această zi a celebrat împlinirea a 25 ani de la primirea Tainei Sfintei Preoții, prin punerea mâinilor Preafericitului Arhiepiscop și Mitropolit Lucian Cardinal Mureșan.
Din cauza viscolului și a ninsorii abundente, nu s-a putut merge în procesiune la Grota Lourdes ci s-a rămas în biserică s-au înălțat rugăciuni către Sfânta Fecioară Maria, cea care i s-a prezentat Sfintei Bernadetta, ca și Sfintei Rita de Cascia: „Eu sunt Neprihănita Zămislire”.
În încheiere, Pr. Protopop Sorin Ivan, în cuvântul său de mulțumire a spus între altele: „Celebrăm astăzi, un întreit eveniment. Primul este celebrarea celei de-a XXIX-a Zi Mondială a Bolnavului, care ne aduce aminte de faptele petrecute în mică localitate Lourdes de la poalele Munţilor Pirinei, în 11 februarie 1858, atunci când pentru prima dată Sfânta Fecioară Maria a apărut fetiței Bernadetta Soubirous. Aceasta era de nuami 14 ani, provenea dintr-o familie de oameni săraci, nu știa să citească şi să scrie bine, era foarte modestă şi retrasă și care, împreună cu sora ei şi o vecină de o seamă cu ele, au pornit să adune câteva braţe de crengi uscate, în apropiere de stânca Massabielle când minunea s-a întâmplat. În anul 2013, o parte din noi am petrecut și ne-am rugat acolo timp de cinci zile. Toți cei care am participat atunci la pelerinaj, am văzut grota mamă și am înțeles cu adevărat care este valoarea și importanța construirii unei modeste grote la Cetatea de Baltă. Cât este de important să înțelegem încercările, necazurile, îmbolnăvirea, boala, suferința și cât este de important să le primim cu multă bunăvoință și încredere în Dumnezeu .
Încrederea în iubirea nemărginită a Mântuitorului nostru Isus Cristos, ne ajută să primit tot ceea ce viața ne oferă cu multă liniște în suflet. Dacă am înțeles acest aspect și îi oferim lui Bunului Dumnezeu, activitatea noastră zilnică, în suferință sau bucurie, viața și comuniunea noastră, mai ales în aceste timpuri de pandemie va fi mai ușoară și va avea mereu un sens, nu atât în lumea aceasta, cât în cealaltă și veșnicie”.
Al doilea eveniment a fost cel al Hramului Grotei Lourdes – Cetatea de Baltă, construită în anul 2009, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Major și Mitropolit Lucian Cardinal Mureșan.
Ultimul eveniment al celebrării, pe care pr. protopop l-a menționat, a fost jubileului a 25 de ani de la hirotonirea întru Taina Sfintei Preoții a părintelui Doru Sorin Velțan. După momentul felicitărilor, pr. Doru Velțan a mulțumit lui Dumnezeu, Sfintei Fecioare Maria, familie sale și tuturor pentru tot ajutorul, asigurându-i pe toți de rugăciunea lui, pe mai departe.
Fie ca, Bunul Dumnezeu și Sfânta Fecioară Maria „Neprihănita Zămislire”, prin mijlocirea Sfinților și a Fericiților Episcopi martiri greco-catolici români, să aducă vindecare tuturor celor bolnavi: prezenți fizic sau numai spiritual în rugăciunile înălțate cu inimă fierbinde și cu speranța că Doctorul sufleteror și al trupurilor, mai ales când e înduplecat de Maica Sa și Maica noastră nu va întârzia să-și arate lucrarea vindecătoare.
Fie ca lumea întreagă să fie îzbăvită de cumplita pandemie pe care să o depășim sănătoși sau vindecați, mai ales sufletește!
Adu-ţi aminte o preablândă Fecioară Maria,
că nu s-a auzit niciodată
să fi fost părăsit,
cel ce a alergat sub ocrotirea ta,
cel ce a cerut ajutorul şi mijlocirea ta.
Însufleţit de o astfel de încredere,
alerg la tine, o Maică Fecioară a fecioarelor
la tine vin şi stau gemând înaintea ta ca un păcătos.
O Maică a Cuvântului,
nu dispreţui cuvintele mele,
dar auzi-mă cu milă şi ascultă-mă. Amin.
Link-uri de la alte eveminente:
http://www.e-communio.ro/stire2484-foto-sarbatoare-la-cetatea-de-balta
http://www.e-communio.ro/stire7476-foto-rugaciune-si-procesiune-in-parohia-cetatea-de-balta
http://www.e-communio.ro/stire5811-foto-comuniune-si-rugaciune-la-cetatea-de-balta
Pr. Prot. Sorin Ivan