Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc, în Ziua fraternităţii umane: Ori suntem fraţi, ori se prăbuşeşte totul

 
Papa Francisc, în Ziua fraternităţii umane: Ori suntem fraţi, ori se prăbuşeşte totul
  • 04 Feb 2021
  • 1583

Papa Francisc a participat joi, 4 februarie a.c., prin mijloace digitale, la marcarea Zilei internaţionale a fraternităţii umane, decisă de Adunarea generală a Naţiunilor Unite în amintirea Documentului de la Abu Dhabi despre fraternitatea umană, semnat, în data de 4 februarie 2019, de papa Francisc şi de marele imam de Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyeb.

Sfântul Părinte a marcat prima Zi internaţională a fraternităţii umane împreună cu marele imam al Universităţii Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyeb, printr-o întâlnire virtuală, organizată la 4 februarie 2021. La eveniment – desfăşurat la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite – în prezenţa şeicului Mohammed bin Zayed, organizatorul iniţiativei, a participat şi secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, alături de alte personalităţi.

Cu această ocazie a fost decernat "Premiul Zayed 2021 pentru Fraternitatea umană", inspirat din Documentul despre fraternitatea umană şi pacea mondială, semnat la Abu Dhabi, la 4 februarie 2019, de papa Francisc împreună cu marele imam de Al-Azhar, Ahmed Al-Tayyeb.
Premiul Zayed 2021 a fost acordat fondatoarei Asociaţiei Imad  pentru Tineret şi Pace, Latifah Ibn Ziaten, şi secretarului general al Naţiunilor Unite, António Guterres.

În cadrul întâlnirii virtuale şi a ceremoniei de premiere – transmisă în streaming începând cu ora Romei 14.30, şi difuzată de Vatican Media – papa Francisc a transmis un mesaj video, al cărui text vi-l oferim în traducerea noastră de lucru:

Papa Francisc: «Surori şi fraţi. Acesta este cuvântul: surori şi fraţi. Afirmarea fraternităţii,  în mod special faţă de dumneavoastră, fratele meu, prietenul meu, tovarăşul meu de provocări şi riscuri în lupta pentru fraternitate, Marele Imam Ahmad Al-Tayyeb, căruia îi mulţumesc pentru însoţirea în parcursul de reflecţie şi de redactare a documentului care a fost prezentat în urmă cu doi ani.  Mărturia dumneavoastră m-a ajutat foarte mult pentru că a fost o mărturie curajoasă.
Ştiu că nu a fost o sarcină uşoară. Dar, împreună, am reuşit să o îndeplinim şi să ne ajutăm reciproc.  
Aspectul cel mai frumos este că această primă dorinţă de fraternitate s-a consolidat într-o autentică fraternitate. Mulţumesc frate, mulţumesc.

De asemenea, doresc să-i mulţumesc Alteţei Sale Şeicul Mohammed bin Zayed pentru toate eforturile depuse în vederea continuării acestui parcurs. A crezut în proiect. El a crezut. Şi, de asemenea, consider că este just să mulţumesc – vă rog să-mi permiteţi, domnule judecător, cuvântul "l’enfant terrible" (n.n. copil teribil), pentru tot acest proiect – judecătorul Abdel Salam, prieten, activ, plin de idei, care ne-a ajutat să mergem înainte. Vă mulţumesc tuturor pentru că v-aţi orientat asupra fraternităţii, în prezent fraternitatea fiind noua frontieră a umanităţii. Sau suntem fraţi sau ne distrugem reciproc.

Astăzi nu este timp pentru indiferenţă. Nu ne putem spăla pe mâini. Prin separare, indiferenţă, dezinteres. Ori suntem fraţi, ori – permiteţi-mi –  se prăbuşeşte totul; aceasta este frontiera. Frontiera pe care trebuie să edificăm; aceasta este provocarea secolului nostru, este provocarea timpului nostru.

Fraternitate înseamnă o mână întinsă, fraternitate înseamnă respect. Fraternitate înseamnă a asculta cu inima deschisă. Fraternitate înseamnă fermitate în propriile convingeri. Pentru că nu există o autentică fraternitate dacă se negociază propriile convingeri. Suntem fraţi, născuţi din acelaşi tată. Avem culturi şi tradiţii diferite, dar suntem cu toţii fraţi.
Şi, prin respectarea diferitelor noastre culturi şi tradiţii, a diferitelor noastre cetăţenii, trebuie să edificăm această fraternitate. Nu prin negociere.

Este timpul să ascultăm. Este momentul acceptării sincere. Este momentul certitudinii că o lume fără fraţi este o lume a duşmanilor. Vreau să subliniez: nu putem spune: suntem fraţi, sau nu suntem fraţi. Să spunem în mod corect: sau suntem fraţi sau suntem duşmani. Pentru că indiferenţa este o formă foarte subtilă a duşmăniei.
Nu este nevoie doar de un război pentru a face duşmani. Este suficientă indiferenţa. Această metodă este suficientă; a devenit o metodă această atitudine de a privi în altă parte, de a fi indiferent faţă de celălalt, ca şi cum acesta nu ar exista.
Dragă frate, Marele Imam, mulţumesc pentru ajutor. Mulţumesc pentru mărturie. Mulţumesc pentru această cale parcursă împreună .

Doresc să îl felicit pentru acest Premiu pe secretarul general al Naţiunilor Unite şi să-i mulţumesc pentru eforturile făcute în favoarea păcii. O pace care se poate obţine doar cu o inimă fraternă. Mulţumesc pentru ceea ce faceţi.

Dragă soră (n.n. cuvinte adresate fondatoarei Asociaţiei Imad  pentru Tineret şi Pace – Latifah Ibn Ziaten – căreia i-a fost acordat "Premiul Zayed 2021 pentru Fraternitatea umană"), ultimele tale cuvinte nu au fost spuse din auzite sau din obişnuinţă: "suntem cu toţii fraţi". Ele reprezintă o convingere. O convingere formată în contextul suferinţei, al rănilor tale. Ţi-ai dedicat viaţa pentru surâsul celorlalţi, împotriva resentimentelor şi, prin suferinţa în urma pierderii unui fiu – doar o mamă ştie ce înseamnă să-i moară un fiu – prin această durere ai obţinut curajul de a spune "suntem cu toţii fraţi". Îţi mulţumesc pentru această mărturie. Mulţumesc pentru că ai devenit mama atâtor tineri şi tinere; mulţumesc pentru curajul de a fi, azi, mamă a acestei umanităţi care te ascultă şi învaţă de la tine: Sau calea fraternităţii, de a fi fraţi, sau pierdem totul. Mulţumesc, mulţumesc! »



Sursa:vaticannews.va/ro