Celebrată mai ales prin social media, din cauza covid-19 care, de fapt, face imposibile reuniunile cu multe persoane, Ziua Copilăriei Misionare din 6 ianuarie 2021 a avut ca temă comună în toată lumea pe cea a mărturiei.
Copiii şi tinerii care aderă la această Operă Pontificală - explică secretara generală, sora Roberta Tremarelli pe situl www.ppoomm.va - "în timpul întregului an sunt angajaţi să aibă o inimă deschisă la inima lui Dumnezeu şi la nevoile celorlalţi". Însă, îndeosebi în solemnitatea Epifaniei ei "au ocazia de a împărtăşi angajarea lor în rugăciune şi în ofertă". Şi pentru că "din cauza pandemiei multe Zile ale Copilăriei Misionare" n-au fost "celebrate la nivel naţional cu o întâlnire a tuturor copiilor şi tinerilor, ci la nivel parohiale şi de grup, posibilitatea de a folosi social media" a oferit "ocazia de a lărgi participarea: deci pot spune - afirmă călugăriţa de la Slujitoarele Misionare ale Preasfântului Sacrament - că şi în dificultăţile din acest timp avem oportunitatea de a întâlni mai mult persoane", deşi numai virtual. În această privinţă, secretara generală citează o întâlnire digitală pe Zoom cu copii, tineri, animatori şi directori diecezani, în timpul căreia una dintre intervenţii a întrebat: "Noi deja ne rugăm în fiecare zi pentru copiii din toată lumea conform carismei, însă cum putem realiza astăzi oferta de jertfe şi colecta materială?". Preocuparea sa era aceea de a aduna şi a oferi propria contribuţie personală, fie ea mică, pentru a ajuta copiii din lume. "Asta m-a impresionat - destăinuieşte sora Tremarelli - pentru că evidenţiază că în aceşti copii şi tineri este cu adevărat preocuparea faţă de ceilalţi de vârsta lor". Aşadar, "implicarea în Opera Copilăriei şi Adolescenţei Misionare ajută la deschiderea inimii şi la a avea orizonturile infinite pe care Isus ni le-a indicat".
Protagonişti ai evanghelizării acasă, la şcoală şi în ambientele pe care le frecventează împreună cu cei de vârsta lor, micii discipoli misionari graţie sensibilităţii lor implică în mod necesar şi familiile lor. "De aceea primul loc unde copiii sunt martori este tocmai familia", comentează sora Tremarelli, relansând tema din acest an. "Este o mărturie reciprocă: părinţii mărturisesc copiilor angajarea de a se gândi la ceilalţi, acei ceilalţi care merg dincolo de propria familie, dincolo de propriul cartier, dincolo de propria ţară". De altfel, conclude secretara generală, "«Fiţi martorii mei» este invitaţia pe care Isus o adresează fiecărui botezat, independent de vârstă".
(După L'Osservatore Romano, 7 ianuarie 2021)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu