Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Catolicii din Ucraina: spre o nouă persecuţie

 
Catolicii din Ucraina: spre o nouă persecuţie
  • 05 Feb 2014
  • 4395
de Stefano Magni

Din luna noiembrie a anului trecut, confruntările dintre guvernul ucrainean şi opozanţii pro-europeni s-au intensificat treptat, cauzând moartea a 7 persoane şi rănirea a sute de manifestanţi şi poliţişti.  

Arhiepiscopul major de Kiev, Sviatoslav Shevchuk, a fost unul dintre principalii intermediari între opoziţia ucraineană şi preşedintele Yanukovich. Arhiepiscopul este conducătorul spiritual şi juridic al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene (Biserica Orientală catolică cu cei mai mulţi credincioşi), una dintre „vinovatele” pentru formarea identităţii ucrainene de-a lungul secolelor.

În timpul regimului comunist, asemenea Bisericii Române Unite, Biserica Greco-Catolică Ucrainiană a fost persecutată şi interzisă, continuând să existe în catacombele contemporane ale modernităţii sfâşiate de regimurile dictatoriale. În aceste momente de agitaţie universală, preoţii greco-catolici şi episcopii sunt alături de manifestanţi şi le oferă asistenţă spirituală. Astfel, Biserica riscă să fie trimisă din nou în catacombele postmoderne ale democraţiei, nu tocmai prietenă cu religia. Cu toate acestea, „Biserica este alături de popor”, după cum a spus arhiepiscopul greco-catolic. De asemenea, rolul principal al preoţilor a fost  acela de a încerca să menţină caracterul pacific al protestelor. Cu toate acestea, guvernul filo-rus i-a pus gând rău Bisericii Greco-Catolice şi ar putea chiar să o scoată în afara legii.

Pe 13 ianuarie, Ministerul de Interne le-a interzis catolicilor ucraineni să mai celebreze Liturghii pentru manifestanţi, să participe la manifestaţii chiar şi ca simpli cetăţeni, să organizeze orice activitate religioasă care să-i implice pe manifestanţi fără permisiunea autorităţilor, probabil deoarece se teme de independenţa acestei biserici şi de legăturile care există între arhiepiscopul Shevchuk şi Papa Francisc, pe care-l cunoaşte încă de când acesta din urmă era arhiepiscop de Buenos Aires şi responsabil cu pastoraţia catolicilor orientali din Argentina, o ţară în care diaspora ucraineană este bine reprezentantă.

Mai mulţi lideri spirituali şi-au arătat solidaritatea pentru fraţii catolici din Ucraina, printre care şi arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite, cardinalul Lucian Mureşan, dar şi greco-catolicii din Slovacia.

Momentul în care aceşti extra-comunitari şi-au ales să lupte pentru integrarea europeană pare a fi puţin nesincronizat, dacă ne gândim la alergia religioasă care a luat naştere în civilizata Europă occidentală. Însă urmele adânci săpate de regimul comunist în sufletul poporului ucrainean l-au făcut pe acest popor să spere că odată cu integrarea europeană vor duce o viaţă mai bună nu doar din punct de vedere economic, dar şi cultural şi spiritual.


Traducere: Andrei Hrişman



Sursa:www.lanuovabq.it